Kalorit palamaan mahdollisimman tehokkaasti!

 

Itse olen joutunut ensimmäistä kertaa perehtymään kalorien kulutukseen viime aikoina, kun aerobista harjoittelua lisättiin reippaasti aiempiin kisadieetteihin verrattuna. Matalasykkeisellä aerobisella kuluu selvästi vähemmän kaloreita kuin temmokkaalla tekemisellä. Jos aerobinen on esimerkiksi 30min ja tavoitteeni on kuluttaa 300kcal, saa siihen tahtiin mennä ihan tosissaan! Aloin ottaa myös selvää, miten kaloreita saisi kulumaan enemmän. Tässä muutama vinkki!

Keventäjät.fi listasi hyvin asioita, jotka voivat kalorien kulutukseen vaikuttaa. Tässä niistä muutamia, joita itselleni pidin hyödyllisinä.

Kalorien kulutukseen vaikuttavat:

• liikkeen kokonaisvaltaisuus eli ovatko kaikki isot lihasryhmät käytössä
• maasto ja vaihtelevat rytmit
• liikuntalaji eli kannatellaanko omaa painoa
• liikkujan kunto- nouseeko syke korkealle vai saako itsestä tehoja irti
• olosuhteet esim. lämpötila, tuuli, veden vastus

Koko artikkelin löydät tästä: http://keventajat.fi/hyvinvointi/liikunta/kalorit-ja-liikunta-0

Omaan treeniini sain paljon vastauksia kyseisestä artikkelista. Liikkeen kokonaisvaltaisuus sai minut ottamaan stepperiä käyttäessäni myös kädet aktiivisesti mukaan.

 

 

Vaihtelevan rytmin merkityksen olin unohtanut täysin! Joten lisäsin treeniini noin minuutin pituisen kovemmalla sykkeellä tehtävän jakson jokaiseen viisi minuuttiseen.

 

 

Oman kehonpainoa kannattelevat lajit kuluttavat enemmän kaloreita, joten salilla parhaat vaihtoehdot minulle ovat tällöin stepperi tai juoksumatto. Pidän paljon pyöräilystä, varsinkin ohjatut pyöräilyt tuovat kivasti vaihtelua aerobisiin, joten en aio jättää niitä pois vain kalorin kulutuksen perusteella. Nyt kuitenkin tiedän, että jos valitsen pyöräilyn on minun työskenneltävä tunnilla juoksumattoa ja stepperiä kovemmin.

IMG_8928

Aerobisten lisääminen oli erittäin raskasta varsinkin alussa, joten syke nousi helposti korkealle pienelläkin vastuksella. On ollut motivoivaa myös huomata kunnon kohoaminen! Nyt pystyn juoksemaan kovemmalla temmolla ja pitämään sykkeeni ylhäällä pidempään, millä on myös ollut vaikutusta kalorin kulutukseeni.

IMG_8915

Olosuhteet saivat minut miettimään myös uusia vahtoehtoja aerobisen tekemiseen.  Vesijuoksu toisi varmasti hauskaa vaihtelua aerobiseen treeniin ja veden vastuksen avulla kaloreita kuluu aina vain enemmän. Tätä on pakko kokeilla! 😉

Loppuun vielä hyödyllinen taulukko eri lajien vaikutuksesta kalorikulutukseen. Lisää lajeja löydät Tritolonen.fi -sivustolta, jonne linkki tässä: http://www.tritolonen.fi/artikkelit/161-kalorien-kulutus-liikunnassa

Liikunta ja kalorien poltto minuutissa

Paino (kg) 50 60 100
Aerobic, kevyt  5 6 11
Aerobic, raskas  10 13 21
Juoksu, 10–12 km/h  6 6 11
Juoksu, 14–16 km/h  10 13 21
Kävely, 3 km/h  2 3 4
Kävely, 5–6,5 km/h  3 3 5
Kävely, 8 km/h  6 6 11
Pyöräily, 10 km/h  3 3 6
Pyöräily , 22 km/h  6 6 11
Soutu, kuntolaitteella  6 7 12
Stepperi, kone  9 10 17
Uinti, nopea  7 9 14
Uinti, hidas  6 7 12

 

jempunallekirjoitus

Facebooktwittermail

4 kommenttia “Kalorit palamaan mahdollisimman tehokkaasti!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *