Seitsemän keinoa tehostaa aineenvaihduntaa ilman liikuntaa!

Aineenvaihdunta on merkittävä kemiallinen prosessi elimistössä, joka pitää meitä hengissä. Aineenvaihdunnan nopeus on yksilöllistä. Hitaamman aineenvaihdunnan omaavalla ihmisellä, keho varastoi ylimääräisen energian rasvaksi.

Flunssan tai muun pakkolevon yllättäessä pidä seuraavista asioista kiinni, niin tervehdyttyäsi on paljon helpompi päästä takaisin kiinni treenimoodiin ja terveellisempään arkeen. Itselläni on nyt jalkaleikkauksen takia pidempi liikuntakielto ja  korostan sanaa liikuntakielto. Pelkkä kävelykin tuottaa vaikeuksia, sillä leikkausalue sijaitsee jalanpohjassa. Listasin helppoja asioita mitä voit ilman treenaamista tehdä, jotta aineenvaihdunta rullaa liikuntakiellossakin!

Maijahenriikka_blogi_aineenvaihdunta_levossa

 

  1. TARPEEKSI UNTA

Ota tavoitteeksi nukkua 7,5-9h yössä. Liian vähäinen uni vaikuttaa sokeriaineenvaihduntaan ja ruokahalua säätelevien hormoneihin. Unenpuute onkin yksi suurimmista syistä painonnousuun. Väsyneenä aivojen energiavarastot on tyhjät, jolloin mieliala on väsynyt ja ärtynyt. Tällöin ei tule tehtyä parhaita valintoja ravinnon suhteen  ja helposti sorrutaan turhaan naposteluun.

 

  1. PROTEIINIA AAMULLA

Ensinnäkin SYÖ aamupala! Tunnetusti päivän tärkein ateria.  Sisällytä monipuoliseen aamiaiseesi aina proteiinia, sillä lihakset tarvitsevat rakennusainetta yön paaston jälkeen. Tutkimusten mukaan aamiaiseksi proteiinia nauttivat ihmiset vähensivät päivän mittaan syömiensä kokonaiskaloreiden määrää.

 

  1. JUO VETTÄ

Riittävä veden juonti pitää kylläisempänä pidempään ja voi vilkaistuttaa aineenvaihduntaasi väliaikaisesti. Limujen, energiajuomien ja mehujen korvaaminen vedellä puhdistaa elimistöä, sillä vierasaineiden, sekä  kemikaalien käsittelyyn osallistuvat elimet välttyvät ylikuormitukselta ja elimistö aineenvaihdunnan hidastumiselta. Kylmä vesi kiihdyttää aineenvaihduntaasi entisestään, sillä elimistö kuluttaa energiaa veden ”lämmittämiseen” keholle sopivaksi.

 

  1. ÄLÄ VEDÄ MIINUSKALOREILLE

Ihmisen lepoaineenvaihdunta on keskimäärin 1500 kilokaloria. Mikä tarkoittaa sitä määrää jota elimistö tarvitsee sydän- ja verenkiertoelimistön toimintaan, sekä lämpötilan säilymiseen. Usein (varsinkin me ladyt) aloitetaan ensimmäisenä leikkaamaan ruokavaliosta, jolloin aineenvaihdunta saattaa hidastua, jolloin energiaa ei kulu, vaan päinvastoin keho alkaa varastoimaan sitä.

 

  1. SYÖ SÄÄNNÖLLISESTI

Säännöllinen ateriarytmi ehkäisee verensokerin laskua, jolloin pystyt kontrolloimaan syömistäsi ja tekemään parempia ateriavalintoja. Säännöllinen aterirytmi pitää energiansaannin tasaisena koko päivän. Puolet päivän energiasta tulisi olla syötynä ennen iltapäivää, jolloin iltanälkä tai ruokahimot ei pääse yllättämään.

 

  1. SYÖ RIITTÄVÄSTI PROTEIINIA

Proteiinien pilkkoutuminen ruuansulatuksessa vaatii enemmän energiaa, kuin hiilihydraattien ja rasvan. Lisää jokaiseen ateriaasi proteiinia, jolloin aineenvaihdunta pysyy vilkkaana. Proteiini myös täyttää paremmin ja pitää kylläisenä pidempään.

 

  1. AINEENVAIHDUNTAA VILKASTUTTAVIA RUOKA-AINEITA

Seuraavilla ruoka-aineilla on aineenvaihduntaa potkivia ominaisuuksia ja niitä kannattaa suosia ruokavaliossa. Chili, vihreä tee, kofeiini, selleri, kurkuma ja parsa

 

Tsemppiä muillekin sairastaville! <3

-Maija

 

 

Facebooktwittermail

7 kommenttia “Seitsemän keinoa tehostaa aineenvaihduntaa ilman liikuntaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *