Miten päästä irti uupumuksen kierteestä?

Fitnessmallikisan loputtua alkoi uusi ajanjakso elämässä ja piti tosissaan miettiä sitä mikä on se minun juttuni mitä haluan alkaa seuraavaksi työstämään. Kisan aikana toin esille treenaamisen ja oikeanlaisen ravinnon rinnalle henkisen hyvinvoinnin. Mielestäni kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin peruspilarit koostuvat tästä kombinaatiosta. Siksi koin tärkeäksi ottaa seuraavan stepin valmentajana ja lähdin Valmentamon Life Coaching-koulutukseen. Haluan asiakkaideni voivan hyvin jokaisella osa-alueella. Usein olen huomannut valmennustyötä tehdessäni, että asiakkaiden treenimotivaation puutteen ja ravintoköyhän ruokavalion takana ei aina ole osaamattomuus tai viitseliäisyys, vaan ihan jotain muita asioita, mitä ei painojen heiluttamisella ja superfoodien syömisellä pystytä yksin korjaamaan.

Koulua on nyt kolme päivää takana ja olen täysin varma, että olen juuri oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Koulutus kestää vuoden verran, mutta aloitimme koutsaamisen jo ensimmäisten päivien aikana ja tulemme tekemään sitä paljon, jotta olemme mahdollisimman valmiita koulun päättyessä. Tulen ottamaan myös harjoitusasiakkaita maksutta tämän koulutuksen aikana, mutta siitä lisää myöhemmin 🙂

Tämän koulutusviikon aiheenamme oli energiat. Se on jotain mitä emme näe, mutta tunnemme ja koemme. Ympärillämme on asioita ja ihmisiä, jotka tuovat meille positiivista energiaa, innokkuutta ja motivaatioita elämään. Valitettavasti lähellämme on myös niitä tekijöitä ja tyyppejä, jotka kuluttavat akkumme täysin loppuun, sekä imevät meistä viimeisetkin energianrippeet. Välttämättä emme täysin tiedosta näitä tekijöitä, ennen kuin annetaan kynä ja paperi ja aletaan listaamaan näitä tekijöitä. Huomaamme eri hetkinä olevamme erittäin motivoituneita, tyytyväisiä ja onnellisia. Sitten on myös niitä hetkiä, jolloin olemme kovinkin alavireisiä, uupuneita ja ahdistuneita. Näihin tunteisiin löytyy kuitenkin selkeät syyt ja ne syyt löytyvät ympäriltäsi. Maija_haapanen_blogi_irti_uupumuksesta_mentaalivalmennus_energiat_

Arki koostuu pienistä palasista, joka muodostaa isomman kokonaisuuden. Harvemmin tätä kokonaisuutta lähdetään pilkkomaan osiin ja jakamaan eri osa-alueisiin. Usein olemme laittaneet itsemme suorita ja selviydy moodiin, jolloin vahingossa teemme jopa vääriä valintoja ajankäyttömme suhteen kuvitellen, että olisimme mahdollisimman tehokkaita. Nämä valinnat kuitenkin vaikuttavat pitkällä tähtäimellä omaan olotilaan, joko positiivisesti tai negatiivisesti.

Elämässä tulee aikoja, jolloin olemme haalineet itsellemme mahdottoman paljon tehtäviä suoritettavaksi. Se on ihan normaalia. Joskus on otettava lisäprojekteja, jotta päästään haluttuun päämäärään. Ajatellaan, että helposti suoritan nämä tehtävät vähentämällä jostain muusta aikaavievästä asiasta, mutta ei kiinnitetä huomiota siihen mistä se vähennys tapahtuu. Ja yleensä vähennys tapahtuu juurikin siitä listasta mikä tuo henkilökohtaisella tasolla sitä hyvää energiaa, onnellisuutta ja tyytyväisyyttä.

Havainnollistetaan tilanne niin, että annetaan prosentit listassa oleville energiaa antaville tekijöille ja energiaa vieville tekijöille. Kuvitellaan, että energiaa antavia tekijöitä on 40% ja energiaa kuluttavia 60%. Mitä olotilalle ja mielelle tapahtuu, kun kiireessä aletaan vähentämään itselle hyvää oloa tuovia asioita, kuten liikunta, ystävien/ perheen näkeminen, lepo, terveyttä edistävä ravinto ja samaan aikaan lisätään henkistä, sekä fyysistä kuormaa kasvattavia tekijöitä? Tapahtuu uupuminen. Silti kuitenkin jatkamme tätä samaa kaavaa päivästä toiseen. Teemme paljon asioita, sekä olemme negatiivisten asioiden ja ihmisten ympäröiminä, koska tavoitteenamme on vain selviytyminen hinnalla millä hyvänsä. Selviytyminen alkaa kuitenkin tapahtua oman hyvinvoinnin kustannuksella niin kauan, kun ei tiedosteta sitä asiaa, että energiaa tuovien asioiden listan tulisi olla koskematon.

Leppoista sunnuntai-iltaa<3

-Maija

Facebooktwittermail

14 kommenttia “Miten päästä irti uupumuksen kierteestä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *