Upplägg på Benpasset och predrikan om val i livet

Hej alla! Hade otroligt benpass idag!

Kör ett tungt med låga repetitioner (förutom idag varierade jag lite och gick på känsla) samt ett lättare med högre, så vill alltid vara stark och pigg för det tunga benpasset men känns ju inte alltid hundra som till exempel idag; 

…glömde gymkortet hemma så fick ringa tillbaka till någon som kunde leta efter det och hämta det hit, så otåligheten blev lite lång och ivret försvann när man väntade en halvtimme utanför och bara dreglade efter knäböjsstången. När jag väl skulle börja så blev allt bara fel..det var varmt, viktplattorna var gömda, håret var i vägen, skyddet på stången gick itu så fick vara utan och grimasera när stången lades på min smala nacke (haha) men gav inte upp! Kraften i benen och energin kom från ingenstans och fick mig på nolltid från irriterat till toppen humör och kunde inte sluta le! Fy vad jag var energisk, glad, inspirerad, ville bara krama alla och dansa på rosor av glädje haha! Ökade vikter och utförde alla övningar med hela hjärtat, bästa bästa känslan. Sen så var det så härligt folk på gymmet som delade med sig inspiration och vi turades lite om i knäböj:et samt benpressen, Erik är en grym push:are, vikterna känns plötsligt så lätta då man har någon som stödjer bakom eller tränar samma som du. Man får dela med sin träningsglädje till personer som är lika sinnade! För det är inte många personer som orkar lyssna eller ens förstår mina träning/gym-babbel från dag till natt 😄. 

Här kommer upplägget jag tränade idag:

Squats:

2 set of 100kg x 5 reps

5 set 90kg x 5-8reps

2 set of 70kg x 12 reps

Benpress:

7 set x 5 reps

Avslutade med:

Utfallssteg 10 set med 3-4 reps

2 set Marklyft med hantlar x 5-8reps

Typ aldrig jag gör så många set (ligger oftast på 5 set per övning) blir ganska en-formigt med hela 10 set men kändes otroligt bra idag! Går ofta på känsla vilket är härligt att känna sin kropp och sina gränser samt ge musklerna den återhämtning utanför gymmet den behöver för att fortsätta utvecklas och prestera bättre på själva passet. Märker också stor skillnad från dag till dag, vecka till vecka eller period efter period, det vad vi bör komma ihåg är att vi alla är enskilda människor och olika personer, vi alla kan inte träna eller leva likadant. Jag tex. kan absolut inte träna lika hårt eller ofta de dagarna jag har mycket stress eller arbete/ annat som tar mycket energi eller samma om jag sovit sämre en tid. Jag tränar enbart de dagar känner för det, känner mig stark och aldrig gå dit ”halvfärdig”, svag eller obalanserad på något sätt. Jag vill och ser till att träningen BYGGER på mig och GER mig energi inte tvärtom, bryter ner. Det är stor skillnad på det och jag märker att flera inte förstått det. Jag vill ofta bara gå rakt fram till personer som typ stönar, halvgråter, ser så ledsna och lidande ut på ett negativt sätt på joggingsspåret, i omklädningsrummet eller i gymsalen. Visst SKA det vara tungt och kännas! Som idag grimaserade jag och gnällde lite extra i början, och det finns dagar man är omotiverad eller osugen på att träna men gör det ändå, men när du känner dig själv tillräckligt bra och din kropp, dina gränser, ditt mående och orsaken du tränar för är positiv (inte för att straffa dig själv eller för andras skull/ prestera eller vara mera nöjd med dig själv/ få bekräftelse utan för att du själv väljer det, vill det, för din egen skull, hälsan, för du mår BRA av det, bättre, det ger dig mera energi och flöde till vardagen och för att du gillar det helt enkelt. Det är roligt.) så lär du till slut att känna skillnaden på att 1. tvinga sig själv att träna även om man är svag och 2. Man är lite stel i kroppen efter en lång dag eller svårt att ta sig iväg för man är mera lat/seg och inte svag/tomma batterier och att sedan tvinga sig till gymmet, vet man väl om man egentligen borde eller inte borde träna.

Alla är inte alltid motiverade. Men känner du dig ständigt omotiverad så är det ju ett klart tecken på att något är fel och du borde tänka efter varför du överhuvudtaget tränar eller om det vore bra att ge kroppen vila en längre tid, paus från allt som har med träning att göra eller alternativt variera till något helt annat som att spela bollspel, simma, promenera med vän eller  annat som känns roligt. Fundera på om du borde ändra på något i din livsstil, kanske du vill jättemycket fortsätta träna men tränings-passen bara blir dåliga och du känner dig svag..👉🏼👉🏼 bäst att gå in på kosten/upplägget av passet/återhämtningen/ sovandet/vilandet/stressen i vardagen m.m. Jag tycker absolut det är ingen nytta i att träna om du inte får något av det, om det tar mera än ger. Jag är hellre utan att träna än att går dit då jag verkligen är svag eller halvsvag, jag vet verkligen och känner skillnaden på att vara svag i kroppen/inte helt på topp för att träna eller att känna sig omotiverad på grund av andra orsaker. Men just nu så kommer inte dessa dagar ofta, minns inte när senast jag har haft dåliga perioder, pass eller omotivation, tvärtom känns allt att gå framåt. Det var jo 1-2 veckor denna månad som var en jobbigare med allt möjligt men det påverkade inte träningen och tvärtom var det räddningen och energipåfyllande, inspirationgivande till vardagen, att få känna sig stark på gymmet när vardagen är kaos är ❤. Att ha sin egen tid, glömma allt, bara vara glad och njuta.


Vill avsluta med att alla har olika prioriteringar på sin träning. Jag är en person med väldigt öppna val, impulsiv, person som inte följer regler utan går på känsla och varierar ofta. Menar med det att jag älskar träning och gymmet, min största passion och något verkligen jag brinner för…(Jag kan faktiskt säga att set har varit en stor del och typ största fokus på några år nu. Det är fånigt och låter sjukt för vissa personer. ) …men jag är också öppen för att festa, vara social, gå ut med kompisar, dricka alkohol, ha träningfria dagar,veckor,  då och då eller spendera tid på sommarvillan en längre tid. Jag har inga problem med att välja en shoppingsdag på stan istället för ett gympass. Men en annan sak jag också vill nämna är att jag ändå VÄLJER att träna regelbundet och äta hälsosamt, varför? För jag mår BRA av det, jag får resultat, jag mår så otorligt bra av det, jag brinner av glädje och har så mycket energi!!! Jag hanterar stressen superbra, jag sover som en kung, jag bara mår så bra jämfört till dagar eller perioder man dricker alkohol mera, sover ett fåtal timmar om nätterna, blodsocker och humörsvägningar av oregelbundet matintag i form av hämtmat, snabba val och sockerkickar, småätande före riktig mat. Gå trött, hungrig från sedan matkoma på dagen och somnar utan motivation för att arbeta, från att va stressad, irriterad till behov att äta eller dricka för att vara glad och pigg, träningen blir skit och lidande, du har inte mera glädjen och din egen stund, din hobby i vardagen och förlorar både lyckan, kickarna du får av gymmet och känner dig allmänt svagare, tröttare, omotiverad på allt.. du lever efter andras liv och för andras skull, arbetar för pengarnas skull, äter för att leva. njutningen till maten, träningen, inspirationen till att arbeta försvinner. 

När du gör din egen grej och passion whatever it is, så är allt på en helt annan nivå, allt går så snabbt och du gör med hjärta allt.

Just nu satsar jag på hälsan först. Att må bra. Och visst så även jobbigare perioder man får kämpa extra, ta hand om allt före din hälsa, som är viktigare i vissa fall om det handlar om familj och prioriteringar kring hushållet.. allt går inte alltid lätt och man har inte möjlighet att välja. 

Men när man har möjlighet att ta hand om sin hälsa och kanske får då lämna andra saker före. Du ska inte få dåligt samvete för du väljer dig själv före andra och anses självisk pg. du väljer hälsan och att sköta om dig själv, vila upp dig för imorgondagen eller bygga dig på gymmet för din egen skull. Huvudsaken är ändå du, att du mår bra, då ska du ta reda på hur du kan påverka det och förändra det som du inte mår bra av

Ta in all positiv energi och bli av med negativ, även om det sårar. Det är värt i längden att hitta de personer som älskar dig och den livsstilen du älskar än att leva en värld med fullt av bekräftelse, leva för någon annans skull eller efter andrad schemor.  Alltid låta andra gå före dig och göra dem nöjda..inte störa dem eller påverka deras vardag genom att be om hjälp för att göra något för dig och så vidare. Jag förstår om man har barn och familj att ta hand om, men vi som unga har rätt att vara lite själviska för annars kommer vi aldrig hitta oss själva, du måste älska dig själv innan du älskar andra, och lära känna dig själv och vad du vill i livet. När man kan det och vet det har man all möjlighet att dela med sig omtänksamhet, värme och hjärta med de personerna som älskar dig också för den orsaken du är och ni båda hjälper varandra genom att sammarbeta och förstå varandra.


Det är inte så svart vitt. Absolutist eller alkoholist. Träningsnarkoman eller träningshatare. ”Hälsosam” kost eller ”ohälsosam”. eller tron att man inte njuter om man tränar och äter mindre socker, snabb hämtmat osv eller tackar nej till en fredagskväll i baren. Nej tvärtom, de personerna som väljer det för sin egen skull, gör det på grund av att de faktiskt njuter av det och inte som du, tvärtom skulle lida av det tydligen. Vi alla är inte lika och alla tvingar sig inte att leva ett såkallat kontrollerat liv och tron på att vara helt utan socker, alkohol, fest. Tvärtom tror jag de flesta som mår bra faktiskt klarar av att göra båda och njuta av det, känna efter vad man vill göra och äta av allt i världen samt inte tacka nej pg. regler eller följa kontroll/ prestation.

Jag skulle direkt sluta om jag skulle lida av prestationsångest, en form av beroende, känna att jag mår dåligt om jag låter bli att träna/ inte kan sitta still eller om jag äter något jag inte vanligtvis äter. Jag har varit där och jag vill och kommer aldrig återvända dit. Jag är fri som en fågel och känner efter vad jag vill, vi alla gör val och vi alla gör val för vår egen skull, gör vad du känner efter och ät och träna det du vill och gillar och i den mängden du mår bra av. Sätt aldrig regler, kontroll. Det funkar inte. Det håller inte och du mår inte bra av det. När jag tävlar vill jag också må bra av det och ha öppna val till att påverka och förändra vardagarna, varför skulle man skada sig själv frivilligt genom att leva i en värld som tar mera energi än ger, förlorar det du njuter av och viktiga vänner. 

Jag älskar att vara fri och veta vad jag mår bäst av och brinna för det. Jag är också som jag nämde om och om igen öppen att förändra. Om jag imorgon eller om ett år inte har samma passion och lust för ”fitness” så gör jag något annat, livet är fullt av möjligheter och viktigast är att du mår bra!


Kram på er alla, snart närmar det sig helg! är så glad så min syster är hemma och vi båda inspirerar varandra genom att bara vara vi haha, hon är sååå annorlunda än jag samtidigt som helt typ kopia på vissa saker. Älskar dig syrran,m❤ alla syskon. 4 guldsyskon jag älskar mest av allt på jorden, och mina föräldrar. Familjen är guld. Finns alltid där för dig, vad än händer. Är så tacksam att jag har dem, inte alla som har det. Tack.

Facebooktwittermail

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *