Oletko miettinyt, kuinka alitajunta ohjaa valintojamme?

Alitajunta vaikuttaa valintoihimme enemmän kuin osaamme kuvitellakaan. Teemme asioita tiedostamatta sen ohjaamana ja näemme unia, joihin alitajunta on napannut ideoita elämästämme, ajatuksistamme ja ympäristöstämme. Kehosi toimii ja kommunikoi aistiesi kanssa, vaikket sitä välttämättä edes huomaisi.

 

Olen huomaamattani alkanut kierrättää! Epäilen sen johtuvan siitä, että minulla kertyy niin paljon tyhjiä kookosvesitölkkejä päivittäin. Jos laitan ne roskikseen, ei sinne koskaan mahtuisi mitään muuta. Käytännön syistä olen laittanut niille oman säkin, jonka käyn tyhjentämässä roskakatoksen metallikeräykseen. Siinä kohtaa olisi vain niin tyhmää nakata ne sekajäteastiaan, kun ne kerta on jo siinä lajiteltuna, eikä se vaadi kuin kaksi askelta pidemmälle roskakatoksessa.

Tämä ei vielä ollut varsinainen ahaa-elämykseni, vaan se, että siinä sivussa olen alkanut kierrättää muutakin! Tiedän, tämä ei ole mikään kummoinen juttu, mutta koska en todellakaan ole ollut mikään kierrättäjä-tyyppi, enkä tehnyt tätä muutosta tietoisesti, olen itse todella yllättynyt! Täysin huomaamatta olen alkanut viemään myös kookos-, MCT-öljy, super-C ja muut tyhjät lasipurkit lasinkeräykseen, heittäen metallikorkit kookosvesitölkkien sekaan ja muovikorkit roskiin. Se, mistä sain itseni kiinni tästä täysin tiedostamatta tapahtuneesta toiminnasta, oli se, kun katkaisin kynteni repiessäni korkin muovirinkulaa MCT-öljypullon kaulasta. Minulla katkeaa kynnet todella harvoin, ja se ottaa aivoon joka kerta, koska kynsillä kestää tovi kasvaa takaisin, vaikka ne kasvavatkin minulla melko nopeasti. Siinä sitten voivotellessani tapahtunutta havahduin, että heeeeetkonen?

 

 

Muistan, kun olin muuttamassa Helsinkiin vuoden 2013 lopussa, eräässä asuntonäytössä kämppisehdokas sanoi, että hän sitten kierrättää ja vaatii sitä myös alivuokralaiselta. Ajattelin samantien, että se siitä sitten, tää ei oo mun paikka! Asuttuani Helsingissä syksyyn 2014, tuli aika vaihtaa kämppää. Päädyin kämppikseksi mukavan Vietnamilais-syntyisen tytön luo, joka ylläri pylläri kierrätti! Noh, ei auttanut kuin yrittää opetella. Välillä roskat osuikin oikeisiin laareihinsa, mutta hänen ollessa reissussa (suunnilleen puolet ajasta), en kyllä lajitellut mitään.

Kesällä vuokrasopimukset tuli jälleen päämääräänsä ja kämppis vaihtui. Päädyin asumaan Jyväskylästä muuttavan, aivan ihanan Nooran kanssa, joka ajattelikin hyvin paljon asioita eettisestä näkökulmasta! Tottakai myös kierrätys kuului tapoihin. Hän kuitenkin asetti sen minulle vapaaehtoiseksi, mutta tokihan minä yritin olla yhtä hyvä ihminen ja kierrättää myös! Ainakin silloin, kun Noora oli kotona… Kuitenkin, uskon sen vaikuttaneen alitajuntaani, kun olen katsellut päivittäin arjessani kierrätystä niin läheltä – Vähintäänkin tottunut siihen!

Tuon vuokrasopimuksen päätyttyä asuin omenahotellissa 8kk – enkä kierrättänyt lainkaan! En usko, että siivoojat olisivat niitä erikseen lajitellut, vaikka olisinkin.

 

 

Nykyisessä kämpässäni olen asunut kohta 2 vuotta. Kuten arvata saattaa, kierrätykseni taso on ollut ainoastaan pahvinkeräys- ja lehtiroskis-tasoa. Taloyhtiössäni roskien vieminen on kuitenkin todella vaivatonta, ja hoituu ikäänkuin ”matkan varrella”. Pahveja viedessä on joka kerta nähnyt koko roskisrivistön, joka on selkein laatuaan, mitä olen ikinä nähnyt!

Roskakatoksen selkeys ja vaivattomuus on varmasti myös yksi syy, mikä helpottaa kierrätyskäyttäytymistä! Koska se ei vaadi yhtään sen enempää, niin why not?

 

 

En suinkaan kirjoittanut asiakseni vain kierrätyksestä, sillä minulla ei varsinaisesti ole varaa sillä kerskailla – en nimittäin ole vielä oppinut kierrättämään biojätteitä, mutta askel kerrallaan! Tähänastinen on kuitenkin tapahtunut ihan vahingossa! Oivallukseni pointti oli tuo alitajuntaan syöttäminen. Niin hyvässä kuin pahassakin; se toimii. Kun verkkokalvoilleni toistetaan tarpeeksi selkeää roskakatosta, alan käyttäytymään keittiössäni sen mukaan. Kaikki on varmaan kuulleet myös sanonnan: seura tekee kaltaisekseen. Tämä voi toimia myös negatiivisesti, joten ympäröi itsesi ihmisillä, jotka ovat sellaisia, mitä sinäkin haluat olla ja jotka tukee arvojasi! Poissa silmistä, poissa mielestä pätee myös jonkinverran – käyttäkäämme sitä oikein!

 

Sitten omalle alueelleni! ULLATUUUUS! Terveellinen elämäntapa!

 

Kuinka helpottaa elämäntapamuutosta:

Kuten jo totesimme, alitajuntaan syöttämillämme asioilla on iso vaikutus käyttäytymiseemme. Listasin muutamia vinkkejä, joilla helpottaa päivittäisiä valintoja, kohti tavoitteitasi!

1. Aseta kasviksia ja hedelmiä nähtävillesi, helposti otettaviksi. Pidä hedelmiä mukana, jotta sinun ei tarvitse laskea huonoja valintoja edes käymään mielessäsi, kun tekee mieli jotain hyvää! Myös kasviskammoiset kanssaeläjät saattaa alkaa huomaamattaan syödä kasviksia, jos niitä on kokoajan saatavilla (kokkaa niitä aina, vaikkei kukaan niitä sanoisi syövänsä)

2. Laita iso kannu vettä työpöydällesi, ja katso, kuinka se alkaa vajumaan pikkuhiljaa nopeammin ja nopeammin. Joku päivä huomaat, että joudut käydä täyttämässä sen kesken työpäivän!

3. Jos suunnittelet meneväsi lenkille tai jumpalle kotiin tultuasi – laita kamat valmiiksi ulottuvillesi/näkösälle.

4. Mikäli meinaat unohtaa ottaa esimerkiksi lisäravinteita, aseta ne näkyville, ja helposti saataville. Mikäli ne pitää kaivaa joka kerta kaapin perältä , jää ne helposti ottamatta.

5. Pidä eväitä mukanasi, jos olet taipuvainen huonoihin valintoihin lounasaikaan. Sinun ei tarvitse antaa tilaa ajatuksellekaan, kun tiedostat kokoajan, että sinulla on ateria mukanasi, kun tulee nälkä. Jos et joudu miettimään, mitähän söisi, ei myöskään huonot valinnat pääse mieleesi.

6. Jos toivot tekeväsi enemmän smoothieta tai mehuja, pidä laitteet pöydällä. Aivan kuten lisäravinteidenkin kohdalla, saatavuus helpottaa toimintaasi! Mikäli et joudu kaivelemaan laitetta komeron perältä, kynnys on huomattavasti pienempi! Sama pätee imuriin ja mihin tahansa. Jos haluat siivota enemmän (tai muiden siivoavan), pidä imuri vaivattomasti saatavilla!

 

Tässä muutama yksinkertainen vinkki, mutta samalla ajatusmallilla voit toteuttaa niitä mihin tahansa! Alitajunta ohjaa valintojamme, joten pidetään siitä hyvää huolta ja pyritään täyttämään se oikeilla asioilla!

 

Mukavaa alkanutta viikkoa! ☀️

 

Facebooktwittermail
Viivi

Viivi

www.viiviback.com

2 kommenttia “Oletko miettinyt, kuinka alitajunta ohjaa valintojamme?

  • Avatar
    27.11.2017 klo 08:57
    Kestolinkki

    Hyvä teksti Viivi! Muiden vaikutus meihin voi tosiaan olla aluksi näkymätöntä ja joskus aluksi jopa päinvastaista, mikäli se ei sovi omiin rutiineihimme. Hienoa kuulla, että olet alkanut kierrättää! <3 Etenkin kun suuri osa jätteistämme ei edes ole varsinaisesti jätettä vaan raaka-ainetta, josta voisi tehdä energiaa tai uusia tuotteita. Hauska lukea, mikä vaikutus itselläni ja omilla rutiineilla on ollut sinuun 🙂

    Omalla kohdallani koen, että toisen pakottaminen omiin rutiineihin voi toimia joillakin, toisilla se taas nimenomaan saa aikaan vastareaktion. Mitä tulee taas itseeni, sellainen tietoinen pikkuhiljaa etenevä hivutus on paras keino muuttaa rutiineja – tai luoda uusia. Tämä pätee sekä näihin ekologisesti kestäviin elämäntapoihin että terveydestä huolehtimiseen. Ensin luo otolliset puitteet ja sitten antaa itselleen vähän aikaa oppia uudet kujeet. Ja tärkein, tiedostaa toimintansa ja siihen vaikuttavat asiat. Yksinkertaista ehkä, mutta ei ihan helppoa.

    Valoa vuoden pimeimpään aikaan Viivi! Oot ihana <3

    Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *