Hyvinvointia purkista 1/2.

Usein multa tiedustellaan mikä on mun suhtautuminen urheilijoiden lisäravinteiden ja vitamiinilisien käyttöön farmaseutin näkökulmasta. Monesti kysymystä jatketaan, että tarvitseeko niin monesta eri purkista syödä eri värisiä pillereitä, jotta voi  pudottaa  vähän painoa ja saada kroppaa kiinteytymään. Mäpäs avaan teille hieman mun mietteitä.

Ajattelen asian niin, että on AINA parempi tankata vitamiineja ja hivenaineita puhtaasta ravinnosta. Tämä pätee myös kaikkiin ravintoaineisiin. Monipuolisesta ravinnosta keskiverto kansalainen ja tavallinen kuntoilija saa kaikki tarvitsemansa vitamiinit ja hivenaineet. Monipuolisuudella tarkoitan sitä, että syödään runsaasti ja monipuolisesti kaiken värisiä kasvikunnan tuotteita, laadukkaita proteiinin  lähteitä ja kuitupitoista hiilihydraattia. Aina vaan paranee, mitä prosessoimattomampia ravintoaineet ovat, sillä kuumennus saattaa mm. hajottaa joidenkin vitamiinien rakenteita. Edelleen kuitenkin niin, että jos kasvikset maistuvat vain tomaattisen bolognesen muodossa, niin parempi sekin kun ei mitään.

 

14813742_10207106049440608_348964724_n

 

Mielestäni ainoa huomiota vaativat lisäravinne suomalaisessa ruokavaliossa on D-vitamiini ja ehkä tietyssä määrin myös Omegat, etenkin Omega-3, jota elimistömme ei pysty itse tuottamaan. D-vitamiini siksi, että elämme suurimman osan vuodesta todella pimeässä, jolloin elimistössämme ei muodostu riittävästi D-vitamiinia tukemaan luiden lujana pysymistä. Omegat ovat erittäin terveellisiä pehmeitä rasvoja, joiden avulla pystymme ehkäisemään mm. verisuonitauteja (lähde). Omegoita saadaan myös ravinnosta, kuten kalasta, siemenistä ja öljyistä, joten jos niitä kuuluu runsaasti ruokavalioon ei lisille ole ylenpalttista tarvetta. Omalla kohdallani, kala-allergikkona, omegat kuitenkin muistuttavat aina itsestään.

Kilpaurheilu, erikoisruokavaliot ja puutostilat ovat aina asia erikseen. Esimerkiksi kilpaurheilussa elimistö joutuu todella koville, mikä saattaa aiheuttaa joidenkin tiettyjen vitamiinien suurentuneen tarpeen. Kasvisruokavaliota noudattavien on taas syytä kiinnittää huomiota B-ryhmän vitamiinien saantiin. Tietyt vitamiinit tehostavat ja nopeuttavat elimistön palautumista ja ehkäisevät haitallisia hapetusreaktioita. Erikoistapauksia on kuitenkin todella monia ja tällaisissa tapauksissa suosittelen aina kääntymään ammattilaisten puoleen. Ohjeistan aina niin, että jos haluaa olla omista vitamiini- ja hivenainetasoistaan aivan täysin varma on ne  suositeltavaa selvittää verikokein.

Tätähän voisi jatkaa loputtomiin. Kirjoitan teille tästä aiheesta lisää seuraavassa postauksessa ja älkää epäröikö kysellä, jos jokin askarruttaa 🙂

<3: PeppiJohanna

 

Facebooktwittermail

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *