Stressi- Tunnista ja tuhoa
Kaikki tuntee stressin, mutta tunnistatko sä sen ajoissa? Mistä tiedät, milloin on hyvä hetki himmata, jottei tila muutu ihan toivottomaksi? Painaapa takaraivossa sitten deadlinet, myyntitavoitteet tai toimimattomat ihmissuhteet, on tärkeä välillä pysähtyä tutkimaan omaa fiilistään ja oppia ne merkit, jotka enteilee ylikuormitusta.
Stressioireet ovat yksilöllisiä, yleisimmin ne esiintyvät kuitenkin pää- ja niska-hartiakipuna, ärtyneisyytenä, rauhattomuutena ja jopa sydänoireina. Kun huomaat päivän mittaan huokailevasi on se merkki siitä, että asialle pitää tehdä jotain. Aikansa muhinut stressitila aiheuttaa uniongelmia, ahdistuneisuutta ja niitä sokerihimoja. Voinen vielä todeta, että pidemmän päälle stressaaminen näkyy naamasta –Se vanhentaa!
Oletko jo oppinut tunnistamaan omat stressioireesi? Tässä neljä toimivaa vinkkiä joilla voit helposti alentaa kortisolitasojasi. Valitse itsellesi ja tilanteeseen parhaiten sopiva tai kokeile kaikkia.
Digitaalinen detox
keskiverto aikuinen tsekkaa älypuhelintaan yli 200 kertaa päivässä. Kokoaika on oltava online. Tällainen puhelimen kyttäys ja somessa hilluminen, ensinnäkin vie aikaa ja toiseksi pitää sut irrallaan nykyhetkestä. Asiantuntijoiden mukaan liika online-aika lisää stressiä ja voi aiheuttaa jopa burn outin tai masennuksen. Kun siis stressiä pukkaa, laita puhelin ja some holdille ja keskity nykyhetkeen. Miltä kuulostaisi yksi someton päivä viikossa? Jos heittäydyt oikein hurjaksi, voit lisätä myös television kiellettyjen aktiviteettien listalle.
Tee yksi asia
Sä tiedät et sulla ois tuhat ja yksi asiaa, jotka sun pitäis hoitaa, mut et vaan pysty aloittamaan. Jos mielenrauhaasi sabotoi deadlinet ja to do-listasi näyttää loputtomalta, kannustan sua suorittamaan edes yhden rastin. Tämä usein jo auttaa purkamaan lukitustilan ja pystyt jälleen toimimaan. Ja jos ei, olet ainakin saanut listaasi yhden taskin lyhyemmäksi.
HENGITÄ
Tämä näppärä ja alle minuutin mittainen hengitysharjoitus helpottaa oloasi välittömästi. Toimii ainakin stressiin, ramppikuumeeseen sekä alkavaan paniikkikohtaukseen. Keskittymällä hetken hapenottoon, mielesi tyhjenee ja jännitys laukeaa. Harjoituksen nimi on 4-7-8 hengitys. Toimi näin: hengitä sisään neljän sekunnin ajan, pidätä hengitystä seitsemän sekuntia ja uloshengitä laskemalla kahdeksaan. Toista harjoitus kolme kertaa ja huomaa olosi helpottuvan.
Pakkohymyile
Kaks minuuttia. Ei oo paha, eihän? Vedä suupielet korviin ja hymyile vaikka ketuttais. Jos ei hymy muuten pysy, voit asettaa kynän hampaidesi väliin, jolloin suupielet suuntautuvat automaattisesti ylöspäin. On muuten aika vaikeeta olla kiukkuinen samaa, aikaa kun hymyilee. Kokeile vaikka! Hymyily sitäpaitsi vapauttaa endorfiineja ja alentaa sykettä.
Ota vinkit käyttöön ja vinkkaa myös kaverille. Kukistetaan stressi jo alkutekijöissä!
Lähteet:
http://www.euronews.com/2016/01/05/addicted-to-your-mobile-the-answer-is-digital-detox-therapy
http://www.voice.fi/terveys-ja-hyvinvointi/hymyily-kannattaa-katso-yhdeksan-hyvaa-syyta-hymyyn
http://www.kauneusjaterveys.fi/terveys-hyvinvointi/tyohyvinvointi/tunnista-stressin-oireet