Kun iholla ei ole hyvä olla.

Atooppinen sekaiho… No niinpä, siinäpä vasta combo ja hoitaminen ei ole ehkä helppoa, muttei mahdotontakaan. Vaikka olen koulutukseltani farmaseutti, niin en kerro tätä oppikirjojen pohjalta, vaan omasta kokemuksesta, melkein 26 vuoden ajalta. Mun harmikseni mulla on ollut paha atooppinen ihottuma koko vartalossa ihan syntymästä asti ja sen hoito on vaatinut tosi paljon, niin rahaa kuin aikaakin.

Atooppinen ihottuma? Ihon tulehduksellinen sairaus. Atopiassa ihon normaalitoiminta on häiriintynyt: kosteus haihtuu ihosta helposti, ärsykkeet pääsevät ihon sisään ja rasvakoostumuskin poikkea normaalista (Atopialiitto).

Kosteusvoide

Pienenä, etenkin talvisin mun iho oli tosi huonossa kunnossa. Ohueen ja herkkään ihoon tuli helposti nirhaumia/halkeamia ja välillä iho oli niin kuiva, etten saanut kovilla pakkasilla sormia suoraksi. Rasvaaminen oli päivittäinen rutiini ja sitä se on edelleen, siitä en tingi. Nykyään osaan jopa nauttia siitä.

Ajan kanssa olen onnistunut saamaan ihon hyvään kuntoon ja osaan arvostaa sitä todella, koska se ei oo mulle itsestäänselvyys. Talvisin kuitenkin edelleen vaivaa pintakuivuus ja joskus harvoin ihon kunto heikkenee niin, että on pakko käyttää vahvempia kortisonivoiteita.

 

Haluankin jakaa teille muutamia vinkkejä atooppisen ja kuivan ihon hoitoon:

 

Kosteuta usein! Mulle tää tarkoittaa päivittäin ja joskus useitakin kertoja päivässä.

– Käytä tulehtuneisiin ja punoittaviin kohtiin rasvaisempaa voidetta, sillä mitä vesipitoisempi voide on, sitä enemmän se kirvelee.

– Mä tykkään tuoksuista, myös hoitotuotteissa. Jos ei ole tuoksuherkkä, niin en nää mitään estettä niiden käytölle atooppisella iholla.

– Mun kaapista löytyy niin apteekki- kuin markettituotteitakin. Muuta sääntöä ei ole, kunhan tuote sopii omalle iholle. Ikävä kyllä, oikeat tuotteet löytyy vain kokeilemalla…

– Voiteiden määrässä ei kannata turhaan tingata. Reilulla kädellä!

– Kädet saa helposti pehmeiksi, kun levittää niihin paksun kerroksen rasvaista rasvaa ja laittaa puuvillakäsineet yöksi käteen.

– Ihoa kannattaa kuoria, kerran viikossa. Älä hankaa liian kovaa. Hienojakoisemmat kuorintavoiteet ja naamiot on mun omia suosikkeja. Isorakeiset kuorinnat saattaa vaan ärsyttää ihoa enemmän.

– Kuorinnan jälkeen iholle (paitsi kasvoihin, ettei tuki ihohuokosia) voi levittää öljyä.

– Juo paljon vettä! Solut tarttee sitä ihon normaalitoimintaan.

– Säännöllinen ruokavalio edesauttaa ihon kunnossa pysymistä ylläpitämällä aineenvaihduntaa.

– Kroppa tarvitsee rasvaa, niin ulkoisesti kuin sisäisestikin. Nauti siis hyviä rasvoja ruokavaliossasi.

– Käytä treenatessa hanskoja. Tällöin iho ärtyy vähemmän.

– Hyväksy muutokset! Ihon kunto vaihtelee paljon mm. vuodenajasta, stressin määrästä ja veden laadusta riippuen.

– Aurinko parantaa. Tätä mä oon kyllä noudattanut aivan liian vähän, mutta muutetaan asia 😉

Ihottuma

Onko teille muodostunut omia atooppisen/kuivan ihon hoitorutiineja?

 

Ihanaa alkavaa viikkoa ! 🙂

<3: PeppiJohanna

Facebooktwittermail

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *