Ruokastressi, so last season.
Ruokaremontit nousevat suureksi puheenaiheeksi yleensä näin uuden vuoden kynnyksellä. Tässäpä muutamia vinkkejä ruokavalion koostamisen tueksi.
Ruokavaliolla on tärkeä merkitys jaksamisessa ja hyvinvoinnissa. Ruokavalion kautta muutokset tapahtuvat pitkällä aikavälillä ja siksi ruokavalion pysyvyys onkin erityisen tärkeää. Pienet lyhyet jaksot hieman heikompaa syömistä eivät vielä suurta hallaa tee, mutta pidemmällä aikavälillä muutokset alkavat kumuloitua. Tämä vaikuttaa voimakkaasti jaksamiseen ja hyvinvointiimme. Silloin tällöin herkuttelu ei siis ole pahasta, mutta jatkuvana sen huonot vaikutukset näkyvät sekä kropassa, että jaksamisessa.
Terveellisestä syömisestä ei kannata tai tarvitse tehdä itselleen liian haasteellista, eikä sitä tarvitse perheellisenäkään toteuttaa yksin. Usein terveellinen elämäntapa ja syöminen tyssää liialliseen hifistelyyn. Ruoka-annoksissa ei tarvitse jäljitellä Gordon Ramseyn oppeja ja annosten ei myöskään tarvitse voittaa vuoden Instagram- kuvakilpailua. Terveellinen ruoka voi olla maukasta ja maistua koko perheelle tai muille samassa taloudessa asuville. Useimmiten muutokset ovat pysyvämpiä kun läheisiä ja tärkeitä ihmisiä saadaan innostettua mukaan. Tärkeintä on kuitenkin pyrkiä pois liiallisesta stressistä ja, jos ruokien suunnittelu tuntuu haasteelliselta siihen löytyy apua aivan varmasti.
Ruoan puhtaus ja laatu ratkaisevat. Ruoan ei aina tarvitse olla luomua, lisäaineetonta, gluteenitonta, suolatonta ja sokeritonta, jotta se voisi olla terveellistä ja ravintosisällöltään laadukasta. Useimmiten esimerkiksi ruoassa käytetyt lisäaineet ovat ihan tavallisia yhdisteitä, kuten sitruunahappoa, eivätkä virheellisesti kuviteltuja kemikaalikoktaileja. Laadukkaan ruoan määritelmä on vaihteleva. Itselleni määrittelen laadukkaan ruoan, niin että suosin mahdollisimman paljon suomalaisia tuotteita, laadukasta pehmeää rasvaa, paljon tuoreita vihanneksia ja kasviksia. Pyrin käyttämään mahdollisimman vähän pitkälle prosessoituja tuotteita, kuten valkoista leipää tai eineksiä.
Ruoan suhteen täytyy myös olla armollinen itselleen ja kuunnella, mitä keholla on kerrottavanaan. Jos aivan välttämättä haluaa noudattaa jotain erikoisruokavaliota, kuten karppausta tai paleota, niin mikäs siinä, kunhan ruokavalio on koostettu niin, että siitä saa riittävästi energiaa, kaikkia tarpeellisia ravintoaineita ja se auttaa jaksamaan. Jos ruokavalion toteuttaminen saa hiukset haarmaantumaan ja pinnan kiristymään on syytä epäillä, että ollaan väärillä raiteilla. Kaikki ei vain yksinkertaisesti sovi kaikille ja oman kehon lukutaito korostuu tässäkin. Myönnetään, että muutokset ovat alkuun haastavia ja uusien tapojen opettelu vie oman aikansa, mutta ylitsepääsemättömäksi ongelmaksi se ei saa muodostua.
Omalla kohdallani pyrin noudattamaan mahdollisimman pitkälle sekaruokavaliota ja pitämään ruokailun mahdollisimman monipuolisena ja säännöllisenä, sillä tällä päästään jo pitkälle. Tulee jaksoja ja kausia, jolloin kroppa yrittää pistää vastaan ja kiukuttelee joitain tiettyjä ruoka-aineita vastaan. Ratkaisen asian niin, että pidän kyseisistä ruoista hetken taukoa ja kokeilen myöhemmin uudelleen aiheuttavatko ne vieläkin oireilua. Jos näin on, niin sitten ei auta kun karsia kyseiset ruoka-aineet pois. Usein kuitenkin mm. elimistön rasitustila, stressi ja unettomuus saattavat laittaa kropan sekaisin ja virheellisesti oletetaan vatsanväänteiden johtuvan jostain tietystä ruoasta, koska sillä asia olisi helppo selittää. Tälläisissä tilanteissa toimii juuri tuo tauottaminen, odota esimerkiksi kolme tai neljä viikkoa ja kokeile uudelleen. Usein liian äärimmilleen viedyt dieetit saavat elimistömme vain entistä enemmän sekaisin ja samalla myös herkistymään useille ruoka-aineille, joille ei olla oikeasti allergisia.
Ruokavalion koostaminen, sen laadun ja määrän tarkkailu ei siis ole tähtitiedettä ja avainpointti onkin se, että oppii lukemaan ja tulkitsemaan oman elimistön reaktoita. Jos maidoton ruokavalio parantaa elämänlaatua ja jaksamista, niin go for it ja, jos et ole varma, niin kokeile, oikeastaan muuten et saa tietää. Samoja oppeja ja ohjeita ei voi soveltaa kaikkiin ihmisiin.
Älkää stressatko liikaa, jokaiselle löytyy varmasti sopivin vaihtoehto 🙂
<3: PeppiJohanna
Asiatekstiä. Itse en ole ruokavalio villityksiin koska olen perusterve mutta erilaisiin raaka-aine villityksiin olen ainakin lähtenyt tuotteita kokeilemalla Pään saa nykyisin aikalailla pyörälle jos kaikkea yrittää noudattaa mitä mediassa kirjoitetaan vaikka pääasia onkin juuri löytää se tyyli mikä omalle kropalleen tuntuu parhaimmalta.
Kiitos Mirja! 🙂 Olen samaa mieltä, meitä kaikkia ei voi mahduttaa yhteen muottiin ja välillä harmittaa niiden puolesta, ketkä turhaan tappelevat ruoan suhteen ja yrittävät noudattaa sopimatonta ruokavaliota ihan vain siksi, että se on muotia. Onneksi kelkka on kuitenkin hieman kallistumassa suuntaan, jossa ”kaikki on sallittua” 🙂 Itse harrasta kanssa tuota raaka-aine kokeilua ja oikeastaan vain niin selviää, mikä sopii ja mikä ei. Ihan mahtavaa tammikuuta!