Miksi treenaat niin usein?

P.S En halua arvostella ketään tässä kirjoituksessa ja olen pahoillani jos syntyy väärinkäsityksiä, pointtini on vain se että kaikilla meillä on erinlaiset elämäntavat ja mielestäni meidän pitäisi kunnioittaa niitä sen sijaan kuin analysoida , vertailla toisiamme.

Hei, olemme kaikki ainutlaatuisia, meillä on oikeus ajatella ja elää miten haluamme ja sehän on hienoa ! Kuvitelkaa meitä jos olisimme samanlaisia, tekisimme samat asiat  niin enpä usko että tämä elämää päättyisi hyvin. 😀

Treenata lomalla

Minulla ei ole mitään vastaan olla ilman kuntosalia loman aikana, olipa kyseessä matka tai kesäloma. On totta että vapaalla pitäisi ottaa ”rennosti, rentoutua ja elää elämää”, ja monen mielestä ottaa rauhallisesti, elää elämää tarkoittaa löhöillä päivät pitkin ja ei todellakaan treenata. Alempaa tekstissä, selitän miksi on monia, jotka silti valitsevat treenaamisen lomalla.

”Aiotko treenata, taas?!”

Monet eivät voisi kuvitella että joku oikeasti lähtisi treenamaan loman aikana, tai vielä pahempaa, kuntosalille, missä on lämmintä ja ”raskasta” olla. He ajatttelevat että se olisi ihan järjetöntä ja vain hullut treenavat lomalla. Mutta, miksi ei ole yhtä ihmeellistä tehdä päinvastoin?

Mielestäni ihmiset jotka laittavat nämä kommentit ovat myös niitä, jotka eivät voi hyvin treenatessaan ja eivät pidä terveellisestä ruuasta, tai ehkä syövät ja treenaavat muista syistä, ei siksi jotta nauttisivat siitä. Jos et tykkää treenata,mielestäni sinun ei pitäisi tehdä sitä ollenkaan. treenin pitää olla hauskaa! Se ei saa olla väkinäistä. Kaikkein tärkeintä on pitää huolta itsestä ja tehdä sitä mikä tuntuu hyvältä.

Milloin alamme ymmärtää että olemme ovat erinlaisia,meillä kaikilla on erinlaisia asioita mistä saamme nautintoa ja voimme hyvin monista joskus oudoistakin asioista, mikä on hienoa! Olisi maailma tylsä paikka jos kaikki olisivat samanlaisia.

Olen myös tavannut ihmisiä, jotka haluavat treenata silloin tällöin, mutta eivät pysty siihen. Ehkä haluat treenata vääristä syistä tässä tapauksessa? Liian suuret vaatimukset? ”Kärsit” treenin aikana? Et nuku ja syö riittävästi? Tai luulet että sinun pitäisi treenata koska ”kaikki muutkin tekevät sitä”, tai ehkä kuvittelet että olisit parempi ihminen silloin tai reipas ja ahkera, jopa täydellinen?

Varmasti monet syövät terveellisesti ja treenaavat ulkonäön vuoksi mutta on myös niitä jotka eivät. Kun aloitin pitää huolta kehostani vuosien syömishäiriön, masennuksen, burnoutin, reuman, kilpirauhasen vajaatoiminnan jälkeen, huomasin suuren eron kun keskityin rakentamaan, kehittämään ja kasvattamaan itseäni ja kehoani, en hajottamaan sitä…Olen läsnä itseni kanssa koko ajan, kuuntelen itseäni ja signaalejani, annan itselleni rakkautta ja rauhaa, eikä pakottamista ja rangaistusta, tai halua muuttaa jotain ulkonäössä tai parantaa jotain. Ne, jotka eivät ole koskaan kokeneet sitä iloa ja nautintoa jonka treeni antaa meille, ei myöskään tiedä miltä se tuntuu. He eivät usko, että on muitakin syitä treenata kun ulkonäkö.

Monet ihmiset sanovat ”miksi tuhlata aikaa liikuntaan tai mennä kuntosalille, kun voit tehdä niin paljon muuta tarpeellista?” Minulle se on niin, että saan paljon enemmän tehtyä,silloin kun treenaan kuntosalilla. Saan uutta energiaa, saan inspiraatiota, iloisuutta ja lataan patterit. Teen töitä enemmän ja nopeammin kuin muuten. Nukun ja syön automaattisesti myös enemmän, mutta mikä on melko outoa, että silti säästän enemmän rahaa ja aikaa. Minulla on tuplasti (tai enemmänkin) energiaa. Huolimatta siitä, että teen enemmän töitä, nostan painoja salissa, nukun kauan, syön terveellisesti ja usein. Kun minulla ei ole aikaa käydä kuntosalilla, tuntuu vähän kuin jotain puuttuisi, ilo ja aurinko päivästä. Puuttuu virta aivoille ja keholle, ottaa myös enemmän aikaa aloittaa jotain ja eikä tee kaikkea loppuun asti, ei jaksa tehdä mitään kunnolla. Teen kaiken hieman hitaammin ja paljon jätän tekemättä, tuntuu oikeasti että ei ole energiaa mihinkään. Ja eikä saa unohtaa särkyjä ja kipuja (varmasti johtuu reumasta) ja nukun myös levottomasti ilman treenejä.

Voimaharjoittelusta seuraa hyvä ruokavalio. Haluan antaa keholle hyvää ravintoa, rakennusmateriaalia ja palautusta, ei vain energiaa. Ruokavaliolla on yllättävän tärkeä osa treenissä, se auttaa jaksamisessa ja myös mahdollisuuden nauttia treenaamisesta.

 

Olen kun toinen ihminen (iloisempi,energisempi, onnellisempi, terveempi) ihminen kun käyn kuntosalilla. Tällä ei ole mitään tekemistä omatunnon kanssa, mitä toiset voivat tuntea. En todellakaan ole sitä mieltä että olisin reipas ja ahkera, enemmän arvoinen jos treenaan. Päinvastoin, joskus voin jopa pyytää anteeksi että valitsen oman hyvinvoinnin ja menen kuntosalille jonkun muun asian sijaan. Lopuksi, se on niin pieni osa mistä jään paitsi verrattuna kaikkeen mitä treeni antaa minulle jälkeenpäin. Se tekee treenamisesta vielä hienomman asian, koska se ei ainoastaan anna endorfiineja ja iloa minulle, se auttaa myös niin paljon muissa asioissa.

Mutta kuten tiedämme, on myös niitä, jotka ylittävät rajan ja uskovat todella, että he voivat hyvin kun elävät kontrollissa. He jotka ovat riippuvaisia liikunnasta, järjestyksestä ja terveellisestä ruuasta. He jotka tuntevat että koko maailma kaatuisi jos syö pienen palan kakkua, lepää päivän tai ei pystyisi olla viikon ilman kontrollista arkea. Se on todella epäterveellistä ja jopa vaarallista, kun se menee liian pitkälle olisi tarpeen irrotella ja ottaa rennommin elämän.

Ihmiset jotka valitettavasti ovat olleet riippuvaisia tai kokevat vieläkin treenin ja/tai terveellisen ruokavalion noudattamisen epäterveellisenä, vertaavat sitä laihduttamiseen tai eivät pysty elämään ihan normaalia ”terveellistä elämää” -> ilman pakonomaista toimintaa, on myös täysi syy välttää kaiken liikunnan ja terveellisen ruokavalion liittyviä asioita.

Se mitä ihmiset usein unohtavat on että kaikki eivät ole sellaisia. On olemassa, kuten mainitsin, ME täällä välissä. Me, jotka emme ole vastaan alkoholia,tai roskaruokaa,tai voi olla ilman treeniä silloin tällöin. Mutta meillä ehkä silti suurin osa elämästä sisältää arkea missä on samat rutiinit ja uskokaa tai älkää, tehdään sitä ILMAN rääkkäämistä, ilman vaatimuksia ja suorituskyvyn paineita, että pitäisi tai pakottaisi elämään niin, ei, me nautitaan siitä ja annetaan vain keholle rakkautta, sitä mitä se haluaa ja kuunnellaan kehoa, meillä ei olisi yhtään väliä vaikka olisimme ilman rutiineita tai niin kuin mainitsin, jättäisi väliin treenipäivän tai ja illalla baarireisulle. Meillä ei ole sääntöjä. Ahdistusta tai pakonomaista tarvetta. Mutta valitsemme tätä elämäntapaa, ihan vaan hyvinvoinnin takia. Koska olemme onnellisia. Ihan niin kuin joku muu voi olla onnellinen ja nauttia vaikka puutarha työstä.

Tekemällä kaiken kohtuullisesti, edes ajattelematta, luomatta väärinkäyttöä tai draamaa. Itse elän päivän kerrallaan, en suunnittele niin paljon, teen sitä mitä tekee mieli sinä päivänä, kuuntelen kehoani ja mielialaa. Ei ole pakkoa mihinkään.

Miksi jättäisin pois asian, josta saan hyvää mieltä? Tekee minut onnelliseksi? Reumani voi paremmin ja kipuni vähenevät. Se olisi eri asia, jos se vahingoittaisi kehoani.

Niin kyllä, treenan ympäri vuoden suurimmaksi osaksi. Vaihtelevasti, enemmän tai vähemmän, koska rakastan sitä, voin parhaiten silloin, olen onnellisin, salitreeni saa minut tuntemaan itseäni vahvaksi ja energiseksi, saan verenkiertoa ja polttoainetta aivoihin ja henkistä hyvinvointia, lihaksien arkuus jälkeenpäin ja saan valtavan ruokahalun jonka jälkeen grillattu kotiruoka maistuu ja jonka jälkeensaan hyvät yöunet. Niin, kumma kyllä, vietän kaiken eniten lomani näin, kuten monet muutkin. Aivan kuten rakastan hengailla kavereiden, perheen ja läheisten kanssa, mennä mökille / matkoille ja elää vähän off- elämää silloin tällöin. Aivan kuten sinä rakastat ja nautit hetkestä makaamalla rannalla Pina Colada drinkillä 😀

Molemmat ovat jokaisen oma juttu ja valintoja elämässä, mikä se on, joka luo enemmän draamaa valinnassa liikkua enemmän kuin ne, jotka eivät halua tehdä sitä? Kaikki ovat erinlaisia, kaikki me olemme yksilöitä, kaikki ajattelemme, elämme toisin, mielestäni meidän pitäisi kunnioittaa ja arvostaa toisiamme sen sijaan kun loukata alas! <3

Minä ja Isä 🙂
Facebooktwittermail

2 kommenttia “Miksi treenaat niin usein?

  • Avatar
    21.7.2017 klo 09:39
    Kestolinkki

    Tosi hyvä kirjoitus Amanda! En voisi olla sun kanssa enempää samaa mieltä, varsinkin tuosta kohdasta että liikunta antaa energiaa ja iloa. Treenaaminen on esimerkiksi hyvä tapa purkaa turhautumista yms. Päivä on heti paljon kirkkaampi treenin jälkeen!

    terkuin,
    Jade // http://jadeyolanda.fi/

    Reply
    • amanda
      21.7.2017 klo 20:39
      Kestolinkki

      Kiitos, ja ihanaa että tunnet samoin, mukavaa viikonloppua sinulle! 🙂

      Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *