Firstbeat

Tilasin testiin Firstbeatin Hyvinvointianalyysin. Olen aina tykännyt mitata ja analysoida itseäni eri tavoin, joten Firstbeat Hyvinvointianalyysi tarjosi tähän taas yhden uuden mahdollisuuden. Firstbeat siis mittaa sydämen sykettä ja antaa sykevälivaihtelun perusteella raportin, miten keho reagoi erilaisiin arkipäivän tilanteisiin. Hyvinvointianalyysi kertoo, onko palautuminen riittävää, mikä stressaa työssä tai vapaa-ajalla, onko uni laadukasta ja riittävää sekä, onko harjoittelu riittävän tehokasta.

kaavio_2

Mittarissa on siis kaksi elektrodia, jotka kiinnitetään kropan etupuolelle toinen oikean solisluun alapuolelle ja toinen vasemman kylkikaaren alle. Laitetta pidetään kolme vuorokautta yötä päivää, vain suihkun ajaksi se tulee irrottaa. Samaan aikaan pidetään sähköistä päiväkirjaa, jonne merkitään mahdollisimman tarkasti kaikki päivän aikana tehdyt asiat, jotta testijakson jälkeen tuloksia on mahdollista arvioida ja löytää kuormittavat ja palauttavat jaksot sekä syy-yhteydet niiden välillä. Analyysiä varten suositeltiin ottamaan pari arkipäivää ja yksi vapaapäivä. Valitsinkin siis ajanjakson torstai-lauantai.

img_9313firstbeat-300x300

Kun mittausjakso oli ohi, laite lähetettiin palautuskuoressa Firstbeatille. Tämän jälkeen sain heiltä kirjallisen raportin, joka käytiin Firstbeatin asiantuntijan kanssa puhelimitse läpi. Eniten koko mittauksessa minua kiinnosti, palaudunko yön aikana eli onko uneni laadukasta ja hyvää. No onhan se! Nukun noin 8-10 tunnin yöunia, joten ihmehän se olisi, jossei tuo riittäisi 😉 Firstbeatin raportissa riittävän yöunen pituus on 7 tuntia. Mutta tärkeämpää kuin unen pituus, on sen laatu. Oma yön aikainen palautumiseni on mittauksen mukaan hyvällä tasolla.

apple-001apple-004

Toiseksi eniten minua kiinnosti, miten päivittäinen urheilu näkyy raportilla. Liikuin noiden kolmen päivän aikana siten kuin yleensäkin, tosin kaikki treenit tuli tehtyä salilla. Raportille tallentuneista sykkeistä näkyy, että torstain treenini oli sykkeiltään kovin, mikä oli tiedossa etukäteen, perjantai oli enempi punttipainotteista, joten ei niin sykkeitä nostattavaa ja lauantaina tein pääasiassa aerobista ja vatsatreeniä. Kaikkien kolmen päivän liikuntapisteeni oli 100/100. Hyvän tuloksen (60 pistettä) saa kun liikkuu päivittäin noin 30 min reippaasti tai 20 min rasittavalla tasolla.

apple-002apple-003

Kiitos Firstbeatin, olen taas yhtä tietoa rikkaampi!

Facebooktwittermail

3 kommenttia “Firstbeat

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *