Sun keho = Sun temppeli, huolla sitä hyvin.

Joskus toivon, että joku olisi kertonut mulle fitness-harrastuksen alkuvaiheessa, kuinka tärkeä merkitys kehonhuollolla on. Treenit meni aina venyttelyn edelle ja hierojalla tai kiropraktikolla käytiin, kun tilipussista sattui jäämään kaiken muun jälkeen vähän jotain ylimääräistä. Nykyään en enää mistään hinnasta vaihtaisi pois säännöllistä hierontaa, venyttelyä ja putkirullailua. Monestihan tilanne menee niin, ettei kehonhuollon merkitystä ymmärretä ennen kuin kroppa alkaa lähettämän hälytyssignaaleja ja paikat ovat jo niin kipeänä, että liikkuminen on hankalaa.

Venyttely ja kehonhuolto ovat tärkeä osa mitä tahansa urheilua, eikä niitä saisi koskaan laiminlyödä, jos haluaa maksimoida kehityksen ja välttyä suuremmilta vammoilta. Hyvä liikkuvuus tuo treenaamisen mielettömän paljon etuja ja se tekee siitä entistä mielekkäämpää. Itse käytän esimerkiksi ajomatkat hyödyksi niskan venyttämiseen, joten ajan puutteella en pääse selittämään, etten ole ehtinyt.

 

Venyttelyn hyötyjä:

Palautuminen nopeutuu.

Ryhti paranee ja lihasten kireys vähenee. Samalla pienenee riski kehon virheasentoihin.

Veri ja ravintoaineet kiertävät paremmin, niin lihaksissa kuin nivelissäkin.

Opit tuntemaan oman kehosi. 

Mahdolliset kireydestä ja huonosta liikkuvuudesta aiheutuvat kivut vähenevät.

 

img_3652

 

Mistä sitten tietää miten ja milloin venytellä?

  1. Tekniikoita on monia ja jokainen löytää omaa kehoa kuuntelemalla ja tutkailemalla itselleen ihanteellisimman tavan venytellä.
  2. Venyttely tehdään aina lämpimille lihaksille, ei koskaan kylmiltään.
  3. Kipu ei saa ylittää kipukynnystä. Venyttely saa tuntua, muttei liian pahalta.
  4. Rytmitetyn hengittelyn avulla saat tehostettua venyttelyä.
  5. Treenin ja liikkuvuutta lisäävän venyttelyn välillä on hyvä pitää taukoa 1-3 tuntia.
  6. Venytykset jaetaan kestoltaan kolmeen ryhmään:
    1. Lyhytkestoiset venytykset, 5-10 sekuntia
      • Lihasten rentouttaminen esimerkiksi treenin aikana sarjojen välillä
    2. Keskipitkät venytykset, 10-30 sekuntia
      • Lihaksen lepopituuden palauttaminen
    3. Pitkäkestoiset venytykset, 30-120 sekuntia
      • Liikkuvuuden lisääminen

 

Venyttely voi olla staattista, jossa asento pidetään yllä tietty aika. Toimii hyvin treenin jälkeen. Joustovenyttelyssä venytellään rauhallisten joustojen avulla. Tällaisessa venyttelyssä on kuitenkin erittäin tärkeää huomioida, etteivät joustot ole liian voimakkaita. JRV-menetelmän avulla lihasta venytetään jännittämällä (3-4 sekuntia), rentouttamalla (2 sekuntia) ja venyttämällä (10-30 sekuntia). Toistoja tehdään 2-3 kertaan. (Lähde:FAF Pt-koulutus).

Kuinka usein kehoa kannattaa käydä huollattamassa ulkopuolisen ammattilaisen, kuten urheiluhierojan luona? Tähän ei ole mitään oikeaoppista nyrkkisääntöä ja kunkin keho asettaa jokaiselle yksilölliset tarpeet. Omalla kohdalla olen huomannut oman kehon huoltovälin olevan noin kaksi viikkoa. Tietysti tähän vaikuttaa paljon myös se miten kehoaan huoltaa itse näiden hoitokertojen välillä. Joskus esimerkiksi huomaan kaipaavani uutta hierontaa jo viikon jälkeen ja tähän on usein syynä esimerkiksi näyttöpäätteen tuijottelu normaalia pidempiä aikoja.

Millaisia keinoja te käytätte oman kehon huoltamiseen?

Ihanaa viikkoa kaikille!

<3: PeppiJohanna

Facebooktwittermail

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *