Näin teet ”uudesta, paremmasta sinusta” pysyvän
”Uusi vuosi, uusi minä!”
Jokavuotinen lupaus itselle elämäntapojen parantamisesta, aktiivisemmasta elämästä ja laihdutustavoitteista on taas käsillä, ja TÄNÄ VUONNA aion onnistua pysyvästi, vai mitä?
Kuulostaako tutulta?
Mitä jos tänä vuonna pitäisit lupauksen oikeasti?
Isoin virhe lienee liian rajut ja usein myös epäinhimilliset muutokset, joista tyhmimpänä mainittakoon nälkäkuuri. Odotukset painon putoamisesta ja hyppäämisestä suoraan hyvinvoivaan elämään on saavutettava heti tammikuun aikana, mielellään jo viikossa.
Jospa pohdittaisiin hetki, mitä se käytännössä tarkoittaa…
Jos halutaan pyrkiä siihen, että olet virkeämpi, jaksat paremmin niin fyysisesti kuin henkisestikin uupumatta, mielitekosi pysyvät hallittavissa (ehkä jopa kokonaan poissa), eikä vaatteesi enää puristaisi, kuten lähtötilanteessa, ei siihen ole oikotietä viikossa. Jos muutos tehdään fiksusti, kuukaudessa olet jo hyvässä vauhdissa ja TAATUSTI huomannut toivottua muutosta haluttuun suuntaan!
Kuinka se sitten toteutetaan?
Ei ainakaan lopettamalla syömistä, rääkkäämällä itseään viikon ajan aliravittuna niin paljon kuin kalenteriin mahtuu, tai syömällä 1-3 viikkoa pelkkiä pussikeittoja.
Syömistä ei missään nimessä saa lopettaa, päinvastoin. Pitää opetella syömään. Pitää opetella syömään oikeita asioita ja riittävästi. Monet ajattelevat, että onni löytyy syömällä kuin hiiri. Tällä logiikalla saatetaan sitten vaikka valita joku höttövehnämajoneesikolmioleipä, jonka välistä pilkottaa salaatinlehti, sen sijaan, että syöttäisiin pari kanan rintafileetä ja puoli lautasellista kasviksia, koska enhän minä voi syödä noin paljoa!
Avataanpa vähän…
Se pieni 150g kolmioleipä, jonka saatat vetää lounaan sijaan tai vaikkapa välipalana, sisältää 250-600 kaloria, kun taas puoli kiloa uunissa valmistettua puhdasta ruokaa, esimerkkinä kaksi kanan rintafileetä ja puoli lautasellista kasviksia, sisältää vain 200-350 kaloria. Tämä sitäpaitsi pitää sinut kevyesti kylläisenä muutaman tunnin, etkä ala heti puolen tunnin jälkeen himoitsemaan jälleen vääriä valintoja.
Toinen tyhmä valinta on skipata ateria kokonaan. Jospa laihdun nopeammin, kun en syö mitään!?
Syömättä jättäminen saa kehon säästöliekille, eli pitämään kiinni kaikesta nääntymisen pelossa. Tämä tarkoittaa sitä, että et kuluta ylimääräisiä kaloreita, rasvanpoltto pysähtyy ja niin heikkenee myös kaikki muutkin elintoiminnot – esimerkiksi aineenvaihdunta, joka on ensiasteisen tärkeää painonpudotuksessa ja yleisessä hyvinvoinnissa. Tällä tekniikalla takaat myös lihastesi heikkenemisen, jotka huolehtisi kaloreiden palamisesta. Toisinsanoen tapat kulutuksesi pysyvästi ja autat rasvavarastojasi varastoimaan lisää. Pystyt jatkuvasti syömään enää vähemmän ja vähemmän, joka puolestaan tuo mukanaan uudet ongelmat ravintoaineiden puutostiloina sivuoireineen ja sairauksineen. Edes liikkuessasi et kuluta yhtä tehokkaasti, jos ylipäätään jaksat enää liikkua.
Syömällä riittävästi, mutta fiksusti, tarjoat elimistölle mahdollisuuden toimia optimaalisesti. Silloin myös jaksat liikkua ja kulutat tehokkaasti!
Liikunnan aloittamisessa on muistettava se, että huippu-urheilijaksi ei tulla yhdessä yössä. Jos et ole tottunut liikkumaan, miten kehosi voisi olla tottunut sellaiseen? Paikat kipeytyy aluksi ja vaatii enemmän aikaa palautumiseen. Maltti on valttia, mutta toki itseään ja kehoa pitää haastaa tasaisesti, jotta kehitystä tapahtuisi. Aloita pienin välitavoittein. Jos et ole liikkunut lainkaan, aloita tekemällä muutama kävelylenkki ja 1-2 kuntosaliharjoittelua viikossa. Kuntosaliharrastuksen aloittamiseen kannattaa pyytää ammattiapua, jotta siitä saadaan toivottu hyöty ja vältytään loppuelämän ongelmilta, mikäli liikkeitä mennään tekemään väärällä tekniikalla. Oman kokemuksen mukaan koko touhu on kymmeniä kertoja mielekkäämpääkin, kun tiedät tarkalleen, mitä menet salille tekemään. Hyvä personal trainer kuuntelee tavoitteitasi ja suunnittelee sinun mahdollisuuksiesi mukaan toteutettavat treeniohjelmat.
Mikäli käytät personal trainerin palveluita vain osataksesi tekniikat oikein, muista itse haastaa itseäsi lisäämällä painoja, kun kehityt ja liikkeet alkavat sujua liian kevyesti!
Minkälainen on oikeanlainen ruokavalio?
Oikeanlainen ruokavalio on riittävä, puhdas ja mahdollisimman ravinnerikas.
Se auttaa elimistöä toimimaan mahdollisimman tehokkaasti, päästämään irti ylimääräisestä, puhdistamaan myrkyt elimistöstä ja mahdollistaa hormonien optimaalisen toiminnan.
Teen oman, perusteellisen postauksen huomenna ravintopuolesta ja siitä, miten elimistö käännetään täydelle teholle, mutta tässä pari aikaisempaa ravintoon liittyvää kirjoitustani alkupaloiksi:
http://fitnet.fi/blog/viivi/ruokavalion-merkitys-stressinhallinnassa/
http://fitnet.fi/blog/viivi/laatua-sinulle/
Ihanaa, energistä uutta vuotta! <3