Rolling

Siis hittolainen, enää en laiminlyö lihashuoltoa. Mä oon ollut viime vuosina ehkä maailman laiskoin venyttelijä. Hierojallakaan en ole miesmuistiin käynyt. Ystäväni sai minut vihdoin viimein houkuteltua kehonhuoltotunnille, jonka hän itse kuitenkin tyylikkäästi skippasi. Minä päätin silti urheasti mennä yksin ja onneksi menin! Mulla on niin hemmetin kireät lihaskalvot jaloissa, että sen huomasi ohjaajakin, joka nauroi minulle makoisasti naamani vääntyillessä ja silmien muljahdellessa ympyrää. Tunnin jälkeen olo oli erittäin hyvä ja nyt vielä parempi!

IMG_1793

Mitä ne lihaskalvot eli faskiat ovat? Faskiat ovat elasteisia sidekudoskalvoja, jotka ympäröivät niin luita kuin lihaksiakin sekä muita elimiä. Ne säätelevät kaikkia ihmisen lihaksistoja sekä elimiä ja liittävät näin periaatteessa kaiken yhdeksi kokonaisuudeksi päästä varpaisiin. Faskioiden verkkomainen rakenne pitää siis elimistön ”ruodussa”, mutta samalla mahdollistaa monipuoliset ja joustavat liikeradat.

Miten faskiat kireytyvät? Kehonhuollon laiminlyönti. Erilaiset traumat, huono ryhti, epäergonomiset asennot, yksipuoliset ja kuormittavat liikkeet muokkaavat elastisesta faskiasta jopa jäykempää kuin lihaskudos.  Lisäksi elimistön huono nestetasapaino vaikuttaa negatiivisesti niiden kimmoisuuteen ja liikkuvuuteen eli muistakaa ihmiset juoda sitä vettä!

Ja mitä kireydestä seuraa jos ei huolla? Lihas ei pääse kasvamaan kunnolla jäykkien kalvojen alla ja näin ollen paikat tuntuvat kireiltä. Jos siis faskiat ovat yhtä kireät kuin kitaran kielet, elimistöön aiheutuu epätasapainotiloja ja epäsymmetriaa sekä liikeratojen jäykkyyttä ja kipua. Kireys vaikuttaa negatiivisesti myös lihasten ravinnonsaantiin sekä aineenvaihduntaan ja näin ollen kuona-aineet tekevät elimistölle kepposet ja kunnon palautuminen jää vain haaveeksi. Kroonisia kiputiloja voi myös pahimmillaan muodostua jos tilanne paisuu äärimmilleen.

Entä miten huoltaa faskioita? Elimistö koostuu siitä H2O:sta eli nesteystys on kaiken A ja O. Kehonhuollon  ja hieronnan avulla taas kalvostot pääsevät hyödyntämään nesteen ja ravinteet eli se venyttely on myös tärkeä tekijä. Lihashuoltotunnilla käsittelin ruumiinosat lihaksien hierontapallolla, jonka nimeä en sen tarkemmin muista sekä foam rollerilla, joka pitäisi olla jokaisen kotona helposti saatavilla! Rullaillen paikat pehmeiksi ja voi elämä kun oli kipeitä triggerpisteitä joka paikka täynnä. Sain yhteistyökumppaniltani, Selättimeltä High Rollerin omakseni joku aika sitten ja sen otan nyt 100% varmuudella viikottaiseen käyttöön. High rollerilla saa helposti säädeltävien”jalkojensa ansiosta” rullailtua paikat auki ilman, että tarvitsee hapottaa käsivoimat taiteillessa tavallisen rullan päällä.

Screenshot-2015-01-14-09.50.41
Kuva: putkirullaus.fi

 

Tänään siis opin:

-Ota venyttely osaksi arkipäivää. TV:tä voi katsoa aivan yhtä hyvin lattialtakin etureisivenytysasennossa kuin sohvaan uppoutuneena.

-Hierojalla käynnit osaksi arkea

Kevyet alkulämmittelyt ja loppuvenyttelyt aina treenatessa. Nämä mä sentään muistan ja saan aikaiseksi 😀 Muistakaa tekin! Pelkkä proteiinijuoman sheikkaaminen ei riitä palautteluksi!

 

IMG_1466
puspus

 

 

xoxo, Elina

Facebooktwittermail

3 kommenttia “Rolling

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *