Tips till dig som lider av ätstörningar

Ny transformation video jag fixade snabbt ikväll också! Infogar den här under, före texten.

Anorexia är en helvetes läskig sjukdom. Helvetet på jorden. Här är nedan lite hjälp åt er som kämpar där ute.

Även om man har svårt att inse att man har anorexi och att man behöver hjälp, brukar de flesta så småningom komma till den insikten. Ibland händer ändå inte detta. Det kan vara mycket påfrestande för vänner och närstående. Det är mycket viktigt att ändå prata med den som har anorexi. Om man som sjuk upplever att man står helt ensam kan det dröja ännu längre innan en förändring kan ske. Som närstående kan man också behöva prata om situationen och sina egna känslor.
Om man är svårt sjuk kan man behöva läggas in på sjukhus. Anorexi kan bli livshotande om sjukdomen inte behandlas. Om man inte går med på frivillig vård när det har gått så långt kan läkaren skriva ett så kallat vårdintyg som möjliggör tvångsvård. Det är en sista utväg för att rädda liv. När livsfaran undanröjts och tvångsvården upphör ska en uppföljning göras så att man sedan kan arbeta långsiktigt med sina problem på frivillig grund.


Det är inte maten i sig som anorektiker inte gillar. Det är vad relationen till mat gör med huvudet. Det är ångesten som maten framkallar som anorektikern avskyr och fasar. Mat ger dig ångest, då dess innehåll ofta är oviss. Du vet inte vad maten kommer att göra med din kropp, dvs. det enda du har kontroll över i livet. För att återgå till namnet anorexia nervosa kan man alltså säga att det enda som faktiskt speglar sjukdomen någorlunda korrekt är ordet ”nervös”. Som sjuk i anorexi är du ständigt nervös och ångestfylld.

En ätstörning är som ett missbruk, men var ligger tjusningen? Det är lätt att förstå lockelsen med alkohol och narkotika, man mår toppen av det, det är därför det är beroendeframkallande.

Men självsvält (anorexi), vilken tillfredsställelse skänker det? Och svår träningsnarkomani i kombination med en sjukligt strikt och knapp kosthållning (ortorexi), eller bulimi (att hetsäta och spy i en ond cirkel), varför?
Under hela den period som jag led av anorexi och depression, hade varken familjen hunnit eller kunnat ta sig tid för att göra vanliga trevliga saker när de är lediga. Det hade blivit ett instängt och isolerat hemmaliv. Med anorexin följer så mycket mer. Det är inte bara det att man slutar äta och går ner i vikt. Dessutom får man enligt läkarna inte röra sig för mycket, jag var väldigt mager och svag och i värsta läget var jag tvungen att enbart ligga still.

En ätstörning är lite som alkoholism, man fastnar i ett beteende.

Första steget är att ha en vilja eller en önskan om att bli frisk. Jag gjorde ett aktivt val för många år sedan då jag sa till mig själv att ”nu får det vara nog, hallå, nu tänker jag inte låta den här ätstörningen styra mitt liv längre”.

Det här rekommenderar jag alla, oavsett ätstörning eller förresten, jag rekommenderar ALLA, personer utan ätstörningar också.. SLÄNG VÅGEN!!!. Din vikt är en siffra, en obetydelsefull siffra. Bry dig inte om den. När jag var sjuk vad jag extremt medveten om min vikt, jag vägde mig varje dag och visste på hektot vad vågen skulle visa. För mig är vågen fortfarande ångestladdad, den får fram ett tvångsmässigt beteende i mig om att jag måste väga mig. Därför ber jag till exempel alltid mina föräldrar ställa undan vågen när jag kommer och hälsar på. Folk borde inte fixera sig så mycket vid vikt, och jag tycker också att det är viktigt att inte ha vågen framme i sitt hem, definitivt inte om du har små barn. TA BORT!

Din kropp ser ut som den gör av en anledning. Så som din kropp ser ut när du är frisk är så din kropp vill se ut. Den kroppstyp som många eftersträvar, modellfysik, har enbart 5 % av alla kvinnor förutsättningar för. Kroppar är olika, ser olika ut och har olika förutsättningar.
Jag skulle också säga att det är viktigt att sluta konsumera allt material som kan vara triggande. Det kan vara tidningar, instagram, annan social media, personer eller tvprogram som Topmodel, biggest loser etc. det kan också vara vara bloggar som uppmuntrar ett ätstört beteende.
Tänk dig att du lever i en viss miljö där du har vissa rutiner och mönster. Rutinerna är ätstörda, och det har varit så i flera år. Att försöka bryta dessa mönster i exakt samma miljö som är förknippat med ett ätstört beteende är svårt. När jag var ätstörd bodde jag hemma förutom på sjukhuset och kliniken. Alltså hade jag vissa mönster, upprepningar och rutiner jag förknippade med min ätstörning. När jag var i recovery att bli frisk gjorde vi stor städning, rensade all dålig negativ energi med rök, kastade bort allt som hade med ätstörningen att göra bl.a. dagböcker etc. har fortfarande några kvar som inte skapar någon negativ energi, tvärtom får mig att komma ihåg hur stark jag är som klarat mig ur den! Slutade med alla rutiner och kontroll behov, ändrade om kosten, stilen, allt blev annorlunda och så pass normalt aom möjligt. Roligt också att hemmet bytts flera gånger design och renoverats, inretts pånytt eftersom mamma är inredare till utbildning. Också att flytta, resa, vara bort från platserna som triggade ätstörningen var en frihet för mig under återhämtningen, jag fick chansen att skapa nya mönster och rutiner. Friska mönster. Det är lättare, än att försöka ersätta sjuka mönster med friska.

Hur svårt det än må vara – ät regelbundet. Sluta kräkas. Sluta laxera. Det ser såklart lite olika ut beroende på vilken ätstörning man har, problematiken kring anorexia, ortorexi, bulimi et cetera är väldigt olika. Men generellt sett, försök ät regelbundet för att igång din ämnesomsättning igen. Jag minns den dagen som jag kände att min kropp började fungera.

Försök göra saker som inte direkt rör kroppen. Saker som gör att du kan glömma bort ätstörningen, inte behöva tänka på den. Jag tyckte om att gå ut och fotografera, jag kände mig frisk, glad och fri när jag gjorde detta.

Att vara ätstörd kan ibland kännas som en utomkroppslig upplevelse. Jag kände ofta att min kropp inte var värd någonting, att jag inte själv ägde rätten till den. Jag kände att min kropp var till för andras tyckande, tänkande och bedömning. Jag respekterade inte min kropp och hur den såg ut. När jag försökte bli frisk var detta en viktig del att förändra. Att börja se på min kropp på nya, alternativa sätt. Förstå vad den är till för – mat, njutning, att ta mig till ställen et cetera. Förstå att den är min och att jag kan göra vad jag vill med den utan att någon annan ska bry sig om det.

Framtiden är skrämmande när man försöker bli frisk. Många på ätstörningskliniken trodde på allvar att om de skulle börja äta skulle de typ explodera och gå upp 200 kilo. . Fundera inte på hur du ser ut när du är frisk, för faktum är att när du är frisk kommer du vara mer nöjd med din kropp än vad du någonsin varit – oavsett vad du väger.
Källor:

http://www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Vad-ar-en-atstorning/
http://hej.blekk.se/2013/06/17/10-steg-for-att-bli-frisk-fran-en-atstorning/

Facebooktwittermail

2 kommenttia “Tips till dig som lider av ätstörningar

  • Avatar
    3.7.2017 klo 18:30
    Kestolinkki

    tack amanda alla tips är välkomna och värdefulla. borde man skippa vågen även om man är grovt undernärd bmi 13-15? följer vikten nu dagligen. behöver gå upp 10-15kg minst. äter dock regelbundet 4ggr/dag 4h mellanrum. att inte läsa/följa triggers var nytt. läser nog fitnessblogg och tidningar för det inspireras jag av och har som intresse. dåligt? även anorexi bloggar (dock positiva dom som vill bli friska)borde jag sluta med det?

    Reply
    • amanda
      6.7.2017 klo 20:58
      Kestolinkki

      Hej, tack för din kommentar. Ifall du är sjuk i ätstörning på grund av vikten är vågen en ganska ångest-inblandad sak, så vågen är bra att lämna bort MEN då du är grovt undernärd är det viktigt för dig att få upp vikten så fort som möjligt och följa med att det inte kommer några möjliga bakslag. Jag tycker du ska lämna över kontrollen och ansvaret till en läkare/behandlare/hälsovårdare eller föräldrar, och du kan medan du väger dig titta bort (såna regler hade jag under mitt tillfriskande och jag tyckte det fungerade bra) så de kan hålla reda på det, och samtidigt vet om du ätit för lite/lagom/tillräckligt osv. Att inte läsa och följa med triggers är väldigt viktigt, om du inte är redo att bli av med precis alla, börja med att rensa de som skapar mest ångest. Om du får dålig känsla eller börjar jämföra dig själv, ska du absolut sluta följa. Du ska må bra, inspireras och bli glad av dem du följer, är det inte det som är huvudsaken? Kram på dig och du är stark, kämpa vidare, du KLARAR ALLT du vill <3

      Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *