”If you think you are too small to make a difference, try sleeping with a mosquito.”

Energia- ja motivaatio kestää muutamia päiviä, joskus viikkoja, ja sitten se katoaa taas kerran, kun epäilykset saapuvat. Se on ihan inhimillistä, mutta se estää meitä menestyä ja saavuttaa unelmiamme.

Tämä reaktio tapahtuu kaikille ihmisille, koska hormonit toimii niin.
Kun aloitat jotain uutta, esim. teet uuden suunnitelman tai tavoitteen itsellesi, aloittaa salissa treenamista.. Heti dopamiini ja noradrealiini alkaa ”pumpata ulos” kehosta, ja se saa meidät innostumaan, motivaatio korkeaksi, kaikki tuntuu jännittävältä ja hauskalta! Hetken päästä kortisoli vähentää noreadrealiinia ja inspiraatio katoaa. Meistä tulee epävarmoja.

”Ei, en pysty siihen.. Salitreeni ei ollutkaan minun juttu.. En sovi sinne.”

Ja kun päätämme että emme lähde salille, serotoniini ilmestyy ja rauhottaa meitä. Serotoniini saa meidät tyytyväiseksi ja rauhalliseksi.

Kroppa ei halua käyttää tätä uutta tapaa ja suunnitelmaa mitä sinulla on, siksi se tekee kaikkensa taistella vastaan. Voi kestää monta viikkoa aloittaa uusi tapa. 

Jos aina jatkat tätä menetelmää ja valitset aina helpoin reitti, pysyt mukavuusalueella. Et koskaan kehity, ja ympyrä on ikuinen.

MUTTA! Jos et valitse, et kuuntele sitä mukavaa ja turvallista valintaa esim. jäädä kotiin.. Jos valitset että MENET SALILLE, vaikka tuntuu hankalalta ja haasteelliselta.. KEHITYT!

Hormonit palaavat jälleen kerran ja sinusta tulee itsevarma, seikkailuhaluinen, kasvat ihmisenä ja kaikki tuntuu taas jännittävältä ja hienolta! Haluat pystyä tähän ja aiot tehdä työtä sitä varten! Tämä myös helpontaa muita asioita elämässä, saat tehtävät tehty, tulet itsevarmaksi ja menestyt elämässä, et peruta asioita tai suunnitelmia mitä olet luonut itsellesi tai luvannut jollekulle. Pidät asioista kiinni ja jatkat hankkimaan tai luomaan uusia unelmia ja et anna periksi, jokainen kerta vahvistaa sinua ihmisenä! Pystyt siihen! 

Jos aina jäät mukavauusaluella, ”the comfort zone” elämääsi pysyy tylsänä, motivaatio elämään katoaa, sinusta tulee passiivinen ja epävarma ihminen. Tämä on todettu myös tuomaan ikääntymistä ja sairauksia. Ja ei ole vaan terveydestä kiinni, on suuri ero OLLA ELOSSA ja OIKEASTI ELÄTÄ.

Kuva: Studio Mr CoolPool

 

Tässä pari neuvoa miten motivoituneena

  • Tee konrkeettinen ja selvä suunnitelma. Miten toimia, miten menet salille ja mitä tehdä/ajatella kun saat epävarmuutta tai tunnet itsesi väsyneeksi. Ajattele mukavia ajatuksia, täytyy olla erittäin konkreettinen suunnitelma koska epävärmat ja ”en tiedä” ”katsotaan sitten” harvoin toimii.
  • Laita pieniä tavoitteita kohti suurta unelmaa. Pieniä askeleita kerrallaan. Älä laita liian isoja vaatimuksia ja tavoitetta suoraan. Se voi olla mitä tahansa, esim. ensimmäinen viikko laitat treeni vaatteet päälle 3 kertaa ja seuraava viikko voi olla melko varma jo että menet salille, yhden kerran. Pidät motivaatio ylhäällä ja on helpompaa saavuttaa ja ”onnistua”, siirtyä eteenpäin. Mutta jos ”epäonnistut” esim toisella viikolla, kun sinun piti lähteä salille niin palaa askel taakse, ensimmäiseen viikkoon. Laita vielä pienempiä haasteita ja tavoitteita. Se vie sinut suoraan eteenpäin. Vaikka tämä reitti on hitaampi, se on paljon varmempi ja parempi tie kun että ottaisit liian iso askel heti ensimmäiseksi ja petyt. Joskus pettymys voi olla niin iso että saat aloittaa vielä alempana kuin koskaan.
  • Varmista että kehityt jatkuvasti. Sinun ei tarvitse olla paras heti. Mutta jos esim. osaat tehdä viisi punnerrusta ensimmäisenä viikkona, laita selkeä tavoite että teet tupla määrä neljän viikon kuluttua. Kun huomaat selvästi että parannut koko ajan ja menet eteenpäin, dopamiini ja noradrealiini antaa sinulle motivaatiota ja itsevarmuutta.
  • Keskustele ja tapaa muita samoilla tavoitteella, se voi auttaa. On helpompaa tehdä se ystävän kanssa. Voitte tsempata ja tukea toisianne. Myös internetissä löytyy paljon erillaisia keskustelupalstoja.
  • Viimeinen vinkki on SUUNNITTELE EPÄONNISTUMISTA. Tiedät itse mitkä ovat heikkoutesi ”sudenkuopat” ja päätä jo etukäteen miten toimia kun epäonnistut niissä. Jos ystävä peruttaa treenin, mieti mitä teet ja vastaat hänelle silloin. Jos myöhästyt tai unodat jotain kotiin. Päätä, mieti ja suunnittele!

Tärkeintä on vain ettäpidät tavoitteet pieninä ja realistisena. Anna itsellesi anteeksi kun asiat ei aina mene niin kuin haluat. Elämä ei aina mene niin kuin haluaisi, vaikka kuinka suunnittelisi.

Epäonnistumisen toimivat parhaana opettajana meille. Myös urheilija voi tuntea että on epäonnistunut jos ei voittanut kisoja. Totuus on kuitenkin se että voimme oppia virheistämme ja palata takaisin entistä vahvempana. Siksi en tykkää käyttää sanaa onnistua ja epäonnistua, koska mielestäni ainoa epäonnistuminen on antaa periksi ja luovuttaa. 

SVENSKA

TIPS ATT HÅLLA MOTIVATIONEN UPPE OCH VÅGA FÖRÄNDRA DITT LIV MOT NYA MÅL OCH DRÖMMAR:

1. Gör en SÄKER och konkret plan. Hur du ska agera för att ta dig till målet. Om vi tar som exempel att du har som mål att börja träna.. Så fundera vad du ska tänka och hur du ska fungera då du känner dig trött, omotiverad och du vill stanna på bekvämlighets området, som är den ända delen som bromsar våran framgång och möjlighet att växa som person, ”lyckas” och bli starkare, klara av våra mål och drömmar! Det ska vara en säker plan, ett osäkert tankesätt fungerar sällan, tex. ”vet inte” eller ”vi ser sen”.

2. Ha små delmål på sidan om. Sätt inte för krav på dig själv. De små delmålen till ditt riktiga mål ska vara väldigt lätta och enkla att klara av. Du kan tex. ha som första delmål att bara få på dig joggings skorna, nästa vecka att du bara går en promenad och hittar rutten du önskar att springa en dag. Va inte rädd för att misslyckas, ”misslyckas” du en vecka går du tillbaka ett steg, gör upp mindre mål och säkrar att du klarar av de. Även om detta tar lite längre och är en långsam väg enligt många, så är det den ända vägen som håller och som verkligen får dig framåt och möjlighet att uppfylla dina riktiga drömmar och mål. Detta ger också en möjlighet att bli starkare som person, hålla motivationen igång och bli självsäker. Det gäller med allt i livet. Ge inte upp. Tro på dig själv.

3. Uppmuntra dig själv, se tydliga förändringar och hur du går framåt hela tiden. Va stolt över alla små delmål du klarar av. Belöna dig själv med tex. ett bar nya träningskläder. Ta bilder eller mätbara jämförelser som får dig stolt och ännu mera motiverad, inspirerad att fortsätta. Tex. en dag klarade du av att gå två promenader och efter två månader har du till och med skaffat ett gymkort, och är på väg på ditt första gruppass!

4. Fråga någon kompis med, gör upp små mål tillsammans och peppa varandra, håll varandra motiverade och gör detta till en rolig grej tillsammans! Va som stöd och prata om svårigheterna ni har. Kom ihåg bara att inte jämföra dig med andra, alla börjar vid någon nivå. Vi alla är enskilda personer.

5. Du känner dig själv bäst av alla personer i världen. Du vet vilka är dina svårigheter, när du oftast får känslan att ge upp och återgå till det bekväma, fortsätta göra det du inte trivdes med och förvärrar ditt självförtroende. Det är bara serotoninet som vill få dig att känna dig bekväm, lugn, trygg och unna dig själv att stanna hemma och sova, käka lite glass och trösta dig själv. Det tar tid att skapa nya vanor och vänstra hjärnan kommer göra allt för att stoppa dig. Det gäller allt i livet, bli av med beroenden eller skapa något nytt. Men för varje gång du lyssnar på riktiga du, vad du egentligen vill och drömmer för, så blir du starkare som person och de orealistiska tankarna som återkommer, försvinner mer och mer. Du växer som person. Så sista tipset är att va redo för alla fallgropar, va inte rädd för att falla tillbaka då och då, det är mänskligt och det gör alla, va snäll mot dig själv och bestäm hur du ska göra då det händer. Du kan planera små saker som hur du ska göra då du glömmer något som tex. hörlurarna hemma, är det hela världen, vad ska du säga åt dig själv då? Eller om du försenar  dig, gymmet kanske är stängt, kan du göra något åt saken?

 

 

Det viktigaste är just att du håller dina mål små och realistiska. Förlåt dig själv när saker och ting inte alltid går som du vill. Livet blir inte alltid som du vill, oavsett hur du än planerar.

Misslyckande skulle vara den bästa läraren för oss. Tex. kan idrottaren också känna att de misslyckas om de inte vinner en tävling eller match. Men faktum är att vi kan lära oss av våra misstag och komma tillbaka starkare än någonsin. Det är därför jag inte gillar att använda ordet lyckas och misslyckas, eftersom jag tror att det enda misslyckandet är att ge upp och inte försöka längre.

Facebooktwittermail

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *