Miten syödä edullisesti ja terveellisesti? Hur äta billigt men hälsosamt?

Terveellinen ruoka voi olla hyvin erilainen monille meistä. Terveellinen ravinto on kokonaisuus. Ravinto menettää merkityksensä jos vain keskittyy tuotteiden sokeri/proteiini tai rasvapitoisuuksiin. Olisi helpompaa jos vain söisi tavallisia ja ”oikeita” ainesosia ja vähemmän raffinoitua ruokaa. Siloin ymmärtäisi että on turha miettiä mikä aines on parempi, minkä valitset esim. Vältät hiilihydraatteja ja mietit pitäisikö syödä pekonia papujen tilalle. (1)

Jos haluat syödä ruokaa joka sisältää runsaasti ravintoa ja pysyä terveenä on helpointa vain loppujen lopuksi syödä vähemmän jalostettuja ruokia. Jos olet terve ja onnellinen ja hyvinvoiva etkä välitä sen enempää saatko tarpeeksi ravintoa tai muuta, niin tottakai jatkat samaan malliin. En arvostele kenenkään ruokavaliota, olemme kaikki yksilöitä ja voimme hyvin erilaisista asioista, ja tottakai täytyy ottaa huomioon henkilökohtaiset ​​tavoitteet.

Suurin osa asiakkaistani, valitettavasti eivät voi hyvin, osa huonon ravinnon takia tai muita puutteita, esim. välttää tiettyjä ruoka-aineita ja korvaa ne proteiini-lisätyillä maitotuotteilla, sokerittomilla ja kuitu-lisätyillä mysli/jauheisiin. He valitsevat tofua  ennen kalaa koska pelkäävät  m.m. dioksiinia. Margariinia vähennetyllä suolalla, koska pelkää kolesterolia..

On myös vielä ihmisiä jotka todella luulevat että tulevat terveeksi, onnelliseksi jos he laihtuvat syömällä kaalikeittoa jokaisella aterialla kuukauden ajan, ei viljaa, sokeria tai suolaa. Uskon että he todennäköisesti voivat huonommin kuin ennen ”dieetin” alkua ja se selittää myös miksi kuukauden loppuessa he vetävät viisi pizzaa kerrallaan ja vielä kunnon alkoholimäärän sipsien kera, ettei vaan unohtuisi mitään.

(Haluan myös lisätä, että  jaan paljon kuvia elintarvikkeista ja ruuasta, jotka saattavat antaa vähän vääränlaisen kuvan mutta, media ei aina ole kaikkea. Esim. Ne pari ruokakuvia mitä laitan Instagramiin on niin pieni osa minun oikeasta ravinnosta. Ja kyllä toki, käytän paljon makeutusaineita, ja usein keinotekoisia aineksia tai joskus raffinoituja tuotteita mutta suurin syy on että en noudata mitään dieettiä tai kiellettyjä elintarvikkeita, Voin niin hyvin (paremmin kuin koskaan) syömällä kohtuullisesti kaikkea, hieman enemmän joskus myös mitä on tarvetta jotain tiettyä esim. proteiinia mutta suurin osa on tavallista kotiruokaa. Syön sitä mitä haluan ja mitä tekee mieli, mutta suurin osa (varsinkin kun treenaan säännöllisesti ja kasvatan lihaksia niin kun nyt) himoitsen kyllä RUOKAA, perunaa ja lihaa ja paljon kasviksia, en koskaan korvaisi aterioitani kolmioleivillä tai proteiinipatukoilla.

Jos nyt jätetään tämä keskustelu terveellisestä ruuasta, joka voi jatkua vaikka ikuisuuden koska kaikilla on eri mielipide aiheesta (ja oikeus olla!) Erilaiset ruoat myös vaikuttavat eri ihmisiin eri tavalla. Joku kokee, että oikein isot annokset ovat oikea tapa syödä, koska sen jälkeen nälkä pysyy poissa pitkään eikä tarvitse syödä kuin kolmisen kertaa päivässä. Jollekin toiselle tulee siitä vain raskas ja väsynyt olo. Ei meidän kaikkien tarvitse syödä samalla tavalla.
Tapojen ja tottumusten lisäksi makumieltymykset ovat erilaiset.Se mikä sopii toiselle, ei ehkä sovi jollekin muulle..

Suuri ero vaikka itse huomasin kun olen kokeillut kaiken maailman ruokavalioita, vaan oman kiinnostuksen vuoksi, Personal Trainerin(+ravintokoulutettu) työn tueksi ja fitnesskilpailuja varten (eri valmentajat eri näkökulma ruokavaliosta vaikka tämä pitäisi olla yksiöllinen asia ja soveltua henkilön perusteella) sekä oman terveyden ja ”sairauden” tukena. Muun muussa kokeiltiin ensin ihan ruokavaliolla parantaa minun kilpirauhasen vajaatoimintaa mutta toki on paljon kun vaikuttaa tähän, todellakin! koska kilpirauhanen on osa kehon säätöjärjestelmää..Kun koko tämä järjestelmä on kunnossa, kehon solut saavat käyttöönsä oikean määrän kaikkia kilpirauhashormoneja ja ihmisen keho ja aivot toimivat oikein. Ei vain ruokavalio vaikuta, myös stressi, autoimmuunisairaudet, keliakia, lisämunuaisen hormonit, liikunta, eräät lääkkeet jne. Myös reuman, yliherkkyyden takia olen saanut kokeilla kaikenlaisia ruokavalioita, tuotteita ja aineksia, mikä sopii ja mikä ei.

Tässä parhaat vinkkini edulliseen mutta ”terveelliseen”

    • Tee ostokset LIDL:issä tai etsi K-Ryhmän tuotteita.
    • Nyt kun on kesä ja tulee paljon kotimaisia ja halpoja hedelmiä, vihanneksia laita pakastimeen!
    • Proteiinilähteet: Munat, tonnikala, kanat, pakastevalikoima: kalat ja kanat, maitotuotteet esim. rahka, jos vertaa Propud hintaa ja tavallinen maustamaton rahka on paljon eroa. Maustamaton rahka ei ehkä maistu samalta mutta itse koen enemmän täyttävämpi vaihtoehto. Rahkaan voi helposti sekoittaa esim. maitoa tai kiisseliä, makeutusaineita esim. stevia-tipat jotka säilyy kauan tai vaikka marjoja ja hedelmiä! Proteiini on myös jotain mitä ”normaalit” ihmiset saavat helposti tarpeeksi ihan tavallisesta ravinnosta ja on turha ostaa kaikenlaisia tuotteita mihin on lisätty proteiinia jne. Urheilijat voi käyttää lisäravinteena proteiinipulveria jos ei esim. jaksa syödä koko määrä eläinkunnan tuotteet.
    • Hiilihydraatti: Perunat,vihannekset kun on kausi voi hyvin pakastaa myös, tuoreet juurekset ja hedelmiä, riisi/pasta/ makaroni /leipä/kaurapuuro m.m. Leivät voivat myös pakastaa tai leipoa itse, esim. jos käyttää jauhoa kuten manteli/kaura/riisijauho voi hyvin valmistaa itse kotona käyttämällä kaurahiutaleita, pähkinöitä tai esim. riisikakkuja mixeriin. Pakasteessa löytyy paljon edullisia tuotteita, esim. vihannessekoitus kilon verran (K-Ruoka) on vain euron hinta. Jos haluaa vaihtelua makuun, oma suosikki on Findus Classic Wok, ja hinta ei ole sen pahempi, 500g ja joku 1,50 euroa hinta, vähän päälle.
    • Rasvat: Öljyt, löytyy paljon halpoja pähkinöitä, esim. mantelit ja maapähkinät. Voit esim. tehdä maapähkinävoita niistä ja tulee monta annosta yhdestä kilosta. Avokadot ovat usein vähän kalleimmat, mutta nämäkin ovat usein tarjouksessa ja avokadot ovat todella hyviä pakastaa ja esim. sekoittaa smoothien joukkoon tai tehdä suklaavanukasta! Siemenet, varsinkin auringonkukkasiemenet ovat halpoja, pellavansiemenet m.m.
    • Välipalat voi hyvin syödä paljon halpoja hedelmiä,valmistaa itse muslia rahkaan/jogurtin joukkoon. Ja myös näkkileipää, keitä pari munaa sivulle,vähän tonnikalaa ja raejuustoa tai tuorejuustoa ja banaaniviipaleita niin kyllä tulee hyvää! Muita edullisia välipalavaihtoehtoja on tottakai tavallinen perus leipä, itsetehty patukoita, kaurapuuro, banaanilättyjä, smoothiet, munasta voi keksiä vaikka mitä.. cloud eggs, munakas, muna-muffinssit, vanukasta, m.m, leikkaa ohuet viipaleet kinkusta/kalkkunasta jonka valmistit uunissa, té ja kahvi, kahvin löytyy kaiken laista halvasta kalliimpaan mutta ei aina kannata uskoa hintojen perusteella. Esim. Pirkán tée lajit ovat yhtä hyviä kun puolet kalliimmat Ladygreen teelajitelmat.
    • Tee SUUROSTOS kerran viikossa ja säilytä jääkaapissa tai pakastimessa niin sinulla on valmiit lounas ja/tai päivällis laatikot koko viikoksi. Ota mukaan omat eväät ja välipalat kouluun niin voit välttää kalliita impulssiostoksia. Niin usein kun vaan on laiska/väsynyt/huonolla päällä/ei jaksa odottaa niin tekee nopeita päätöksiä, tilaa taksin tai valmista ruokaa mukaan kahdellakympillä, superterveellinen energiasmoothie Arnoldsilta joka maksaa enemmän kun bussirahat kotiin tai näet todella hienon, valkoisen NIKE teepaidan jonka luulet että on ihan maailman hienoin ja lupaat palauttaa sen jos harmittaa kotona, mutta unohdat palauttaa vaikka onkin vähän liian pieni koossa, ja hintalappu säilyy vielä kauan ennen kun muistat että sinulla oli uusi paita ostettu.
    • Jätä terveysöverit! Sinun ei tarvitse ostaa kaikkea mitä sanotaan olemaan maailman paras ja ihmeaineet terveyteen, esim. superfoodsit, viherjauheet, uusimmat trendit ja jauheet, luomu ja säilyntäaineettomia tuotteita, sataa euroa silloin tällöin Ruohonjuuresta, lisäravinteita ja vitamiinipurkkeja, mielestäni riittää että syöt tarpeeksi, monipuolista ruokaa ja saat ihan varmasti kaikkea tarpeeksi. Ja tottakai, löydä mikä ruokavalio sinulle sopii ja tuntuu parhaiten, ja en usko että yksi superfood olisi ainoa ratkaisu siihen.
    • Ota omat muovikassit mukaan kauppaan tai reppu/kori, tiedän pari senttiä sinne tänne ei varmaan ole niin iso juttu teidän mielestä, samaa jos tekee nopeita päätöksiä ja ostaa kalliin Caffe Latte kahvilasta mutta kun se tapahtuu jatkuvasti ja suurin osa kuukaudesta, ja mietit sitten miten sinulla meni näin paljon rahaa niin helposti voi miettiä mitä kaikkea extraa sitä on tullut ”vahingossa” ostettu 😀

  • Yksinkertainen, halpa ja terveellisiä aterioita:
  • Pizzapohja (vatkaa jauhoja, pari munaa ja öljyä + mausteet) täytteellä vaikka tonnikalaa, tomaattia, mozzarellaa ja/tai juustoraastetta ja sipulia. Tomaatipuré ei saa unohtua!
    Omeletti
    Laatikot esim. makaroni-, lihalaatikko tai lasagne, kesäkurpitsakiusaus.
    Keitot esim. kalakeitto, lihakeitto, pinaattikeitto, tomaattikeitto kermalla jne.                       Tai ihan perus jauhelihakastike pastan/perunan kanssa.Lista jatkuu pitkäksi. Sen ei tarvitse tehdä niin monimutkaiseksi! Tiedän, että on jaettu paljon raw-food herättävä terveys pommittu aterioita somessa mutta muista aina: 1. Some ja kuvat ei ole kaikkea, koko totuutta 2. Älä vertaa itseäsi muihin, kaikilla on erilaiset mahdollisuudet ja tilanteet 3. Tee parhaasi sillä millä voit 4. Priorisoi mikä on sinulle tärkeää, mihin haluat kuluttaa aikaa tai rahaa ja mihin ei? Tee listoja ja selvittä, mitä voit muuttaa jos niin haluat. Joskus elääkseen tietyllä tavalla, esimerkiksi. mahdollisuus kuntosalin jäseneksi tai vuokrata asuntoa keskustassa, syödä ulkona ystävien kanssa silloin tällöin, saa uhrata vähän ja tehdä valintoja elämässä. Älä kritisoi tai vertaile itsesi muitten kanssa. Yksi yksinkertaisesti valitsee ja joskus täytyy jättää asioita hetkeksi, vaikka kuinka haluaisi jatkaa. Ja jokainen tekee omat valintansa!
    Mieti mikä on tärkein asia elämässäsi ja mihin juuri nyt laitat energiaa, onko se sen arvoista?
  • Halaukset teille!

SVENSKA

 

Vill man äta mat med mycket näring och hålla sig frisk är det kanske enklast att försöka att alltid välja mindre raffinerade livsmedel.
Men beroende på vad fokuset ligger, är man frisk och nöjd och lycklig så fortsätt äta som du gillar. Jag ska inte förespråka några dåliga och bra val i kosten, vi alla är enskilda personer med enskilda mål. Största delen av mina kunder mår tyvärr dåligt på grund av näringsbrist inom olika områden, för att de undviker för mycket vanlig kost och ersätter det med tillsatta proteinpuddingar, sockerfria och fiberbombade muslin, pulver och väljer tofu före fisk på grund av rädslan av dioxiner eller margarin med mindre salt och mer annat med tron att inte drabbas av höga kolestrolvärden. (1)
(Jag vill också tillägga att jag lägger mycket bilder på mat och livsmedel som kanske förespråkar fel bild, men media är inte alltid allt. Jag använder mycket sötningsmedel och visst en hel del raffinerade produkter själv, och folk får ofta tron om att detta är det ända min kost innehåller. Ärligt talat följer jag inga dieter eller förbjudna livsmedel, jag mår bra (bättre än aldrig tidigare) med måtta av allt, lite mer av det jag giller och känner för och mest fokus på vanlig mat, vanlig färsk råvara och inte stressar om näringsvärdet, jag vet att jag får allt tillräckligt bara genom vanlig, varierad, kost. Det finns alltid något en person kan förbättra men enklast vore bara att äta ordentlig näringsfylld mat och mindre av raffinerat och färdigmat är bäst i längden om man vill fokuserar på just näringsvärdet istället för att bara undvika små saker som socker/fett/salt/ mera protein/fibrer/fullkorn.)
Det finns fortfarande människor som verkligen tror att de blir friska, smala, lyckliga och välmående av kålsoppa till varje måltid en månad ut och inte en droppe alkohol eller spannmål, socker och salt. Tror den personen antagligen mår sämre än tidigare genom denna osunda kost. Anledningen varför månaden tar slut och personen vräker i sig fem pizzor, en bombfylla med olika alkoholdrycker för att svälja ner de saltiga chipsen på sidan om.

Här är iallafall några tips för en ”hälsosam” kost, billigt:

  • Shoppa på LIDL eller sök efter K-gruppens produkter.
  • Nu när det är sommar och kommer att vara en hel del inhemska och billiga frukter och grönsaker, passa på att köpa och frys det som blir över!
  • Proteinkällor: Ägg, tonfisk, kyckling, fisk som tonfisk på burk eller sej/lax från frysdisken, mejeriprodukter som keso och kvarg. Om man jämför priset mellan Propud eller smaksatt kvarg och naturell kvarg är det en stor skillnad. Naturell kvarg kanske inte är precis densamma som med smak men enligt mig mättar vanlig kvarg mera och älskar att köpa stora förpackningar till kylen som håller lite längre än en liten burk pudding i samma pris som försvinner på en sekun
  • Kvargen kan lätt blandas med mjölk eller saft och kissel, sötningsmedel/socker eller Stevia droppar som kommer att håller länge eller med bär och frukter, bl.a. Busk blåbär, hallon, mango, granatäpple har bra med sötma eller uppvärmd banan/äpple med lite kanel på! Kanel finns att köpa i större burkar där kilopriset är billigare än små påsarnas. Protein är också något som ”normala” människor lätt kan få tillräckligt av vanlig mat så  det är inte nödvändigt att överdriva här om inte man har enskilda mål eller är vegan etc. Idrottare däremot kan användas ifall de vill proteinpulver som tillägg och här hittar man allt från dyra vassleprotein till whey80 eller andra förmånligare pulver. Har du inga speciella mål eller är väldigt noggrann med hur snabbt du vill att proteinet upptas, går vanlig whey80 riktigt bra. Sojaprotein är ett av de billigaste alternativen, men här passa på att följa med erbjudanden också, tex. ordnar jag lite tävlingar och utlottningar av bra protein då och då!
  • Kolhydrater: Potatis, grönsaker i säsong kan mycket väl också frysas, rotfrukter, frukter, ris / pasta / pasta / bröd / havregryn bland annat bröd kan också frysas ner. Baka själv bröd och där sparar du mycket! Om du använder mandel/ havre / rismjöl kan dessa lätt och förmånligare framställas hemma av havregryn/nötter/frön eller t ex riskakor som du kör i en mixer. I frysdisken kan hittas många billiga produkter, t ex. Grönsaks blandningar, bl.a. ett kilo av K-MENU Frysta grönsaker är priset på just en euro. Om du vill ha lite variation i smak (förutom kryddor, tillagning och oljor som påverkar mycket) är min egen favorit: Findus Classic Wok, och priset är inte värre, 500g kostar drygt 1,50 euro.
  • Fett: Oljor, som finns i en hel del billigare varianter. Nötter, såsom mandlar och jordnötter .. Du kan t ex. Gör jordnötssmör och många portioner av att köpa en kilopåse jordnötter. Avokado är ofta lite dyrt, men kolla efter erbjudanden då och då! Avokadon är riktigt bra att frysta ner om du köper lite större mängd mogna avokadon när det är specialpris, frysta avokadon kan man använda till exempel. I smoothien eller för att göra chokladpudding/frosting! Frön är bra och, särskilt solrosfrön och linfrön är billiga.
  • Snacks: Frukter absolut, men också kvarg & yoghurt med hemmagjord musli eller knäckebröd, koka ett par ägg sidan, lite tonfisk och keso eller färskost med bananskivor, mums! Andra alternativ vanligt bröd, hemmagjorda bars, gröt, bananplättar, smoothies, ägg kan man göra typ allt av.. cloud eggs, omelett, ägg muffins, pudding, osv.. Skär tunna skivor av skinka / kalkon som du tillagat i ugnen och lägg på brödet eller på wra.. listan kan göras lång och såklart, TE och kaffe, billigaste är inte alltid sämst. T.ex.. Pirkkas Teepåsar är precis lika bra som de dubbelt dyrare ”Lady green eko beauty tee-kollektionerna”.
  • Gör storköp och fixa matlådor i frysen och kylskåpet, ta med dem så du slipper snabba impulsköp när du är hungrig och stressad på stan eller missar bussen. Är du inte sugen på din matlåda en dag, fixar du något annat men matlådor är ALLTID bra att ha i kylen, gör tex. makaronilåda eller annan låda, lätt att framställa och lägga upp i lådor sedan, inte alls svårt och väldigt sparsamt från alla håll.
  • Släpp hälsostressen, du behöver inte köpa massa vitaminburkar, tillskott, gröna pulver, superfoods och mirakel-medel. Vanlig mat räcker oftast till, för ”normala” personer.

Enkla, billiga och hälsosamma maträtter:

  • Pizzadeg av mjöl, ägg, olja, kryddor och topping som tonfisk, tomater, mozzarella eller riven ost och lök.
  • Omeletter
  • Lådor som makaronilåda, köttlåda, lasagne, zucchinifrestelse osv.
  • Soppor tex. fisksoppa, köttsoppa, spenatsoppa, tomatsoppa med fet grädde osv.
  • Enkel, vanlig potatis eller pasta med köttfärssås osv.

Listan kan göras lång. Det behöver inte vara så invecklat! Jag vet att det delas massor med raw-food inspirerande hälsobombade måltider på media, men kom alltid ihåg att: 1. Media är inte allt, hela sanningen 2. Jämför dig inte med andra, alla har olika möjligheter och situationer 3. Gör det bästa av det du har möjlighet till 4. Prioritera vad som är viktigast för dig, vad vill du lägga ner tid eller pengar på och vad vill du inte? Gör upp listor och räkna ut vad du kan förändra, om du så vill. Ibland för att kunna leva på ett visst vis, tex. ha möjlighet till ett gymkort och bo nära stan samt äta ute med vännerna då och då, får man offra lite. Man väljer helt enkelt. Och alla gör sina egna val.

Kram på er!

Facebooktwittermail

Yksi kommentti “Miten syödä edullisesti ja terveellisesti? Hur äta billigt men hälsosamt?

  • Avatar
    8.7.2017 klo 17:54
    Kestolinkki

    Pavut, linssit ja soijarouhe=halpaa. Pari vinkkiä: Etnisistä kaupoista saa lähes pilkkahintaan riisiä, papuja, tattaria ja hirssiä 2-5kg säkeissä. pähkinät kannattaa ostaa ”irtokarkkihyllystä” usein halvempia. Viiliä ja rahkaa voi tehdä itse ja soijajogurttia saa tehtyä ostamalla litran soijamaitoa ja tekemällä siitä ”kiisseliä” kiehauttaa perunajauhojen kera tulee 5x2dl annosta hintaa n 30snt/annos vrt. 500ml soijajogurtti 0,5e/annos

    Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *