Perinteiset karjalanpiirakat

Moi! Nyt on taas se aika vuodesta, jolloin leivon karjalanpiirakoita. Tänä vuonna halusin kuvata tämän tapahtuman videolle Suomen sadan vuoden itsenäisyyden kunniaksi. Pappani on kotoisin Karjalasta, joten suvussani kulkee perinne, eli leivomme aina karjalanpiirakoita vähintään kerran vuodessa siinä joulun aikaan. Karjalanpiirakoiden tekemisessäkin harjaantuu, ja ensimmäiset leipomiskerrat olivat minullekin melkoisen vaivalloisia.

Haasteellisimmiksi työvaiheiksi piirakoiden tekemisessä osoittautuvat riisipuuron keittäminen (niin, ettei puuro pala pohjaan) sekä piirakoiden oikeaoppinen rypyttäminen. Olen tehnyt piirakoita lukuisia kertoja, mutta tällä videolle kuvaamallani kerralla onnistuin vasta ensimmäistä kertaa riisipuuron kanssa. Kaikilla aiemmilla kerroilla olen polttanut sen pohjaan tiukasta keskittymisestä huolimatta. Hyvä vinkki, kuinka riisipuuro ei pala pohjaan niin helposti, on korvata osa maidosta vedellä, sekä tietenkin koko 40 minuuttia kestävän keittämisvaiheen ajan on muistettava sekoittaa puuroa kokoajan.

 

 

Riisipuuro:

3 dl vettä

1 l maitoa + 0,5 l vettä

3 dl riisipuuroriisiä

½ tl suolaa

Tee näin:

Kiehauta 3 dl vettä teflonpintaisessa kattilassa, jonka jälkeen lisää riisipuuroriisi. Kun riisi on myös kiehahtanut, lisää joukkoon maito ja vesi. Keitä riisipuuroa miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen niin kauan, kunnes puuro on sakeaa. (Paketissa lukee, että keitä puuroa kannen alla, mutta itse suosittelen jatkuvaa sekoittamista.) Mausta puuro vielä oman maun mukaan suolalla.

 

Karjalanpiirakat:

2 dl vehnäjauhoja

4-5dl ruisjauhoja

2 rkl rypsiöljyä

2 dl vettä

2 tl suolaa

Tee näin:

Sekoita ainekset keskenään, ja vaivaa taikinaa niin kauan käsin kunnes massa ei tartu astiaan tai käsiin kiinni. Leipomisessa kannattaa käyttää kokoajan ruisjauhoja tai vehnäjauhoja alustan ja taikinan välissä, niin massan kanssa on helpompi työskennellä.

Taikinasta vaivataan pitko, ja tämä pitko jaetaan pieniksi palasiksi, joista piirakoiden pohjat syntyvät. Näistä pienistä palasista muotoillaan pieni lätty, jota aletaan kaulitsemaan ohuen ohueksi pohjaksi, johon lopulta riisipuuro asetetaan.

Riisipuuroa menee yhteen piiraaseen arviolta ruokalusikallisen verran, ja puuro levitetään ympyrän mallisessa pohjassa ylhäältä alas keskelle ohueksi kerrokseksi. Tämän jälkeen piirakka rypytetään, ja tämä vaihe kannattaa aloittaa keskeltä toiseen päätyyn edeten. Kun koko piiras on rypytetty, asetetaan piiraat uunipellille vieretysten (eivät kohoa paistossa, joten voi asettaa kiinni toisiinsa), ja laitetaan noin 15 minuutiksi 250 asteiseen uuniin paistumaan. Vastapaistetut piiraat voidellaan vielä voilla, jonka jälkeen ne ovatkin valmiita syötäviksi!

 

Kiitos kun luit, ja ihanaa itsenäisyyspäivää kaikille! 🙂

 

Facebooktwittermail

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *