100:n päivän sokerilakko!

 

Se olis syyskuun ensimmäinen päivä, ja mä menin lupaamaan itselleni ison asian, nimittäin aion olla tästä päivämäärästä eteenpäin 100 päivää ilman lisättyä sokeria..! Vaikkei karkit tai sokeri minulle koskaan ongelma ole ollutkaan, enkä yleensä kaupassa ajaudu karkkihyllyille haaveilemaan, meni elokuu liian usein herkutellessa. Kuten aiemmin sanoinkin, kesän kurinalaisuudessa eläminen on hieman aiheuttanut ajatuksen ”nyt saan herkutella” ja niin olen myös tehnyt. Mua on alkanut ahdistaa kokoajan päällä oleva sokerikoukku, ja vaikken karkkia olekaan nyt kuin max kerran viikossa syönyt, on sekin mun kropalle liikaa. Huono olo, mahakipu, turvotus sekä seuraavan viikon kestävä sokerinhimo stressiin ja väsymykseen yhdistettynä, alkoi tuntua niin turhauttavalta että päätin tehdä asialle jotain! Varsinkin tuo sokerikoukku joka aiheuttaa moista, on maailman turhin asia, koska tiedän ettei kroppani tarvitse sitä ja voin elää ilmankin.

Mitä se sitten käytännössä tarkoittaa?

En vain syö karkkia?

Ajatus ei tosiaan tunnu kauhean pahalta kun ei niillä suurta osaa mun elämässä olekaan, eikä tämä tarkoita ettenkö voisi herkutella tai pitää edelleen cheat dayta! En vain pistä suuhuni asioita jotka sisältävät lisättyä sokeria. Faktahan on se ettei ihmiskroppa tarvitse sokeria mihinkään. Silti huolestuttavan suuri osa ihmisten ravinnossa koostuu ruuista jotka sisältävät piilosokeria. Kyllä, niitä on lähes JOKAPAIKASSA, ja muutama vuosi sitten kun aloin asioita enemmän tutkimaan oli järkytys suuri ja jäi omallakin kauppareissulla monet vanhat tutut lempparit hyllyyn.

Tässäpä pieni esimerkki ”tavallisista” ruokaaineista 

100g:ssa

  • jogurttipurkki 4-5 sokeripalaa
  • myslipatukka 11 sokeripalaa
  • makea chilikastike 16 sokeripalaa
  • täysmehu jopa 40 sokeripalaa litrassa
  • murot ja myslit 10 sokeripalaa
  • rusinat 24 sokeripalaa
  • pähkinä-hedelmäsekoitus 8 sokeripalaa
  • leipä  yhdessä vaaleassa leipäpalassa 1,5 sokeripalaa, eli jos syöt 6 leipäpalaa päivssä, tekee se 9 sokeripalaa
  • jäätelö  Litrassa jäätelöä on n. 40 sokeripalaa. 
  • kaakaojauhe 29 sokeripalaa
  • mansikkahillo 21 sokeripalaa
  • Siideri sixpack siideriä saattaa sisältää jopa 150 sokeripalaa
  • Viinit  kuusi lasia valkoviiniä (1,6dl lasi) jopa 77 sokeripalaa

Aika hurjaa eikö?

Jos ajatellaan että normaali lapsen aamu-, väli-, tai iltapala koostuu mukillisesta kaakaota, jogurttipurkista, muroista sekä rusinoita, syö lapsi huomaamatta päivän aikana monen kertaisen määrän suositellusta sokerin saannista. Sitten ihmetellään levottomuutta sekä keskittymis ja nukahtamisvaikeuksia…

Sama pätee aikuisiin jotka saattavat sokeria käyttää paljonkin suurempia määriä ja vieläpä tuplata saldot viikonloppuna baarissa.

Sokerin yleisimmät terveysriskit?

Kehomme ei  tarvitse puhdasta sokeria mihinkään. Sokeri on hiilihydraatti, ja kyllä, kroppa tarvitsee HYVIÄ, LAADUKKAITA JA HITAITA hiilihydraatteja mutta sokeri EI ole yksi niistä. Se sisältää pelkkää energiaa, ei laisinkaan hivenaineita, kuituja tai vitamiineja. Hyviä hiilihydraatteja puolestaan ovat esimerkiksi hedelmät, vihannekset sekä täysjyvätuotteet. Sokerin on todettu mm. aiheuttavat haittaa rasva-aineenvaihdunnassa, rasvoittavan maksaa, sekä suurentaa veren insuliinipitoisuutta. Tästä syystä diabeteksen toinen nimi onkin sokeritauti. Sokeri myös lisää kehon tulehdustilaa, ja henkilöt jotka käyttävät paljon sokeria voivat kärsiä muita useammin flunssaa, aknea ja jopa sydänsairauksia.

Varmasti herää kysymys, mitä nykyään saa enää syödä? 

Ja tuohon sanaan nykyään onkin hyvä tarttua. Evoluutio ei ole muuttanut ihmiskroppaa tai ruuansulatustamme juuri ollenkaan viimeisten tuhansien vuosien aikana, mutta se mitä sinne laitamme on muuttunut liikaa. Lisäaineet, pitkälle prosessoidut ruuat, pästäroidut maitotuotteet, kovetetut kasvirasvat sekä piilosokerit eivät ole kehollemme tarpeellisia eikä se osaa niitä oikein sulattaa. Esi-isämme ovat hankkineet ruuan suoraan luonnosta: Lihaa, kalaa, kasviksia, marjoja, viljoja. Muualta tuotuna papuja, palkokasveja sekä pähkinöitä. Näistä ruokavaliomme pitäisi edelleen pääsääntöisesti koostua, ja onneksi monilla koostuukin. Nämä asiat on nykyää sen verran pinnalla että yhä useampi katsoo mitä suuhunsa laittaa.

Kaikki tämä vaan sen takia että vuosien ”kehityksen” tuloksena meille tarjoillaan kaupoissa muka niin hyvänmakuista ja helppoa ruokaa, joka samalla hitaasti myrkyttää kehoamme aiheuttaen näitä erilaisia oireita ja sairauksia. Eihän sokeri mikään myrkky itsessään ole ja vähän käytettynä ei se vaurioita kehoamme tai synnytä uusia sairauksia, eli jos syöt muuten puhtaasti, hyviä raaka-aineita käyttäen ja pidät karkkipäivän vaikka kerran viikkoon, ei pelkoa ole. Herkuttelu silloin tällöin on sallittua ja ennenkaikkea tervettä. Ei nykymaailmassa voi paeta kaikkea minkä kerrotaan aiheuttavan syöpää, mutta järjellä ajateltuna voi perusasiat pitää kunnossa. On kuitenkin vain yksi elämä, ja jos kaikkea neuroottisesti vahtaa ja kaikesta kieltäytyy menee siinä koko elämänilo samalla. Tasapaino ja kohtuu kaikessa, pätee aika moneen asiaan.

Tämän postauksen tarkoituksena ei ole syyllistää tai saada ketään tuntemaan itseään huonoksi ihmiseksi, vaan taas tuoda tätä asiaa tietouteen. Koskaan ei ole liian myöhäistä muuttaa elämäntapojaan tai ruokatottumuksiaan! Ei se alkuun helppoa olekaan, mutta jos viitsii tehdä asialle jotain ja ottaa lisää selvää sekä nähdä vaivaa muutoksen eteen, voi varmasti olla myöhemmin super ylpeä itsestään sekä kiittää terveimmistä päivistä <3

 

43389-jim-rohn-take-care-of-your-body-quote

 

Jos joku siellä nyt tekstistä hieman kauhistuneena mutta samalla motivoituneena haluaa päästä sokerista eroon, haastankin tiedät sokerittomaan syyskuuhun! Se ei vaadi muutakuin kauppareissuille enemmän aikaa ja tuoteselosteet suurennuslasin alle! Sanotaan että keho pääsee irti sokerikoukusta kolmessa viikossa, jonka jälkeen sitä ei  kaipaa juuri ollenkaan! Joten malttia ja itsekuria peliin, kertokaa toki jos otatte haasteen vastaan 😉

Menin tosiaan haastamaan itseni hieman pidemmälle ajalle, nimittäin 100 kokonaista päivää! Joulukuun 9. aukeaa kyllä konvehtirasia jos toinenkin 😀 Fiiliksiä ja tuntemuksia tältä ”matkalta” varmasti luvassa!

Hyvää yötä ihanat <3

Facebooktwittermail

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *