Hummus johon hullaannut (gluteeniton, maidoton)

20150802_205219
Kotikeittiön hummus tarjoiltuna lorauksella oliiviöljyä ja ripauksella paprikamaustetta

Meillä kaikilla on varmasti jokin ruoka tai herkku jota pitää aina olla kaapissa. Noh, mullakin on. Tällä hetkellä suosikkeja ylitse muiden ovat hummus ja maapähkinävoi.

Tämä juttu on pyhitetty kuitenkin vain toiselle näistä, yhdelle suurista herkuistani, herra hummukselle. Tätä ihanaa, pehmeää tahnaa voi tehdä melkeinpä mistä raaka-aineista vain mutta perehdytään tällä kertaa kaikkien hummusten äitiin: kikhernehummukseen. Hummuksen perusraaka-aineet ovat näin karkeasti lueteltuina: kikherne, seesamsiementahna (eli tahini), sitruunamehu/ limen mehu, suola (valkosipuli.) Mikäli haluat lopputuloksesta kermaisemman sekä väriltään kirkkaamman niin lisää sekaan vielä esimerkiksi yksi ruokalusikallinen kreikkalaista jogurttia. Ihanaa lisämakua tuo myös kumina.

Herkullisen maun lisäksi myös ravintoarvot on kohdallaan tässä treenaajan jääkaappiin sopivassa ruoka-aineessa. Kulhollinen (100g) hummusta sisältää noin 150 kaloria ja 6 g proteiinia.

Olen etsinyt täydellistä hummusreseptiä pitkään. Etsintä on ulottunut kotikeittiön kokeilujen kautta eri maiden ravintoloihin ja työssäni eri cateringyhtiöiden versioihin. Mielestäni olen nyt löytänyt sen täydellisen maun jääkaappiini. Tässä kohtaa on todettava, että kumma kyllä säilykekikherneistä saa huomattavasti paremman makuisen tahnan kuin itse keitettävistä kikherneistä.

(Videossa: Hummuskokeilu Berliinissä)

 

Parhaat hummukset kodin ulkopuolella olen syönyt Le Pain Qoutidien ravintolassa (näitä löytyy useista maista), Berliinissä eräässä luomuravintolassa, Hilton Kensingtonissa Lontoossa ja Ravintola Sandrossa Helsingissä. Myös parin ulkomaalaisen cateringyhtiön versiot ovat yllättäneet töissä ollessa positiivisesti.

20150717_135945_HDR
Ihanan pehmeä hummus Berliinissä Nanoosh ravintolassa

Tuunaa oma herkkuhummuksesi kikherneistä, punajuuresta, porkkanasta tai mistä vaan lempijuureksesta.

 

Viitteellinen hummusohje:

(tästä määrästä tulee hyvänkokoinen satsi jopa parille päivälle)

– 3 purkkia Go Green säilykekikherneitä (myydään pienissä vihreissä pahvipurkeissa)
– noin 1,5 puristettua sitruunan mehua
– noin puolikas valkosipulin kynsi (oman maun mukaan. Itse en piitttaa siitä, että hummuksessa valkosipulin maku puskee läpi)
– noin 2 rkl tahinia
– noin 1 rkl kuminaa
– halutessasi lisäksi 1-2 rkl oliiviöljyä ja //tai kreikkalaista jogurttia)
+ suolaa makusi mukaan
ja lopuksi vettä lisäämään sopiva notkeus

Kaikki aineet laitetaan tehosekoittimeen ja pyöräytetään tasaiseksi tahnaksi. Muista maistaa seosta ennen purkittamista ja lisäile tarvittaessa makuja jotta saat itselle täydellisen version.

Nauti hummusta lusikoiden sellaisenaan, dippaa tuoreilla vihanneksilla tai levitä vaikka leivän päälle.

Facebooktwittermail

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *