Uskomaton Omenaleivos (gluteeniton, maidoton, vitamiinipommi)

Yksi lempiharrastukseni maailmalla ollessa on kierrellä kurkkimassa kauniiden kahviloiden sisään ja lepuuttaa silmiä houkuttelevissa leivostiskeissä. Rakastan leipomista. Arvostan leivosten kaunista ulkonäköä, esillepanoa ja ah, sitä huumaavaa tuoksua.

Rakkaus leipomiseen on alkanut jo lapsuudesta. Äitini on mestarileipuri. Lapsuudestani löytyykin paljon lämpimiä muistoja leipomiseen liittyen. Esimerkiksi se kuinka balettiharrastuksesta kotiin tullessa jo ulko-ovella pystyi tuntea tuoreen korvapuustin tai pannukakun tuoksun. Taaperona pääsin aina mukaan leivontahetkiin. Siinä jakkaran päällä sukkahousut kainaloihin asti vedettyinä, omaa taikinapalaa muovaillessa leivontahimo on varmasti leimahtanut. Vanhempieni järkkäämät synttärit, valmistujaiset sun muut juhlat notkuivat myös aina toinen toistaan kauniimpia ja herkullisempia tuotoksia. Oli juustokakkuja, pavloveja, mudcakeja, cookiesseja jne, jne.. ja kaikki aina itse tehtyä. Kaupan leivosvalikoimia ei juhlissa tarjoiltu eikä edelleenkään tarjoilla.

FB_IMG_1441033748012
Gluteeniton treenaajan herkku

Tykkään siis leipoa mutta yhtä paljon tykkään syödä ravitsevasti. No miten sitten nämä kaksi asiaa voi yhdistää? Helposti. Viime vuosien aikana olen alkanut kehitellä konditoriaherkuista terveellisiä versioita. Mahtavia leivontaideoita karttuu nimenomaan maailmalla ja sitten kotiin päästyä tuunailen reseptejä terveellisyys ja herkullinen maku edellä.

Omenapiirakat ja kakut ovat ehdottomasti mun suosikkeja! Tykkään lämpimän omenan ja kanelin makuyhdistelmä. Mielestäni perinteinen peltiomenapiirakka – se jossa on noin 2-3 cm vehnäjauhopohja ja muutama hassu omenaviipale päällä on omenapiirakka-huijaus. En ihmettele, että se vaatii desitolkulla vaniljakastiketta päälle maistuakseen joltakin.

20140921_131407 (2)

No mutta nyt itse asiaan. Kehittelin sulle aivan ihanan omenaleivoksen, jonka voit huoletta nauttia vaikka joka ilta. Tätä leivosta et taatusti löydä levähtäneenä olemuksena vyötäröltäsi.

TARVITSET NÄITÄ:

puolikas omenalohko
kaurahiutaleita (jos olet herkkä gluteenille, valitse gluteenittomia kaurahiutaleita)
loraus kylmäpuristettua kookosöljyä
loraus luomu hunajaa tai agavesiirappia
kanelia
lusikallinen vaniljalla maustettua maitorahkaa (jos kartat maitotuotteita, valitse kookoskerma)

Poista omenalohkosta siemenkotona ja kaiverra koloa vielä hieman suuremmaksi kauratäytettä varten.

Laita omenalohkot uuniin 200 asteeseen ja paista noin 20-30min. (kunnes omenan pinta on hammastikulla kokeillessa peruskeltavan pehmeä)

Kuumenna paistinpannu ja lisää sinne loraus kylmäpuristettua kookosöljyä. Kaada sekaan kaurahiutaleita ja paahda niitä kunnes kaura saa kauniin ruskean pinnan. Lisää sekaan loraus hunajaa makeudeksi sekä sitomaan kauraleseitä hieman toisiinsa. Mausta kanelilla ja ripauksella suolaa.

Omenan paiston loppusuoralla lisää rapea kauraseos lohkossa olevaan koloon ja paahda uunissa vielä hetki.

Anna omppujen jäähtyä ja lusikoi päälle maitorahkaa, jonka olet maustanut esim. hunajalla/ stevialla ja kanelilla/ vaniljalla.

Hui, miten hyvää ja menee suoraan vatsalihaksiin!

Facebooktwittermail

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *