Välipalavinkkejä sekä sokerittoman omenapiirakan resepti!

Heippa ihanat ♥

Tässä kun on pari kuukautta elänyt matkalaukkujen kanssa kierrellen Suomea ja asunut pääosin hotelleissa ja ystävien nurkissa, ajattelin hieman avata miten olen selvinnyt ruokavalion osalta.

Normaalisti jo reilun vuoden ajan mulla on ollut aika selkeä ruokavalio, joka on sisältänyt päivässä 5 ateriaa: aamupalan, lounaan, välipalan, päivällisen ja iltapalan. Viime aikoina pääaterioista vain hädintuskin toinen on säilynyt ja sekin on ollut ravintola-annos, muuten menty extra välipalojen voimalla… Lisäksi olen aamiaisella tankkannut normaalia enemmän jos ei lounaaseen ole ollut mahdollisuutta. Moni tuntuu tuskailevan mitä välipalaksi voi syödä? Mun perus välipala lounaan ja päivällisen välillä on ollut jo pitkään hedelmä ja kourallinen cashewpähkinöitä, yleensä hedelmänä omena tai banaani. Nyt kuitenkin kun olen korvannut toista ateriaakin välipaloilla, on mukaan kaupasta lähtenyt mm. proteiinipatukoita ja juomia, smoothieita, kirsikkatomaatteja, kalkkunaleikkelettä ja riisikakkuja. Kyllä laadukkailla välipaloillakin välillä pärjää, kun yhdistää mukaan hyvässä suhteessa proteiinia, hiilareita sekä rasvoja!

 

dav

Siinä ettei treeni ole maistunut yhtähyvin kuin ennen ja välillä tuntuu että kunto on aivan maassa, yhdistän suureksi tekijäksi myös liian vähäisen ja epäsäännöllisen energian saannin. Saattaa olla että päivässä ainoat hiilari lähteet ovat olleet hedelmät ja aamupuuro, jotka ei todellakaan riitä jos haluaa pysyä terässä ja jaksaa päivän päätteeksi vielä urheilla. Mulla on ollut aina vähän se paha-tapa että jos en urheile säännöllisesti, en uskalla syödä tarpeeksi lihomisen pelossa. Tuo typerä ajatus on jäänyt alitajuntaan nuoruusvuosilta vaikka tiedän ettei se niin mene. Extra kiloja nimenomaan kertyy vyötärölle kun ruokailu on epäsäännöllistä ja vähäistä, sillä kroppa menee säästöliekille ja nappaa turvakseen kaiken energian mitä vähäisestä ruuasta ja hiilareista saa kiinni. Silloin kun aineenvaihdunta pelaa hyvin, voi hyvällä mielin pitää välillä herkkupäivää ja syödä isomman hiilaripitoisen aterian sillä se vaan boostaa aineenvaihduntaa pariksi seuraavaksi päiväksi.

Muistakaa että ei se kuinka paljon syöt, vaan mitä syöt!

Välipaloissa proteiinivalmisteiden kanssa kannattaa olla tarkkana sillä kaikki kauppojen proteiinipatukat eivät todellakaan ole ihanteellisia ravintoarvoiltaan. Moniin on lisätty hurjat määrät sokeria ja hiilarimäärät ovat korkeampia kuin proteiinin. Mitä sitten laukkuun kannattaa pakata ja mistä niitä saa?

Omaksi lemppariksi muodostuneet proteiinipatukat ovat ehdottomasti Quesbarit, Fastin Nude-patukat, sekä Leaderin Protein Softbarit. Näissä on sokerien määrät minimeissä, paljon kuituja, proteiinia yli 20g, sekä ne ovat gluteenittomia ja laktoosittomia eikä makeutusaineitakaan hurjasti ole. Toki ei proteiinipatukat yleensäkään ravintoarvoilta ole niitä parhaita ykkösvälipaloja joita kannattaisi joka päivä vetää mutta kyllä ne paremman puutteessa hoitavat homman ja nälkä pysyy proteiinipitoisella välipalalla paremmin poissa. Jos olen lähdössä reissuun käyn täydentämässä välipalavarastoa Punnitse&Säästä Kajaanin myymälästä ♥ Mitä sieltä ei löydy, sitä ei tarvitse!

Myös raakapatukat toimivat sillointällöin hyvin hedelmän sijasta jos sellaista ei ole tuoreena tarjolla, sillä niissä on yleensä pähkinä-taateli/hedelmä/marja pohja eli hyviä rasvoja ja hiilareita yhdessä! Näistä suosikkeja on Leaderin BareBarit ja Näkd-raakapatukat joista on uutuutena tullut käteviä napostelupaloja!

Nämä välipalaherkut olen ostanut Punnitse&Säästä Kajaanin myymälästä!

 

Nämä kulkevat hyvin matkalaukussa mukana hätävarana, jos ei junan ravintolavaunusta tai hotellin minibaarista sopivaa snäcksiä löydy! Ennenkuin opin pitäään näitä välipaloja mukana törmäsin useasti samaan ongelmaan esim 7h junamatkalla. Ainoa potentiaalinen mitä ravintolavaunusta sai oli gluteeniton karjalanpiirakka sekä valmis vispipuuro. Kyllä, sisältää lisättyä sokeria vaikka sokerilakossa olen mutta näen järkevämmäksi valinnaksi syödä kuin olla nälässä vaikka hieman lakkoa rikkoisin.

Näin pimeinä syysiltoina kun olo on muutenkin väsynyt ja ruokailu ollut epäsäännöllistä, on herkkujen himo välillä aivan kamala! Olen jo parina syksynä käyttänyt tätä samaa ohjetta omenapiirakkaan ja joka vuosi se yllättää positiivisesti uudelleen! Edes Isäni jonka mielestä tällaiset terveysversiot ovat turhia ja pullan pitää olla pullaa ei huomannut eroa ja veteli monta palasta! Tätä piirakkaa saa siis syödä myös gluteenittomat sekä sokerilakkolaiset!

Omenapiirakka (G,S)

Pohja:

  • 2 dl kaurahiutaleita
  • 2 dl maitorahkaa
  • 2 kananmunaa
  • tarpeen mukaan gluteenittomia jauhoja n. 0,5dl

Painele taikina kookosöljyllä rasvatun piirakkavuoan pohjalle, Päälle reilusti omenalohkoja, kanelia, steviaa ja Walden Farmsin kaloritonta siirappia. Päälle raidoiksi valutin vielä luonnonjugurttia. (maidottomassa versiossa toimii hyvin Alpron soijajogurtti)

dav

 

Ihanaa viikkoa kaikille ♥

Annimaria

Facebooktwittermail

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *