Elämää migreenin kanssa
Valkopilkkuja, sahalaitoja ja valoherkkyyttä. Television äänet kaikuu korvissa. Olo on aivan kamala, päätä vihloo, silmiä särkee ja toimintakyky on nollassa… Sen migreeni tekee mulle, melkein viikottain, joskus useamminkin.
Elämä migreenin kanssa on haastavaa. Kohtaukseen täytyy olla aina varustautunut, koska se voi yllättää missä vain. Itse kärsin aurallisesta migreenistä, johon liittyy ennakko-oireita: ääniherkkyyttä, valopilkkuja ja huonovointisuutta. Kohtauslääke on otettava samantien ennakko-oireiden ilmetessä, jos kohtaukselta haluaa välttyä. Migreeni voi alkaa missä vain: töissä, treenatessa tai vaikka illanvieton aikana. Viikonlopun tai loman alku on yleensä pahin, stressin lievittyminen laukaisee migreenin.
Migreeni aiheuttaa tietysti ryppyjä treenirakkauteen. Yleensä treenistä tulee hyvä fiilis, muuta jos särky jyskyttää takaraivossa on parempi siirtää treeniä ja koittaa hoitaa särky ensin pois. Olen muutaman kerran syyllistynyt treenaamiseen orastavan migreenin kolkutellessa ohimoilla ja kuinkas kävikään… Rehkiminen ja ponnistelu laukaisi kohtauksen. Olo ei treenin jälkeen ollut kovin voimaantunut.
On tärkeää opetella tunnistamaan migreeniä laukaisevat tekijät. Kaikista tärkein on ruokailuväli ! Verensokeritasot eivät saisi päästä romahtamaan. Hyvä väli ruokailujen välillä on noin kolme tuntia. Nestehukka aiheuttaa hyvin nopeasti migreeniä ja päänsärkyä yleisesti. Veden juonti on todella tärkeää, etenkin näin kesällä. Muista siis juoda tarpeeksi ja oikeasti sitä vettä, ei limuja tai mehuja. Myös alkoholi laukaisee migreeniä, itsellä etenkin punaviini. Jos haluan ottaa lasin punaviiniä, tilaan mahdollisimman vähätanniinisen vaihtoehdon. Ruoka-aineista joudun itse välttämään punasipulia ja todella mausteisia juustoja. Näiden olen huomannut provosoivan päänsärkyä.
Muistakaa siis syödä ja juoda, usein!
Mä todella toivon, ettei kenenkään koskaan tarvitsisi kärsiä migreenistä. Niin hirveää se todella on. Tsemppiä!
<3: PeppiJohanna