Du med en ätstörning

Jag är ingen expert. Inte alls. Men jag vill ändå skriva ett inlägg om detta, för det kan faktiskt hjälpa någon där ute. Jag tänkte skriva lite råd, tips om vad man kan göra ensam.

Anorexia

Börja skriva upp vad jag äter. Hur jag känner och mår efter varje måltid. Då skulle jag se hur lite jag egentligen äter och att det verkligen inte räcker till en växande/tränande/sittande människa som jag.
Även ifall jag skulle vara i koma hela dagen finns det ett energiintag jag borde få i mig. Och jag gissar att du inte är i koma eller sover hela dagen, så minsta rörelse kräver energi. ”Så ät människa” är superlätt att säga,

men försök. Först av allt behöver du en motivation, vilja att bli frisk, och att erkänna för dig själv och dina närvarande att du faktiskt är sjuk. Andra steget är att du vill göra en förändring, och det betyder att du måste fylla på i din matdagbok. Testa lite öka varje vecka eller varannan dag, beroende på motiverad och ”stark” du är att faktiskt vilja göra det. Det behöver inte vara en stor förändring, att ta det mellanmålet du inte brukar äta på eftermiddagen kan vara din räddning trots allt. Men såklart kommer inte vikten öka av en extra måltid så sällan, men det kanske hjälper dig, att få en start på det hela. Du ska inte ha så bråttom, kris, gör det i din egen takt och be om hjälp runt om kring dig.

Då du är verkligen redo måste du verkligen ta steget mot det friska och knuffa anorexian bort. Glöm sjukdomen helt och hållet. Glöm att något sånt finns, att du har haft det och glöm allt som har med bantning att göra.

Kom ihåg det hela tiden, lägg på minnet dagen lång att varje gång det kommer en ond tanke så knuffar du bort den, tills den försvinner helt och hållet. Säger NEJ, jag tänker inte lyssna på dig, jag TÄNKER ÄTA. Och varje gång du vinner anorexia, varje gång vinner du också livet tillbaka.  Det sägs att då du gjort någonting i 21 dagar blir det till slut en vana, så det kommer att bli lättare, jag lovar! Även om det är 21 eller 100.

Bulimia eller BED = Binge eating disorder

Oftast håller de ihop med att hetsäta och sedan kompensera det bort. Binge eaters försöker dock inte göra av med maten utan fortsätter äta hela tiden.
Jag är inte så bra på denna del, men jag ska försöka.

1. Följ med din vardag, de tillfällena då det händer oftast, och nästa gång samma tidpunkt kommer, kanske du är redan van att hetsäta men då måste du svälja och göra något annat. Kanske titta på en film, kanske leka med hungern, kanske ta en dusch, kanske ringa en vän, föreslå en filmkväll med någon viktig, rensa garderoben, något som får dig på bra humör, radion på full nivå och sjung så högt du kan, hoppa 20 squat-jumps!, tvätta ansiktet, sminka dig annorlunda och ta foton, kolla på gamla album eller bilder på datorn, rita en serie som påminner om dig och din familj, ta en cigarett istället, kasta maten i din hand i en sopsäck och gör dig av med den. Osv osv, använd din fantasi! Gör din egen lista vad som kanske skulle funka. Pröva! Gör kom ihåg lappar över allt, på kylskåpet och väggarna, såna som motiverar dig att göra nåt annat.

2. Ifall du har bulimi kanske det går perioder i hetsätning/äta/spy/motionera/banta osv. Vad du ska göra efter att du ”misslyckats” som du själv kanske känner, är att för det första, 1. inte spy, 2. inte motionera, 3. inte banta. Gör något helt annat istället, som glömmer bort vad som du nyss svalde. Glöm bort att du ens har något i magsäcken, glöm bort allt. Gå och gör något roligt. Ge dig själv en belöning att ta bussen till stan, shoppa något som du alltid önskat. Eller säg till dig själv, ifall jag klarar detta och inte gör mig av med maten så får jag något fint på kvällen, något riktigt lyxigt kanske ta-hand-om dig kit, eller kolla din favvofilm, eller be dina föräldrar ge pengar (haha) för varje gång du klarar.

Spela spel, gå ut och gå en LUGN promenad, inga snabba steg, inga jättestora steg och inga tankar på ångest eller mat eller träning. Endast en kort, kanske 10 minuter och någonstans du aldrig varit förr. Njut av vädret, dofterna, osv, glöm allt som har med ätstörningen att göra med. Det sista du ska göra är att kompensera eller banta/fasta. Nästa dag, eller samma dag beroende på när du hetsätit, fortsätter du dina eller en normal persons måltider ändå. Även ifall du är superduper mätt FÅR DU INTE hoppa över någon måltid, inte en enda! Ifall du gör det kommer det bara fortsätta, för varje gång kroppen är hungrig kommer den att hetsäta igen.

3. Bulimi personer borde se till att äta kolhydrater, både snabba och långsamma, kolhydrater innehåller hormonet serotin och personer som lider av bulimi har ofta brist på det.

3. Binge eaters kanske borde minska på kolhydrater däremot, snabba kolhydrater som ger ett högt insulin och sugen på något sött eller mera mat. Fokusera på maträtter som gör dig mätt, gör en matplan som funkar i längden, ät aldrig och köp aldrig (ha inte ens i skåpet) såna maträtter du vet att du hetsäter, kanske de är de godaste, men då får du offra dig lite och äta lite äckligare maträtter för en stund. Ät mycket protein och fett, för de gör dig mätt! Som mellanmål kan du skippa nötterna eller godiset, du kommer ända äta hela påsen, så ät 2 ägg eller något annat mera mättande. Se till att vara måttligt mätt dagen lång, aldrig övermätt eller aldrig överhungrig. Och gör tidpunkter då du ska äta, kanske en väckarklocka ifall du redan äter för lite eller ifall du ofta glömmer någon måltid pg. du är så mätt från den föregående. Skapa en normal tidsrytm och matrytm, gör något annat direkt då du ätit, ta absolut inte en extra sked/tugga/portion av något annat än vad som finns på din tallrik, ”bara en liten bit” leder alltid till en annan.. efter en annan.. osv. Drick något varmt efter maten som mättar eller ta ett tuggummi, pastill eller nåt starkt. Tvätta tänderna (du får finare tänder, kanske inte är sugen på någon mat efter)

 

Ortorexia

1. Sluta motionera, eller minska det till 1-2 gånger i veckan och fokusera endast på styrketräning.

2. Ät regelbundet och lite till.

3. Sluta kontrollera dig. I allt i livet. Sluta städa som en galning varje dag eller sluta ringa åt killen du är intresserad över. Ta ett andetag, lugna ner dig.

4. Börja meditera.

5. Starta en blogg och skriv alla känslor ut. Anonym eller ej.

6. Gör en spotify-lista som bara får dig på BRA humör. Lyssna på den, all the time!

7. Tillåt dig göra saker du vet att du gillar, men har svårt att erkänna. Ta steget gör det!

8. Är du trött? Sov! Är du mätt? Vila! Sprattlar det i kroppen av att röra på dig? Gör något annat med händerna istället, behöver inte sitta still och glo på något hela dagen. Får du ångest av instagram? Säg hejdå och delete den jävla appen.

Ortorexi är kanske den svåraste punkten då alla är så olika, jag själv vet inte direkt hur de lever, men det kan ofta gå mot bulimi hållet ifall de kompenserar maten med träning.

9. Sluta äta alla livsmedel du är säker på, rensa skafferiet och ät endast såna livsmedel du inte ätit på säkert 1 år, inte vet innehållsförteckningen på, och nya goda, inspirerande recept!

10. Sluta low-carb dieten, eller ALLA dieter (raw, glutenfri, stenålderkost,vegan osv osv). Typ alla kör på det, funkar inte. Antagligen får du en ätstörning eller så glömmer du bort fett:delen och misslyckas dieten om och om igen.

och ät dig mätt på normal mat, av alla områden: protein, fett, kolhydrater VID VARJE MÅLTID och ät som du var lärd att äta i skolan. Det är det ända rätta, ända som fungerar, ända som får dig frisk. Du blir inte fet av det, tvärtom. Mat gör dig glad, mätt, och kombinerat med träning skaffar du muskler och går ner i vikt. Men ditt mål är att behålla vikten, så ät tillräckligt, dig mätt vid varje måltid och skippa ett kilo grönsaker, fyll det istället med potatis, pasta eller ris.

 

och gud, ett tips till er alla. Sluta läsa bloggar eller följa instagram personer, åtminstånde de personer som ger er ångest. Välj de människor i ditt liv som LYFTER DIG UPP, inte trycker dig ner.

Kram, sköt om er.

Facebooktwittermail

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *