5 Maltalaista Matkavinkkiä

Yes, seriously. The Mediterranean hurricane will produce “damaging wind, hail, heavy rain, storms and very rough sea,” according to the weather site, and OK, this is getting scary. It’s bad enough that we’re getting bad weather all week, but a hurricane, really?
https://www.guidememalta.com/en/extreme-weather-warning-is-malta-about-to-be-hit-with-a-hurricane

 

Voisiko olla enää otollisempaa hetkeä selailla kesäisiä kuvia ja muistoja kuin nyt, kun päällä hyrrää todennäköisesti vuoden pahin hurrikaani? Ei varmastikaan. 😀

 

Kesästä tulikin mieleen, että nyt voisi olla hyvä hetki jakaa muutama Maltalainen matkavinkki yleisön pyynnöstä. Tässä 5 vinkkiä minne kannattaa suunnata jos olet lomailemassa tällä aurinkoisella paratiisisaarella:

 

1. Laitesukellusta ja snorklausta

 Yksi niistä asioista joita on ollut kamalan ihanaa harrastaa ulkomailla, mutta ei sitten niin mitenkään Suomen vesissä on ehdottomasti laitesukellus. Tästäkin voisin kirjoittaa pidemmän pätkän jos teillä on kiinnostusta lukea, mutta nyt koitan muotoilla hieman lyhyemmin. 🙂

 

 

Ensimmäistä kertaa kokeilin laitesukellusta Thaimaassa Koh Taolla, Suomalaisen sukelluslegenda Mikko Paasin perustamassa sukelluskoulussa Koh Tao Diversissa. Oli ihan huippua tajuta, että heillä on toinen piste täällä Maltalla ja vielä ihan meidän lähellä Bugibbassa! Mikä tuuri! Ei muuten, mutta itse olen ollut enemmän kuin tyytyväinen ohjaukseen ja ennen kaikkea näihin ihaniin ja kylmähermoisiin tyyppeihin. Lisäksi opetusta saa suomen kielellä, mikä on tosi hyvä jos äidinkieli ei ole englanti, sillä sanoisin, että jokainen asia sukeltamisessa on elintärkeä ymmärtää. 😀

 

 

Täällä Maltalla ollaan käyty sukeltamassa muutamana päivänä parissa eri paikassa. Täällä on super kirkas vesi, mikä tekeekin tästä mukavaa sillä näkee paljon enemmän ja pidemmälle. Malta onkin tunnettu Välimeren parhaana sukelluskohteena. Sukeltaa voi 200 eri paikassa ja suurinpaan osaan pääsee suoraan rannalta.

 

 

 

Ensimmäinen kysymys: onko täällä haita? Ei ole. Tosi tosi harvoin on joku eksynyt vonkale nähty, mutta vaarattomia ovat yleensä olleet. Eli jos on muita haikammoisia niin ei syytä huoleen, voitte sukellella täysin rauhassa!

 

 

Täällä voi nähdä erilaisten värikkäiden kalojen lisäksi meritähtiä, tulimatoja, rapuja, erilaisia hylkyjä, mustekaloja, koralleja, kilpikonnia, ankeriaita, murenoita, rauskoja ja paljon muita erilaisia lajeja. Täällä meri on täynnä elämää!

 

Jos kiinnostuit, tästä linkistä pääset tutustumaan lähemmin sukelluskursseihin ja hintoihin:  https://kohtaodiversmalta.fi/

 

2. Comino – Sininen Laguuni

Auringonpalvojan paratiisi! Turkoosin sininen vesi, rantatuolit ja ananasjuomat suorastaan houkuttelevat matkailijoita tälle ihanalle pikku saarelle. Täydellinen paikka rentoutumiseen silloin, kun ei ole tupaten täynnä muita lämpöä rakastavia kanssamatkustajia.

 

 

Vesi on uskomattoman turkoosia ja sitä voisi ihastella päiväkausia. Snorklaaminen on erittäin suositeltavaa jos haluaa kurkata pinnan alle ja nähdä kaloja ja muita mereneläviä.

Ainut miinus saattavat olla meduusat. Niitä ei välttämättä ole yhtään, mutta välillä saattaa kokonainen meduusaparvi rantautua juuri sille rannalle missä toivoisit voivasi uida huoletta. Kannattaa tarkistaa netistä etukäteen tilanne ja toki ne näkee kun on menossa veteen. Yhden ainoan kerran jouduin meduusan uhriksi nimenomaan tällä kyseisellä reissulla kun mokoma poltti pohkeeseen, mutta puolessa tunnissa polte oli jo helpottanut, joten ei tarvitse liikaa pelätä.

 

 

Cominolle pääsee näppärästi lautalla, joita lähtee niin Sliemasta kuin Bugibbastakin. Hinta on yleensä noin 20€ edestakaisin sisältäen kuljetukset hotellilta. Sliemasta matka kestää noin tunnin verran ja sukkelimmin pääsee Cirkewwasta puolessa tunnissa. Cominolle järjestetään myös päiväristeilyjä, jolloin kierretään lisäksi Gozon kautta ja käydään katselemassa erilaisia luolia, joita on täällä aika paljon.

 

 

Viime kesänä kokeilimme Captain Morgan Cruise-risteilyä, joka lähti aamulla kymmeneltä ja tuli takaisin viiden aikaan illalla. Lähtö oli Slieman satamasta ja sisälsi aamupalaa, päivällisen, välipalaa ja lisäksi koko matkan ajan oli open bar. Löysin risteilyn yhden diilisivun kautta ja hintaa sillä oli kahdelta hengeltä 70€. Ei huono! Kiersimme siis Gozon kautta Cominolle, jossa pysähdyimme muutaman tunnin. Lisäksi pysähdyimme toiseen paikkaan jossa oli mahdollisuus käydä uimassa suoraan veneestä. 🙂

 

3. Gozo – Sininen Aukko

Gozo on Maltan vieressä oleva pienempi saari, jonne kannattaa ehdottomasti tehdä päivän tai parin reissu. Yksi tunnetuimmista nähtävyyksistä Gozolla on sininen aukko, eli Blue Hole. Se on meressä oleva, noin 10m syvä aukko, joka on erityisesti laitesukeltajien suosiossa. Sininen aukko on arvoitu 10 parhaan Euroopassa sijaitsevan sukelluspaikan joukkoon.

 

 

Vielä puolitoistavuotta sitten tällä samalla paikalla pääsi ihastelemaan mm. myös Game of Thronesissa nähtyä Azurin ikkunaa, mutta valitettavasti ikkuna romahti myrskyssä marraskuussa 2017.

 

 

 

4. Merelliset Ravintolat

Maltalla on todella monipuolisesti erilaisia ravintoloita. Ollaan nyt yli vuoden aikana ehditty aika paljon tutkimaan paikallista ravintolakulttuuria, josta olisi asiaa enemmänkin kuin yhden blogipostauksen verran. Parasta lautasella on ollut ehdottomasti merenelävät. Paikalliset kokit ovat onnistuneet melkeimpä joka kerta(yhtä lukuunottamatta) kun olemme tilanneet kalaa, simpukoita, etanoita, rapuja, hummeria, kalmaria tai mustekalaa.

Kaloja on hyvin monenlaista, mutta yleinen paikallinen kala on lampuki. Sen liha on valkoista ja maistuu tosi hyvältä, muistuttaa hieman kuhaa. Sitä on saatavilla useimmissa ravintoloissa, mutta itse suosittelisin kokeilemaan kyseistä makuelämystä Marsaxlokissa, mikä on ihana pieni kalastajakylä.

 

Ollaan itse tykätty tilata annoksia, joissa on ollut vähän kaikkea ja sen on saanut jakaa toisen kanssa. Helppoa, edullisempaa ja aika romanttista. 😉

 

 

5. Vallettan Viinikellarit

Valletta on Maltan pääkaupunki ja siellä pääsee näkemään palan Maltan historiasta ja kulttuurista. Tämä Euroopan pienin pääkaupunki on täynnä ihania kujia ja pikkuruisia liikkeitä. Lisäksi täältä löytää paikallisia ravintoloita ja todella sympaattisia vanhoja viinikellareita.

 

 

Valletta on tunnettu myös massiivisista linnotuksista ja lukuisista kirkoista. Mikäli historia ja barokkiarkkitehtuuri (ja viini) kiinnostavat niin nenä kannattaa ehdottomasti suunnata Vallettaan!

 

Sympaattisilta kujilta löytyy vieläkin sypmpaattisempia viinikellareita ja muita pieniä liikkeitä. Viinin, ruoan ja juustojen kanssa ei kannata turhia alkaa pihistelemään, sillä se mitä on saanut kun on budjetoinut vähän enemmän on ollut ehdottomasti sen kokemuksen arvoista. Yksi parhaimmista kokemuksista Valletassa on ollut Tra Buxu viinikellari, jossa olemme olleet nauttimassa viiniä ja juustoja.

 

 

Toivottavasti näistä vinkeistä on jotakin hyötyä teille. 🙂
Saa heitellä kysymyksiä, toiveita ja ideoita täällä, sähköpostitse tai muuallakin. Kaikki otetaan lämmöllä vastaan <3

Ihanaa viikkoa kaikille!

Terkuin

Emily

Facebooktwittermail
Emily Yli-Kokkila

Emily Yli-Kokkila

Olen 27-vuotias aurinkoinen, energinen, reipas, avoin ja sporttinen taskuraketti. Olen kello- ja kultaseppä. Teen toiminimellä mallin, promoottorin ja hyvinvointiohjaajan töitä. Olen ollut mukana erilaisissa missikisoissa ja menestystäkin on tullut tällä saralla; Miss Worldwide Bomber Magazine 2014, Miss Hot Rod 2015 1pp., Miss Drifting 2015, Miss Rantatyttö 2015, Miss HTS 2015, Car Babe 2016, Miss Model Pietarsaari Best AD Model 2016, Suomen Festivaalimissi 2017 1pp. Rakastan terveellisiä elämäntapoja, liikuntaa, töitä ja monia asioita! Olen spontaani ja lähden mielelläni mukaan kaikenlaisiin juttuihin haasteita pelkäämättä! Kirjoittelen täällä omasta elämästä, missikisoista, terveydestä, liikunnasta ja kauneudesta! Tervetuloa mukaan tähän vauhdikkaaseen matkaan! Yhteydenotot: emily.ylikokkila@gmail.com “Believe and never give up.” Instagram: @ruthmariaemily Twitter: @ruthmariaemily Snapchat: @ruthmariaemily fit-net.fi/emily

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *