Ulkonäkö vai terveys?

Heippa,

 

Selasin tänään Instagramia ja minulle tuli vastaan seuraava lausahdus: ” I want to inspire young girls to focus on their health and body, not what the industry wants them to be”. Tämä kolahti jotenkin syvälle ja sainkin siitä inspiraation kertoa oman tarinani. Toivon auttavani tällä edes yhtä tyttöä tai naista uskomaan itseensä enemmän, ja rakastamaan itseänsä juuri sellaisena kun on. Nykypäivänä meille syötetään niin paljon mm. mediassa sitä minkälainen vartalo on seksikäs, ja millainen sen pitäisi olla. Joskus ihannoidaan laihuutta ja joskus fitness on se juttu. En halua kirjoittaa tarinaa siitä, että tietty vartalotyyppi on se ainoa oikea ja siihen pitäisi pyrkiä. Tarkoituksenani on enemmänkin kannustaa siihen, mikä juuri sinulle on hyvä ja mikä tekee sinut terveeksi ja hyvinvoivaksi, niin henkisesti kun fyysisestikkin. Ei ole väliä omaatko hoikan vartalon, lihaksikkaan tai muodokkaan, kunhan voit hyvin kaikinpuolin ja olet onnellinen.

Olen kerännyt tähän kuvia muutaman vuoden takaa.

muutoksia8

Kesä 2014

Olen aina ollut kurvikas ja painoni on jojoillut normaalin ja hieman ylipainoisen rajalla. Tiedän jojoilun olevan vaarallista ja huonoksi terveydelle, ja siksi juuri haluan kertoa tarinani, että voin ehkä ennaltaehkäistä jonkun muun kierteen. Itselleni jojoilun aiheutti huono itsetunto, ulkopuolisten paineet ja vääränlaiset tavat laihduttaa ja syödä. Olen pienestä asti harrastanut aktiivisesti liikuntaa, kilpaillut SM-tasolla muodostelmaluistelussa, tanssinut, käynyt Taekwondossa ja myöhemmin kuvioihin tuli kuntosali. Olen liikkunut omasta ilosta ja liikunnan tuomasta hyvästä olosta, ja se on aina ollut minulle suuri nautinto. Ruokavalio taas on ollut ajoittain huonolla mallilla. Syödään mitä sattuu milloin sattuu. Äitini on kokki, joten meillä on aina ollut herkulliset ruuat pöydässä 😀 Välillä kun kaverit ja biletys on ollut pääasiana elämässä, niin paino on noussut. Tästä säikähtäneenä sitten hirveän tiukat pussikeitto tms epäterveelliset laihdutus kuurit, jotta saataisiin paino takaisin kuriin. Todella pahaksi mielelle ja keholle!

muutokset

Kesä 2015

Minua on kiusattu ala-asteelta asti siitä, että olin ”lihava”. Haukuttiin lehmäksi ja aliarvioitiin monessa eri asiassa. Oikeasti en edes ollut paljon isompi kuin muut, mutta olin erilainen ruumiinrakenteeltani. Matkustaessani Bulgariaan koin ahdistusta, sillä siellä ihannoidaan sairaalloista laihuutta. Naisille neuvotaan että päivässä saa syödä vain hedelmiä ja kahvia, että pysyy hoikkana. Joka vuosi mennessäni sinne, tuntemattomat naapurin rouvat kommentoivat, miten minun pitäisi laihduttaa, jotta olisin onnellisempi ja voisin hyvin. Miettikää mitä tuollaiset kommentit tekevät kasvavan nuoren tytön itsetunnolle. Haluan muistuttaa, että en ole ikinä elämässäni kärsinyt minkäänlaisista vaivoista, ja olen aina ollut erittäin terve.

muutokset3

Syksy 2015

Kuntosaliharjoittelun myötä löysin suht terveellisen suhtautumisen itseeni, ruokavalioon ja liikuntaan. Koin voivani hyvin kun noudatin tiukempaa ruokavaliota, nostin punttia salilla ja rupesinkin ihannoimaan treenattuja vartaloita. Ongelmana kuitenkin oli se, että vaikka kuinka treenasin ja diettasin, niin en ikinä näyttänyt siltä kun mediassa näytetyt Fitness tytöt. Tästä turhautuneena sitten aina välillä luovutin, kunnes taas jatkoin, kun sain uutta motivaatiota. Suurin motivaatio minulle kuitenkin oli se, kun tiesin hakevani Miss Helsinki kilpailuun. Aloitinkin tiukan diettaamisen talvella 2015 palattuani Meksikosta. Koko kevät oli todella rankka henkisesti tiukan ruokavalion ja liikunnan vuoksi, tuntui ettei minulla ollut mitään sosiaallista elämää. Koulut ja työt veivät myös osansa, ja voin sanoa etten ole ikinä ollut niin loppu. Tässä vaiheessa koin ensimmäistä kertaa elämässäni olevani lähellä burn outia. Jaksoin kuitenkin porskuttaa unelmani mielessäni. Minut valittiin kesällä yhdeksi finalistiksi ja sinnikyyteni palkittiin, olin niin onnellinen!

blogi8

Talvi 2016

Koin todella paljon ennakkoluuloja osallistuessani kilpailuun, sillä olinhan missiksi lyhyt (161cm) ja omasin kurvikkaan ruumiinrakenteen. Muistan eksyneeni vahingossa johonkin palstaan, jossa minua haukuttiin maailman rumimmaksi, lihavimmaksi ja etten pärjäisi edes ”Miss Lapua” kilpailussa. Ilkeät kommentit saivat minut jatkamaan vahvempana ja uskomalla enemmän itseeni ja unelmiini. Halusin tuoda kilpailussa erilaista kauneutta, joka ei ole sidoksissa tiettyyn muottiin. Mutta tottakai halusin myös näyttää hyvältä ja edustavalta, ja meillä olikin paljon bikini ja alusvaatekuvia. Täytyy myöntää, että jossain vaiheessa meninkin mukaan median luomaan kuvaan, siitä millainen minun kuuluisi olla ja kärsin itsetunto-ongelmista. Koin myös suuren menetyksen lähipiirissäni kiertueen aikana, joka vaikutti paljon henkiseen hyvinvointiini ja jaksamiseeni. Muistan miettineeni monesti luovuttamista, sillä olin vain niin väsynyt, mutta voiton tahtoni sai minut jatkamaan. Onneksi minulla oli maailman parhaat personal trainerit, jotka kannustivat alusta asti ja ottivat hyvin huomiooni taustani ja tilanteeni.

muutos 5

Tässä muutokseni vuoden 2015 aikana, vasemmalla alkukevät ja oikealla loppuvuosi. Painoa tippui 10-12kg. Peilikuva mielytti enemmän ja kaikki kehuivat että ootpas sä laihtunut ja näytät hyvältä. Ja niinhän mä olinkin, en ollut ikinä ollut noin hyvässä kunnossa! Mutta se olinko mä oikeasti onnellisempi? En todellakaan! Vuoden diettaaminen oli aiheuttanut mulle niin paljon stressiä, väsymystä, alakuloisuutta ja itsetunto ongelmia. Olin ruvennut vihaamaan kuntosalia, ja jokainen treeni meni väkisin vetämällä. Itkin koko aika, koska olin niin väsynyt ja minulle todettiikin ylikunto keväällä 2016. Tätä ei olisi varmaankaan tapahtunut, jos minulla ei olisi ollut henkisesti niin paljon paineita ja esimerkiksi juurikin tuo läheisen kuolema vaikutti paljon olooni. Henkinen ja fyysinen kuormitus oli vain liian suuri siihen, mitä tuona hetkenä pystyin kannattelemaan.

muutos 4

En ollut vasemmassa kuvassakaan hyvinvoiva, sillä olin lihonnut normaalista painostani ja söin mitä sattuu. Kaksi ääripäätä minulle, kummassakin tilanteessa väsynyt ja tyytymätön itseensä. Päätin että nyt en enään pakota itseäni tekemään mitään kenenkään muun vuoksi, vain kaikki lähtee omasta tahdostani ja hyvinvointini on etusijalla. En anna yhdenkään ihmisen enää mollata ja haukkua ulkonäköäni, vaan olen oma upea itseni. Ihan sama painanko muutaman kilon enemmän vai vähemmän. Kaikista tärkeintä on kuunella itseään ja terveyttään. Vuosien kamppailun itsetunto ongelmien kanssa on vienyt paljon energiaa, ja siksi haluan nyt viimeistään oppia rakastamaan itseäni juuri sellaisena kun olen.

IMG_3393

Kevät 2016

Tänä päivänä omaan terveelliset elämäntavat ja haluan kannustaa niihin. Se mitä haluan tällä tarinalla opettaa on rakkaus omaa vartaloa kohtaan. Älä anna kenenkään sanoa millainen sinun kuuluisi olla, koska olet täällä itseäsi varten ja vain sinä tiedät mikä sinulle on hyväksi. Äläkä vertaa itseäsi muihin, sillä et voi tietää millaista kamppailua he käyvät. Arvosta kehoasi, se on temppelisi ja kuuntele sitä, se kyllä kertoo voiko hyvin vai ei. Peräänkuullutan vielä liikuntaa ja monipuolista ravintoa, mutta yhtä tärkeänä joogaa, meditaatiota ja luonnossa kävelyä, sillä ne rauhoittavat kaiken suorittamisen keskellä. Syö pääosin terveellisesti, mutta suo itsellesi nautinnon hetkiä ajottain, äläkä tunne niistä huonoa omatuntoa!

<3: Mariela

Facebooktwittermail

8 kommenttia “Ulkonäkö vai terveys?

  • Avatar
    15.7.2016 klo 18:48
    Kestolinkki

    Ihana kirjoitus! Hyvä kurkistus kulissien taakse – siihen ettei kaikki ole aina sitä miltä näyttää!

    Kiva kuulla että nyt balanssi on löytynyt 🙂

    Reply
    • Mimi
      15.7.2016 klo 19:43
      Kestolinkki

      Kiitos paljon! Kaikki ei ole juurikaan aina niin miltä näyttää, mutta pikkuhiljaa balanssi löytynyt

      Reply
  • Avatar
    15.7.2016 klo 23:07
    Kestolinkki

    ootpas nätti & symppiksen olonen. kiva kirjotus!

    Reply
  • Avatar
    20.7.2016 klo 08:57
    Kestolinkki

    Pakko sanoa, että hyvä kirjoitus! Ehdoton suosikki olit kyllä jo aikasemmin Miss Helsinki osallistujista, mutta pisteet nousi kirjoituksen myötä. Olit sopivan erilainen muiden joukossa, et mikään, joka nurkalla vastaan tuleva vaan ”oikea nainen” Varmasti hyvä esimerkki mm. nuorille, ettei muodokkuus ole ollenkaan pahasta! Vaikutattodella aidolta ja lämpimältä ihmiseltä ja upeaa, että kirjotat juurikin aiheesta, jonka kanssa moni kamppailee. Kaikki ei välttämättä ole siltä miltä näyttää ja että se henkinen hyvinvointi on liitoksissa niin vahvasti kaikkeen. Ei hyvästä kropasta ole iloa niin paljon, jos mieli on rempallaan. Toivon sinulle kaikkea hyvää ja tulet varmasti saavuttamaan elämässäni paljon. Hyvää kesän jatkoa!

    Reply
    • Mimi
      23.7.2016 klo 16:11
      Kestolinkki

      Heippa Anne! Kiitos paljon mieltä lämmittävistä sanoista! 🙂 haluan juurikin olla esimerkkinä nuorille siinä että viihtyy omassa kropassaan ja kannnustan kokonaisvaltaiseen terveyteen, jossa henkinen puoli on suuressa roolissa. Olen itse käynyt niin pitkän tien siinä, että osaan arvostaa itseäni sellaisena kun olen. Toivon sinullekkin kaikkea hyvää ja aurinkoista kesän jatkoa 🙂

      Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *