Vapaapäivien smoothieherkut

Smoothiet ovat jo monta vuotta toimineet mulle aamujen herkkuhetkinä ja nälkäkiukkujen pikapelastajina.

Omat smoothieni juon aina suurella nautinnolla, sillä minut on jo pienestä pitäen opetettu siihen, että kaikki mitä luonnosta voi itse kerätä on turha ostaa kalliilla kaupasta. Lisäksi luonnossa marjastaessa tai sienestäessä saa samalla erinomaista hyötyliikuntaa ja päännollausta.

image

image

Tänä aamuna tehosekoittimeen laitoin piimää ja hieman heraproteiinia, sekä hyväksitodettua puhdistamon MCT – öljyä. Pinaatin ja banaanin lisäksi sekaan meni itsekerätyt mansikat, mustikat, herukat, sekä kuivatut nokkoset.

image

Tietoisku nokkosen hyödyistä;

Nokkonen lisää hemoglobiinin ja punasolujen määrää, kiihdyttää ihon pintaverenkiertoa sekä parantaa yleensäkin verenkiertoa. Kasvi sekä supistaa että laajentaa verisuonia, lisää virtsan, hien ja sapen eritystä, edistää ruoansulatusrauhasten toimintaa, tyrehdyttää verenvuotoja, irrottaa limaa, irrottaa ja hajottaa virtsahappoa ja stimuloi maksaa. Lisäksi se rauhoittaa keskushermostoa ja lievittää kipuja. Nokkonen supistaa virtsarakkoa ja limakalvoja ja normalisoi suolen toimintaa. Nokkonen lisää vastustuskykyä ja immuunipuolustusta. Talviset nokkoskuurit saattavat estää kesäistä heinänuhaa ja allergiaa.

Nokkonen vähentää turvotusta ja heinänuhaa sekä lievittää yskää, nuhaa, keuhkoputkentulehdusta sekä verenkierto- ja verenpainehäiriöitä. Se vahvistaa verisuonia, parantaa sammasta ja lievittää ruoansulatus-, maksa-, sappi- ja suolistovaivoja.

Nokkonen ehkäisee ummetusta, alentaa verensokeria, vaikuttaa suotuisasti vatsa- ja pohjukaissuolihaavaan, peräpukamiin, kuukautiskipuihin sekä reumaattisiin vaivoihin kuten kihtiin, iskiakseen ja noidannuoleen.

Nokkonen on ollut pitkään yleinen hyötykasvi, jota on syöty ravitsevana vihanneksena. Pinaatti ja sen viljely on sittemmin syrjäyttänyt nokkosen. Nokkonen sisältää erittäin paljon piitä, rautaa ja C-vitamiinia (n. 100 mg/100g); vihreissä osissa on korkea klorofyllipitoisuus. Kasvi sisältää myös tärkeitä A-, B-, E- ja K-vitamiineja. Nokkosessa on mm. pinaattiin verrattuna seitsenkertaisesti rautaa. Nokkosen ravintoarvo on erittäin korkea. Mikään kasvi Suomessa ei sisällä yhtä paljon mineraalisuoloja kuin nokkonen. 

Lähteet: yrttitarha.fi ja terveyskirjasto.fi

image

Seuraavana vapaapäivän aamuna aamusmoothie koostui seuraavista ainesosista:

Banaani

Pinaatti

Nokkonen

Avokado

Mustikka

Tyrni

image

Tyrneistä on tullut lyhyessä ajassa mun kestosuosikkeja! Korkeiden vitamiinipitoisuuksien vuoksi tyrnejä ei tarvitse syödä tolkuttomasti, itse olen pakastanut tyrnit pienissä parin ruokalusikallisen erissä.

Tyrni sisältää runsaasti C-vitamiinia, jota sadassa grammassa marjaa on appelsiiniin verrattuna kolminkertainen määrä. E- vitamiinia ja A-vitamiinin esiasteita eli karotenoideja, jotka ovat tehokkaita antioksedantteja ja tärkeitä ihon ja hiusten kunnolle. Tyrnit sisältävät monityydyttymättömiä rasvahappoja, joita tarvitaan ihon, limakalvojen, sydämen ja verisuoniston kunnossapitoon.

Lähde: avainapteekit.fi

image

Mulle saa ehdottomasti vinkata lyömättömiä smoothievinkkejä,

Hyviä herkutteluhetkiä!

Rita

Facebooktwittermail

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *