Arkiaamupalahaaste 3/5: Uunimunakas (gluteeniton/ maidoton)

DSC_1255DSC_1257DSC_0004

Tällä viikolla arkiaamupalahaaste tarjoilee lämpimän aamiaisen uunimunakkaan muodossa. Paistinpannulla nopeasti valmistuva omeletti on varmasti monelle treenaajalle tuttu ateria. Tällä kertaa munakas valmistuu uunissa jolloin saat siitä isomman annoksen samalla kokkausinnolla. Aamiaisesta riittää tarvittaessa hyvin myös useammalle syöjälle tai miksi ei sinkkuna eläville vaikkapa vielä välipalaksi tai iltapalaksi asti.

Parasta munakkaissa on se, että sen makuun pääset vaikuttamaan täytteitä vaihtelemalla kovin monella tapaa. Kannustan sinua kokeilemaan ennakkoluulottomasti erilaisia makuyhdistelmiä.

Kananmuna on lisäksi täydellistä terveysruokaa. Omassa keittiössäni se on yksi keskeisimmistä raaka-aineista. Käytän sitä päivittäin mm. aamiaisissa, välipaloissa, iltapaloissa ja leivonnassa. Kananmunan kulutus onkin taloudessani sen verran runsasta, että ostan aina isomman setin kerralla ja mieluiten luomulaatua. Erilaiset luomuruokapiirit onkin loistava tapa saada laadukasta ruokaa. Itse hankin kananmunat luomuruokapiirin kautta Kuorttisen luomukanalasta.

No miksi luomu? Luomukanat syövät luomurehua, ne saavat jaloitella vapaana ja kesäisin nautiskella ulkoilmasta omilla laitumillaan. Koska kanat ovat syöneet ja eläneet hitusen paremmin, uskon että myös munien ravintokoostumus on hieman laadukkaampi.

Osa välttelee vielä tänäkin päivänä kananmunia kolesterolin takia. On totta, että munissa on kolesterolia, joka on elimistölle välttämätön rasvaliukoinen aine. Kananmunien sisältämä kolesteroli ei kuitenkaan päädy sellaisenaan verenkiertoon sillä maksa säätelee veren kolesterolipitoisuutta. Jos ruoka sisältää vähän kolesterolia, maksa tuottaa sitä elimistön tarpeiksi. Vastaavasti, jos kolesterolia on paljon, maksa vähentää omaa tuotantoaan. Tuoreimmissa tutkimustuloksissa puhutaan kananmunan terveyshyödyistä. Kananmuna mm. ehkäisee silmänpohjan rappeumaa. Siinä on myös ainesosia jotka laskevat verenpainetta, suojaavat virustaudeilta, edesauttavat aivojen, hermoston ja verenkiertoelimistön toimintaa.

Ravitsemuksellisesti kananmuna on terveyspommi. Yksi muna sisältää kaikkia ihmiselle välttämättömiä aminohappoja. Siinä on myös kaikkia rasvaliukoisia vitamiineja, montaa eri kivennäisainetta sekä A-, D-, E- ja K-vitamiineja. Vesiliukoisia B-ryhmän vitamiineja kuten B12-vitamiinia, riboflaviinia ja foolihappoa. Yhdestä munasta saa noin 15 % päivittäisestä suositeltavasta A-, D- ja E-vitamiinien, riboflaviinin ja foolihapon saannista sekä jopa 50% B12-vitamiinin saannista.

DSC_1056 (2)

No mutta nyt takaisin tämän viikon aamiaiseen. Oma aamiaismunakkaani valmistui vaihtelun vuoksi kasvisversiona. Siinä maistuivat vahvat maut kuten: tuore korianteri, tuore inkivääri, tuliset jalapenot ja makea sipuli sekä sienet. Tässä aamiaisessa pääosa energiasta tulee proteiineista ja rasvoista, joten se on passeli vaihtoehto myös niin sanottuihin protskupäiviin.

UUNIMUNAKAS OHJE:

(uunivuoassa valmistettuna tästä ohjeesta tulee noin 6 annospalaa)
10 luomu kananmunaa
tilkka vettä tai muuta nestettä
2 sipulia
herkkusieniä
noin 5 cm pala tuoretta inkivääriä
nippu korianteria
jalapenoja ja tomaatteja
suolaa ja rouhittua mustapippuria
/ tai mitä tahansa suosikkitäytteitäsi kevyesti esipaistettuna/ kuullotettuna

Kuullota viipaloidut sipulit, sienet, tomaattilohkot ja inkivääri kevyesti paistinpannulla öljytilkassa. Lisää joukkoon ripaus suolaa ja mustapippuria. Riko kananmunien rakenne kolhossa ja lisää sekaan loraus vettä tai muuta nestettä. Kaada joukkoon kuullotetut täytteet sekä viipaloidut jalapenot ja osa korianteri silpusta. Tarkista maku kielenkärjellä ja lisää tarvittaessa suolaa. Kaada munakastaikina voideltuun uunivuokaan ja paista 200 asteessa, noin 20-25 minuuttia kunnes munakas on hyytynyt. Lisää valmiin munakkaan päälle vielä tuoreita yrttejä.

RAVINTOARVOT:

Yksi aamupala sisältää 2 palaa uunimunakasta sekä kourallisen manteleita. Aamiaisessa on kokonaisuudessaan keskimäärin noin
298 kcal
32 g proteiinia
6 g hiilihydraatteja
35,2 g rasvaa
10 g kuituja

Facebooktwittermail

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *