Ruokavalion merkitys stressinhallinnassa

Perustin eilen Nanna Vallin kanssa facebookryhmän, nimeltä Healthy Hormons By Freetox, joka nousikin välittömästi naisten suosioon <3
Eikä ihme, sillä hormonien luonnollinen tasapainoittaminen lienee valtaosan hiljainen toive, etenkin naisilla, joilla hormonien epätasapaino hallitsee, tai ainakin jossain määrin vaikuttaa elämään ei-toivotusti. Olen tavannut myös miehiä, joiden ruokavalio vaikuttaa selkeästi mielialaan ja jopa ”kuukautiskierron” mukaisesti voimakkaammin eri vaiheissa. Olen seurannut läheltä, miten jatkuvat ilmavaivat ja ainainen nälkä saa miehen turhautumaan ja mielialan heittelemään kuin PMS oireissa pahimmillaan. Tällaisessa tilassa olisi tärkeää tehdä kymmenen päivän freetox, eli puhdistus, jonka voi tehdä täysin ilman nälkää tai paastoa, syömällä ainoastaan puhtaita, mahdollisimman luonnollisia raaka-aineita, kasviksia ja luomuproteiininlähteitä, esimerkiksi maustamatonta luomukanaa/-lohta, marjoja, paljon puhdasta vettä, hyviä rasvoja ja mahdollisesti myös puhdistavia yrttejä. Samanaikaisesti on tärkeää jättää paitsioon kaikki suolistoa ja maksaa kuormittavat elintarvikkeet, kuten sokeri, viljat, maitotuotteet, alkoholi, kahvi, tee, ylipäätään kaikki kofeiini, kaakaotuotteet, tupakointi, ja tietenkin kaikki käsitelty, raffinoitu ruoka, sekä einekset ylipäätään. Näin suolisto pääsee hyödyntämään paremmin saamansa ravintoaineet, ja keho alkaa voimaan paremmin!

Ryhmä ei siis ole ainoastaan naisille suunnattu, vaikka aihe koskeekin suuremmissa määrin meitä lisääntymisen kannalta herkemmillä ja monimuotoisemmilla hormonitoiminnoilla varustettuja sukupuolen edustajia.

Huono ruokavalio, ja suoliston huono kunto, rasittunut maksa ja tämän myötä myös huonontunut unenlaatu nostaa jo itsessään elimistön stressihormonia, kun keho yrittää selviytyä päivistä heittelevän verensokerin ja vielä pahempaa – näihin oireisiin hätäapuna nautittujen piristeiden, kuten kahvin, aiheuttamien kuormitusten kanssa.
Tähän vielä kermaksi kakun päälle arjen stressi, minkä itse luo mielensä voimalla tärkeän koitoksen, kuten työtehtävän tai pääsykokeen, tai jonkin huolenaiheen stressaamisella. Lisäksi vielä mahdollisesti kova treenaaminen, mikä ei stressaantuneena ole missään tapauksessa kaivattua! Se lisää adrenaliinin ja kortisolin eritystä entisestään (stressaantuneena kannattaa suosia kevyttä liikuntamuotoa, kuten kävelyä, joogaa, vesijuoksua…).
Paino alkaa nousta, hiukset karisee, iho kukkii ja vatsa oikkuilee.
ETKÖ KUULE KEHOSI AVUNHUUTOA?

Stressi on alkujaan luotu selviytymiseen. Esi-isämme pinkoessa villieläintä pakoon, stressihormoni yhdessä adrenaliinin kanssa lamautti kaikki muut elintoiminnot, jotta keho saa kaiken energian käyttöönsä juoksemiseen.
KAIKKI elintoiminnot. Ruuansulatus on yksi näistä, ja siksi stressaantuneen ihmisen ruuansulatusjärjestelmä onkin kovilla. Ruoka ei sula kunnolla, alias ravintoaineet eivät imeydy, paino nousee elimistön hamstratessa pahanpäivän varalle, eikä kuluta, ummettaa, saat vatsavaivoja, verensokeri heittelee ja stressihormoni lisääntyy entisestään.
Noidankehä on valmis.

Tällainen olotila ei varmasti ole kenenkään mieleen, mutta siinäkään ei ole vielä kaikki.
Kun elimistö ei toimi kunnolla, alkaa ilmetä lisää vaivoja yksi toisensa jälkeen. Esimerkiksi jatkuva alhainen verensokeri rasittaa lisämunuaista, mikä johtaa niiden loppuunpalamiseen. Lisämunuaisilla on kuitenkin tärkeä rooli, muttei ne jaksa suoriutua tehtävistään, mikäli ne poltetaan loppuun. Ne saattaa alkaa käydä ”ylikierrroksilla”, jonka seurauksena voi ilmetä unettomuutta, masennusta, ahdistuneisuutta ja jopa paniikkikohtauksia.
Miksi? Koska lisämunuaisen tuottamista hormoneista yksi on adrenaliini.

Toinen lisämunuaisen tuottama hormoni on kortisoli. Normaali kortisolineritys on aamulla vilkkaampaa ja yöllä se taas hidastuu. Stressi voi sekoittaa tämän rytmin, ja aiheuttaa alhaista vireystilaa ja johtaa jopa masennukseen. Masennus taas heikentää stressinsietoa entisestään.
Itselläni juurikin tämän hormonin tasapaino oli järkkynyt stressaavan kevään myötä, ja kortisoliarvoni olivat koholla. Pyrin lisäksi syömään personal trainereiden suosimaa ruokailurytmiä makroravinteiden suhteen, eli hiilarit aamuun ja iltaakohden pelkkää proteiinia (ja rasvaa). Hiilihydraatit illalla tasapainoittavat kortisolin normaalia päivärytmiä. Aloin syömään iltapalaksi kaurapuuroa, mantelimaitoon keitettynä, kalaharinsuolalla maustettuna. Valmiiseen puuroon lisäsin teelusikallisen macaa, sekä mustikoita.
Aamupalaksi nautin smoothien, johon tulee mm. babypinaattia, lehtikaalia, mustikoita, avocado tai MCT-öljyä, puolikas sitruunan mehu, yksi omena ja jokin proteiinilähde, kuten Juice+ Complete vaniljajauhe (tällöin jätän yleensä omenan pois, koska jauhe tekee smoothiesta taivaallista <3), tai kananmunan valkuaisia. Pidennän hieman mantelimaidolla tai vedellä, jos tarvis.
Aamusmoothien pointtina alhainen hiilaritaso, jolloin säästyy verensokeripiikiltä. Hitaat hiilihydraatit marjoista ja mahdollisesta hedelmästä (huom, vain yksi hedelmä mauksi, mikäli Juice+ jauhetta ei ole saatavilla). Täysin hiilihydraatiton se ei ole, mutta yhdessä proteiinin ja hyvien rasvahappojen kanssa se auttaa pitämään verensokerin tasaisena.
Seuraavassa kontrollissa kolesteroliarvoni olivat laskeneet normaalitasolle! <3

Serotoniini ja dopamiini = mielihyvähormonit.
Serotoniini on hyvän olon välittäjäaine. Sitä tarvitaan hyvään mieleen, unirytmiin ja ruokahalun hallintaan. Tarvittavat ravintoaineet tämän ylläpitämiseksi ovat B3- ja B6-vitamiinit, biotiini, foolihappo, typtofaani ja sinkki.
Dopamiini on piristävä välittäjäaine. Tarvitaan motivaatioon ja mielihyvän tunteisiin. Ylläpitääkseen tätä tarvitaan B3-, B6-, B12- ja C-vitamiineja, kuparia, foolihappoa, rautaa, magnesiumia, mangaania, fenylialaniinia, tyrosiinia ja sinkkiä.
Mm. kortisolin on todettu heikentävän näiden mielihyvähormoneiden tuotantoa ja elimistön reagointia niihin. Ilman mielihyvähormoneja ovi aukeaa masennukselle.
Lisämunuaiselle tärkeitä ravintoaineita ovat esimerkiksi B-vitamiinit (tarkemmin B3, B5 ja B6) ja C-vitamiini. Lisämunuaisten toimintaa tukevia yrttejä ovat mm. lakritsinjuuri, ginseng ja astragalus. Näitä on hyvä nauttia yhtä aikaa, jotta yhteisvaikutus tehostaa vaikutusta.

Kuten kaikki tietävät (viimeistään nyt), aivot ja hermosto tarvitsevat rasvaa toimiakseen. Rasvaa tarvitaan myös solukalvojen rakennusosiksi (yksi tärkeimmistä), sekä sydämelle, hormoneille, iholle ja immuniteetille.
Solujamme ympäröi solukalvo, samoin jokaista solun toimivaa osaa. Koko kehomme on siis yhtä suurta solumassaa, ja ei varmaan tarvitse erikseen mainita, onko näiden solukalvojen laadulla vaikutusta terveydelle.
HUOM! Aina, kun puhun rasvoista, puhun laadukkaista, hyvistä rasvoista!
Tiettyjen rasvahappojen vähäinen saanti on kytköksissä mielialahäiriöihin.
Kirjoitan myöhemmin rasvasta oman juttunsa, joten en perehdy siihen tässä sen enempää 🙂

Noniin, eli stressistä päästäkseen, on syötävä puhtaasti, vältettävä stressiä lisääviä ulkoisia tekijöitä, saatava riittävästi tarvittavia ravintoaineita ja kiinnitettävä huomiota ruuan laatuun.
Mistä sitten tietää, onko ruoka laadukasta?
Kukaan ei tiedä, paljonko kutakin ravintoainetta tulisi todellisuudessa saada, jotta saisimme elää parhaimmillamme. Terveysministeriöiden suositukset ovat yleensä arvioita minimimääristä, joita elimistö tarvitsee toimiakseen, jotta vältyttäisiin puutostaudeilta. Ei suinkaan määriä, joilla meillä olisi paras mahdollinen olo, terveys ja hyvinvointi!
Huolestuttavinta on, että useiden maailmanlaajuisten tutkimusten mukaan monet eivät saa ravinnosta edes näitä minimimääriä!
Vaikka söisit laadukkaita raaka-aineita, on kuitenkin muutama mutta, mitkä heikentävät ravintoaineiden saantia ravinnosta.

  1. Pitkälle jalostetut, raffinoidut ja ylikypsennetyt ruuat ovat menettäneet suuriltaosin ravintoaineitaan.
  2. Tasapainoisen ruokavalion riittävyys perustuu kasvien ravinteikkaasta maaperästä imemiin kivennäisaineisiin, mutta nykypäivän tehoviljely ja keinolannoitteet eivät enää tarvitse luonnollista kivennäisainepitoista maata, mistä kasvit saisivat aitoja ravinteita.
  3. Ne poimitaan usein raakoina, varastoidaan pitkiksi ajoiksi ja kuljetetaan pitkiä matkoja, maasta toiseen.Siksi on suosittava luomua, jotka on viljelty ilman kemikaaleja. Lue juttuni luomutuotteista TÄSTÄ.On myös muistettava, että elimistöä kuormittavat asiat syövät elimistömme ravintoainevaroja, ja heikentävät elimistön kykyä käyttää kivennäisaineita.
    Näitä ovat juurikin alussa mainitsemani litania asioista, joita kymmenen päivä ajan tulisi välttää, elvyttääkseen kuormittunut maksa ja epäkuntoinen ruuansulatusjärjestelmä.Näiden asioiden korjaannuttua, elimistö pääsee käyttämään ravintoaineita hyödykseen, ja kun se saa ravintoaineita riittävästi, olo on kuin uudestisyntynyt!
    Kaikki varmaan tietävät, että esimerkiksi hiukset, iho ja kynnet saavat vain jämät, mitä elimistön käytöstä jää ylimääräistä – jos jää. Elimistö on siitä fiksu vekoitin, että se käyttää kaiken saamansa ravinnon ensisijaisesti elintoiminoihin, ja antaa ”turhemmille” vasta sitten, jos jäljellä on jotain annettavaa. Siksi huono ravinteiden imeytyminen tai riittämätön saanti aiheuttaa monesti hiustenlähtöä/huonoa kuntoa, kynsien heikentymistä ja ihon huononemista.
    Esimerkiksi Juice+ tuotteiden käyttökokemukset ovat suoraa näyttöä tästä. Omakohtaiset kokemukset ovat yltäneet jo hormonien tasapainoittumisen tasolle saakka, sekä lukuisien muiden, jotka ovat ottaneet tuotteet osaksi terveellistä ruokavaliotaan, energiatasojen räjähdysmäinen nousu, mielitekojen poisjäänti, sekä ihon, hiusten ja mielialan paraneminen kertoo tuotteiden sisältämien kasvis-, hedelmä ja marjauutteiden entsyymien imeytymistehosta. Useimmat jopa avaavat kapselit (kuten minäkin) ja sekoittaa ne veteen tai smoothien sekaan, jolloin imeytyminen alkaa välittömästi!
    Vaikka itsekin olen syönyt puhtaasti ja monipuolisesti, on kuitenkin mahdotonta syödä 30 vihannesta, hedelmää ja marjoja joka päivä, saadakseen niistä niiden ravinteet. Sitä paitsi, niin hyvä kuin niitä on syödäkin, kasvikuidut heikentävät osittain ravinteiden imeytymistä. Siksi vaikutus on huikea, kun ravinteet on uutettu erilleen muusta osasta, ja saamme ne imeytymään suoraan elimistön käyttöön!
    Mitä ovat nämä hyvän olon lähettiläät?
    Pääset tutustumaan tuotteisiin TÄSTÄ.

    Ravinnolla on siis merkittävä rooli stressin hallinnassa.
    Sen lisäksi kannattaa opetella hallitsemaan ajatuksiaan ja pyrkiä täyttämään mieli positiivisilla ajatuksilla silloin, kun negatiiviset meinaa ottaa vallan.
    Muista, että asioilla on tapana järjestyä ja kaikella on tarkoitus!
    Vedä syvään henkeä, kuuntele lempimusiikkiasi, hymyile, laula, tanssi, tee mitä tahansa, mikä kohottaa mielialaasi välittömästi, kun mieli meinaa karata maahan.
    Harjoitus tekee mestarin, ja tämäkin osa-alue helpottuu huomattavasti oikean ravinnon myötä, hormonien tasapainoittuessa. On helppoa olla hyväntuulinen, kun elimistössä virtaa hyvänolonhormoneita, kun taas negatiivisia vaikutuksia omaavat hormonit ovat tasapainossa, eivätkä koholla.
    Mielellä on suuri vaikutus kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja terveyteen, ja ravinnolla on suora yhteys mieleen ja terveydelle välttämättömien hormonien tasapainoon, jotka taas vahvasti vaikuttavat mieleen.Olet mitä syöt.
    Ole puhdas, raikas, hyvinvoiva ja ravinnerikas!
    Ole myrkytön,
    stressitön.

 

Facebooktwittermail
Viivi

Viivi

www.viiviback.com

6 kommenttia “Ruokavalion merkitys stressinhallinnassa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *