Arkiaamupalahaaste 2/5: Kaurarieskaa & marjasmoothie (gluteeniton, maidoton)

DSC_0043

 

Tällä viikolla tarjoan aamiaisvinkiksi helpon kaurarieska ohjeen, jonka kyytipoikana toimii marjasmoothie.

Kaupan leipäpussit kulkeutuvat helposti monien aamiaispöytiin. Ja onhan esimerkiksi tuore, rapeakuorinen ruisleipä vastustamattoman hyvää. Melko moni saa kuitenkin leivässä olevasta gluteenista ikäviä oireita. Joitakin gluteeni saattaa väsyttää, toisia turvottaa, osalle se tuo vatsanväänteitä. Myös osa autoimmuunisairauksista ja iho-oireista on yhdistetty leivässä olevaan gluteeniin eli toisin sanoen vehnän, ohran ja rukiin sisältämään valkuaisaineeseen.

Oli ruokavaliosi mikä tahansa niin olennaisinta on tarkkailla omaa vointiaan. Kuuntele vireystilaasi, mielitekojasi sekä vatsantoimintaa ja reagoi niihin. Jos jokin ruoka-aine saa sinut voimaan hyvin, paina se mieleesi. Ja jos puolestaan jonkin ruoka-aineen jälkeen vointisi muuttuu väsyneeksi, turvonneeksi tai kipeäksi, karsi se ruokavaliostasi tai ainakin vähennä sen käyttöä.

Huomaa, että leipä ei suinkaan ole ainoa kuidunlähde. Saat helposti ja monipuolisesti kuituja myös esimerkiksi: marjoista, vihanneksista, hedelmistä, pähkinöitä, siemenistä ja erilaisista kuitulisistä kuten sokerijuurikaskuidusta ja psylliumista.

Aivan kuten muutkin reseptini, myös tämä aamiainen on gluteeniton. En suosi ruoanlaitossa kaupan gluteenittomia jauhoseoksia sillä niiden sisältö ei aina ole paras mahdollinen terveellisyys näkökulmasta. Teen jauhoseokset itse. Tässä ohjeessa jauhoina toimii kuitenkin pelkkä kaura. Mikäli haluat tehdä gluteenittoman version, valitse gluteenittomat kaurahiutaleet rieskataikinaasi.

RAVINTOARVOT:

Yksi aamiainen on
1 iso viipale kaurarieskaa, jonka päällä on avokadolevitettä ja paistettu kananmuna sekä
koko ohje marjasmoothieta. Tämä aamiainen sisältää kokonaisuudessaan keskimäärin noin
409 kcal
16 g proteiinia
37 g hiilihydraatteja
19 g rasvaa
6 g kuituja

DSC_0052DSC_082920150912_163912 (2)

KAURARIESKA OHJE:

6 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
4 dl mantelimaitoa
1 luomu kananmuna
noin reilu 1 rkl hunajaa
1 rkl psylliumia
suolaa

Sekoita kaikki aineet yhteen taikinakulhossa (maista taikinaa). Levitä taikinaseos esimerkiksi nuolijaa tai lusikaa apuna käyttäen ohuelti leivinpaperilla vuoratun uunipellin päälle ja paista 250 asteessa noin 20 minuuttia.

MARJASMOOTHIE OHJE:

noin 3 dl marjoja (mansikka/ vadelma/ mustikka tms..)
2,5 dl mantelimaitoa
pala tuoretta inkivääriä
loraus luomu hunajaa
puolikkaan sitruunan mehu

Käytä joko tuoreita kauden marjoja tai valitsemiasi marjoja pakastealtaasta. Blendaa kaikki aineet yhteen tehosekoittimessa.

AVOKADOLEVITE:

1 avokado
sitruunan tai limen mehua
suolaa ja mustapippuria

Muusaa kypsän avokadon sisus haarukalla ja mausta limen tai sitruunan mehulla. Viimeistele ripauksella suolaa ja mustapippuria.

Facebooktwittermail

6 kommenttia “Arkiaamupalahaaste 2/5: Kaurarieskaa & marjasmoothie (gluteeniton, maidoton)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *