Bagelit (gluteeniton, maidoton)

20151214_091530

Mun kodin uunista tupruaa miltei joka ilta huumaavat tuoksut. Eräänä iltana iltapalaa ideoidessa syntyi tämä pehmeä bagel resepti. En käytä gluteenia ruokavaliossani mutta leivon paljon. Mietitkö miten se on mahdollista? No helposti, teen jauhoseokset itse. Yhdistelemällä erilaisia luontaisesti gluteenittomia jauhoja kuten tattarijauhoja, täysjyväriisijauhoja, psylliumia, sokerijuurikaskuitua, mantelijauhoja, kookosjauhoja ja gluteenittomia kaurahiutaleita saa aikaan aivan valtavan maukkaita jauhoseoksia. Nämä mainitsemani jauhot maistuvat jo lähtökohtaisesti voimakkaammilta kuin esimerkiksi vehnäjauho ja sitä kautta ne tuovat rutkasti makua leivontaan. Gluteenittomassa leivonnassa suurin haaste on sitkon puute. Välillä ohjeiden tuunaaminen lopulliseen muotoonsa on vaatinut pari kenraaliharjoitusta ennen kuin terveysherkku on päässyt parrasvaloihin.

Tavoitteeni on tarjota sinulle helppoja reseptejä, jotka ovat kaikkien ulottuvilla, maistuvat herkullisilta ja ovat terveellisiä. Vaikka en käytä kaupan valmiita gluteenittomia jauhoseoksia niin eräs jauho saa erityismaininnan. Viljatuotteen tumma jauhoseos sisältää vain tattarijauhoja, perunahiutaleita, pellavavansiemenrouhetta ja psylliumia. Tämä jauho täyttää omat terveellisyyskriteerini, sillä se ei sisällä lainkaan sokeria tai muita ravinneköyhiä ainesosia, joita valitettavasti useimmat valmisjauhot sisältävät. Nämä bagelit ovat siis saaneet makunsa muun muassa kaurasta ja tattarista.

 

Tee näitä ihastuttavan herkullisia bageleita aamupalaksi, välipalaksi tai iltapalaksi. Ne ovat uskomattoman pehmeitä ja lämpimänä suorastaan sulavat suuhun.

20151213_070221_HDR

Pehmeät Bagelit
Annoksesta tulee noin 7 bagelia

5 dl vettä
1 pussi kuivahiivaa
2 rkl luomu hunajaa
2 tl suolaa
2 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä
3,5 dl Viljatuotteen tummaa jauhoseosta
1 dl kaurahiutaleita (tarvittaessa gluteenittomia)
3 raastettua porkkanaa

TAIKINA OHJE:

Kuumenna vesi ja lisää sekaan suola, hunaja ja kookosöljy. Raasta porkkanat ja yhdistä ne kuivien aineiden joukkoon. Kaada lämmin (40-45 asteinen) neste kuivien aineiden ja raasteen joukkoon. Sekoita taikina hyvin ja anna kohota noin 30 minuuttia liinan alla. Leivo tämän jälkeen taikinasta sämpylöitä ja tee niiden keskelle reikä. Voitele bageleiden pinta kananmunalla ja koristele kaurahiutaleilla, siemenillä tai pähkinöillä.

Paista uunissa 225 asteessa noin 25 minuuttia.
Energiasisältö keskimäärin yhtä begelia kohden:
170 kcal
4 g proteiinia
24,5 g hiilihydraatteja
6 g rasvaa
4,5 g kuituja

Facebooktwittermail

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *