Kärsitkö sosiaalisesta jet lagista?

Kuulostaako tutulta? Odotat viikonloppua, pitkiä aamuja, sitä että saisit nukkua pidempään, lojua sängyssä ja herätä ilman herätyskelloa. Kun on viikonloppu ja vapaus, voi rutiineja rikkoa rauhassa eikä unten maille tarvitse kiiruhtaa ainakaan ennen puoltayötä.

 

Oli syy sitten sosiaalisissa riennoissa tai viikonlopun tuomassa vapaudessa, kostautuu tämä unirytmin sekoittaminen viimeistään sunnutai-maanatai välisenä yönän. Pyörit sängyssä, eikä nukkumattia näy mailla, halmeilla. FAK huomenna on vielä maanantai! Tätä on sosiaalinen jet lag- sillä kroppasi ei vain pysy mukana vaihtuvassa unirytmissä.

 

jetlag

 

On sillä Jet lagilla muitakin oireita kuin unettomuus. Maanantaisin huomaa usein olevansa tavallista väsyneempi ja kiukkusempi. Onpas fressi viikon aloitus! Kaamosaikaan vireystason ylläpitäminen olis ilman tätäkin varmasti helpompaa. Jet lagin johdosta alkuviikkoa saattaa myös ankeuttaa entisestään päänsärky ja vatsavaivat. Eikä siinä vielä kaikki, muutos unirytmissä aiheuttaa tutkimusten mukaan ylipainoa.

 

Ei hätää, sosiaalisen jet lagin torjumiseen löytyy keino. Tylsä keino nimeltä säännöllinen unirytmi. Kun tiedät päivittäisen unentarpeesi, voit asettaa unikellosi herättämään ja unettamaan viikon ympäri samaan aikaan, jolloin ylimääräisiä velan maksupäiviä ei tarvita. Henkilökohtaisen unirytmisi selvität simppelisti pitämällä pari viikkoa unipäiväkirjaa. Merkkaa ylös saamasi unen määrä ja jaa tämä luku 14sta. -Kas näin paljon tarvitset unta yössä. Unikello käyttöön ja vireystasot kohilleen!

 

unikello

 

No ei vais, ei elämän tartte olla ihan prikulleen niin kaavamaista. Joskus pitää revitellä, herätä epäinhimilliseen aikaan tai riekkua kylillä ja nauttia vapaudesta! Täällä esimerkki epäinhimillisestä aamuherätyksestä.

Facebooktwittermail

3 kommenttia “Kärsitkö sosiaalisesta jet lagista?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *