Ruoka Myyttejä

Kananmunat eivät ole hyvä terveydelle
Kananmunat sisältävät runsaasti ravintoaineita. Kananmuna on erinomainen proteiinien ja seleenin lähde. Lisäksi siitä saa runsaasti A-, D- ja B- vitamiineja sekä foolihappoa,  fosforia ja hyviä rasvahappoja.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana munia on vältetty, koska ne sisältävät paljon kolesterolia. Korkeasta kolesteroli määrästä huolimatta, munat eivät suinkaan nostata ”pahaa” kolesterolia veressä. Itseasiassa, munat nostavat ”hyvää” kolesterolia, eli HDL-kolesterolia. (1)

Hiilarit lihottaa
Yksi ruokavaliomuutoksista joita teen asiakkaalleni yleensä on hyvälaatuisten hiilareiden lisääminen.Riittävän hiilihydraatin saanti on todella tärkeää monesta syistä. Yksi tärkeä asia on treeniteho ja palautuminen.
Ei vain treeni vaikuta hiilihydraatti saantiin, hiilihydraatit (varsinkin täysjyvätuotteet) sisältävät paljon suojaravintoaineita, vitamiineja, kivennäisaineita ja kuituja. Kuitupitoinen ruoka pitää paremmin nälkää ja sisältää paljon vitamiineja ja kivennäisaineita. Se auttaa myös vatsantoiminnassa ja sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnassa.
Hiilihydraatit ovat kehon tärkein energianlähde (koska keho nopeasti muuttaa sitä energiaksi). Ne ovat välttämättömiä aivojen toiminnassa ja fyysisten toimintojen kannalta. Keho tarvitsee joka päivä hiilihydraatteja ravinnosta koska niitä kulutetaan jatkuvasti.

On monta jotka eivät pysty syömään isoja määriä hiilihydraatteja koska kokevat herkkyyttä viljasta ja resistentistä tärkkelystä. Viljojen imeytymättömät kuidut voivat aiheuttaa ummetusta ja kovaa vatsaa tai päinvastaista. Liukenevia kuituja saa muista kasvikunnasta (kasvikset, marjat, hedelmät, vihannekset, juurekset, pavut, linssit ja herneet).
Ei ole koskaan hyvää jättää kaikki hiilihydraatit pois, aineenvaihduntaa ylläpitääksesi.

Kalori on kalori
Kyllä, itse myös kirjoitan ja sanon usein että ”ei ole väliä mistä saa energian, pää asia että pidät siitä mitä syöt ja voit hyvin”. Siitä huolimatta, hyviä valintoja ja terveellisiä ravintoaineita vaikuttavat meidän hyvin vointiin, suuresti. Jos syöt sinun energiasi paljon hyvästä ruoasta etkä tyhjistä kaloreista, esim. makeisista, se tietenkin vaikuttaa elimistössä –> ja kehon vointi vaikuttaa mieleen. Energian määrä voi olla sama, mutta RAVINNON määrä on erilainen.
Ruoka ei ole vain kaloreita, ruualla on iso merkitys meidän koko kehon toimintaan. Kaikki kalorit eivät ole samanlaisia. Eri ruuat vaikuttavat eri tavoin aineenvaihduntaan, nälän säätelyyn, hormoneihin sekä terveyteen (Ja tottakai treeniin, lihaskasvuun). (2.)

Alkoholia ei voi juoda jos treenaat
Juominen suuria määriä alkoholia tuskin koskaan nähdä hyödyllisenä mutta sen mahdollisia kielteisiä vaikutuksia treeniin ovat hyvin vähäisiä.
Edes alkoholin vaikutusta testosteronin ovat erityisen pieniä, se on kiinni noin 20% vähennystä testosteronitasosta alkoholi juomisen jälkeen, tutkimus tehty persoonasta joka oli juonut 1.5g per painokiloa (noin 3 dl alkoholia henkilön 80 kg) tyhjään vatsaan. (3.)

Yhdessä myöhemmissä tutkimuksissa hieman enemmän ”normaalin” treenin jälkeen testipersoonat joivat suuremman annoksen (1,4 g / kg miehillä ja 1,2 g / kg naisilla) ja toinen testiryhmä pienempi annosta alkoholia. Kumpikaan ei lainkaan vaikuttanut suorituskyvyn heikkenemiseen päivän kuluttua. Sen sijaan – vain he jotka nauttivat suuremman määrä alkoholia hieman laski kortisolia / testosteronia seuraavan päivän. (4.)
Jos toisin sanoen et yleensä mene suoraan kuntosalille baarista niin sinun ei tarvitse paljon pelätä alkoholin vaikutuksesta lihaksiin, varsinkin jos ei ole kiinni suurista määristä useita kertoja viikossa. En silti suosittelisi juoda ison määrän alkoholia treenin yhteydessä, itseasiassa voisit saada paremman treenin, päivä juomisen jälkeen, kun samana päivänä (jos varmistat että syöt ja juot tarpeeksi). Joten kyllä on totta että alkoholi isoissa määrissä ei ole hyvä sinulle, mutta pari lasia alkoholia tuskin pilaa harjoitteluasi, varsinkaan jos olet nainen 😉 -> (5.)


Liika Proteiini ei ole hyväksi sinulle
Vaikka suuren proteiinimäärän syöminen eristää kalsiumia luista lyhyellä aikavälillä, pitkäaikaiset tutkimukset osoittavat että suuren proteiinimäärän syömisellä säännöllisesti parantaa luuntiheyttä ja vähentää luunmurtumia vanhemmalla iällä. (6.)

Monet uskovat möys että proteiini aiheuttaisi munuaissairauksia. Tämä ei pidä paikkaansa, uudet tutkimukset ovat osoittaneet että mikäli olet perusterve, proteiini on täysin turvallista ja terveellistä. Mutta sen sijaan ihmisillä joilla on munuaisongelmia ei suositella syödä runsaasti proteiinia.
Jos olet terve ja hyvinvoiva ihminen, proteiini itseasiassa ehkäisee sairauksia kuten sydänsairaukset ja diabetes, korkea verenpaine jotka voivat aiheuttaa munuaissairauksia. (7,8,9.)

Koffeiini on epätervellistä
Kofeiini sisältää suuren määrän antioksidanttia. Antioksidanttien lisäksi myös kofeiini on tutkitusti terveellistä ja vaikuttaa suotuisasti muun muassa aivojen terveyteen.
Tutkimukset osoittaa, että kahvinjuojilla on huomattavasti pienempi riski sairastua moniin vakaviin sairauksiin, esim. Alzheimers (10.) ja Parkinsonin tautia (11.), diabetes 2 (12.), maksakirroosi (13). 

Yhden teekupin sisältämä antioksidanttimäärä vastaa kahta omenaa tai seitsemää lasia appelsiinimehua. Erityisesti vihreän teen valmistustapa takaa, että se sisältää runsaasti antioksidantteja ja niiden lisäksi myös jonkin verran vitamiineja ja mineraaleja. Valkoinen tee on teelaaduista käsittelemättömin ja sisältää eniten antioksidantteja. (14.)

Punainen liha aiheuttaa syöpää
Liha olemme syöneet miljoonien vuosien aikana. Punaisen lihan terveellisyydestä ja epäterveellisyydestä liikkuu niin paljon ristiriitaista tietoa.
Jos olisi näin, että punaisen lihan syöminen olisi yhdistetty kohonneeseen syöpäriskiin, se todennäköisesti johtuisi liiallisesta paistamisesta, eikä lihasta itsestään. (15.)
Prosessoitu ruoka voi nostaa diabetes- tai sydänsairauksien riskiä mutta tämä ei päde prosessoimattomaan punaiseen lihaan. (16.)
Tärkeää on myös muistaa, että liha sisältää paljon hyviä proteiineja, aivolle ja keholle tärkeitä ravintoaineita, vitamiineja, mineraaleja ja terveellisiä rasvoja. (17.)
Sen sijaan muiden syiden takia voi olla hyvää vähentää lihan syöntiä, esim. luonnon ja eläinten vuoksi.

Facebooktwittermail

27 kommenttia “Ruoka Myyttejä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *