Kilppari-asiaa vain asianomaisille

Ihanaa sunnuntaita kaikille <3

Halusin kirjoittaa kilpirauhasen vajaatoiminnasta ja siihen liittyvistä asioista, jospa siitä on jollekin asiasta kärsivälle taikka sairautta epäilevälle hyötyä. Enpä ole aikaisemmin julkisesti sanonut ja moni lähipiiristäkään ei tätä tiedä, mutta itse kärsin kyseenomaisesta haasteesta, ja sen vuoksi opiskellut ja ottanut paljon selvää aiheesta. Aihe on sinänsä laaja joten yritä tässä nyt kiteyttää.

Avaan vain lyhyesti tässä mutta kerron pikkuhiljaa tulevaisuudessa vinkkejä omasta arjesta ja siitä miten pystyt elämään sairauden kanssa suht normaalia elämää.

Tämä ei ole säälipisteiden keruu kirjoitus, en ole koskaan niitä tarvinnut enkä tule tarvitsemaan. Haluan kertoa että kyseessä ei ole maailman loppu. Niin pitkään kun voit itse vaikuttaa elämääsi ja ympäristöösi, tee se.

Suomessa hoitopaikkoja on vähän, ja sitä vähemmän tietoa. Jos näistä jutuista on jollekin hyötyä niin hyvä niin.

 

Mistä on kyse?

Kilpirauhasen vajaatoimintaa on kahdenlaista. Joko kroonista, taikka hetkellinen kehon tulehdustila. Omalla kohdallani kyseessä on krooninen vaiva, mutta pystyn elämään ilman lääkitystä. Ensimmäisenä kisavuotenani elin ilman mitään lääkitystä, toisena kisavuotena käytin lääkkeitä mutta silloin jätinkin kisat välistä. Se ei siis ole tekosyy, eikä este mihinkään. Lähinnä vaan todella ”vittumainen” (anteeksi) vaiva naiselle, mutta siitäkin selviää asenteella.

Toisinaan kyseessä voi olla hetkellinen tulehdustila johon moni urheilija joskus törmää.

Fitnesslajin harrastajien kansantauti?

No ei ole. Tämä on harhaluulo. Vaiva on naisilla yleinen ja tosiaan urheilijoille ilmeisimmin yleisempi. Tosin siitä ei ole mitään tutkimusta että sillä olisi urheilun kanssa mitään tekemistä taikka tarkempaa tilastoa. Lähinnä todennäköisin syy miksi juuri urheilijoilla tätä esiintyy on vaan yksinkertaisesti se, että urheilijoiden keho on tarkemmassa syynissä kun normaali ihmisellä. Kehoa ja suoritustasoa seurataan alinomaa, sekä henkistä hyvinvointia.

Ole rehellinen itsellesi!

Voi olla että tämä on turhan suorapuhetta joidenkin makuun mutta on sanottava nyt suoraan, ja mielestäni minulla on siihen oikeus sillä ymmärrän mistä on kyse. Kilpirauhasen vajaatoiminta hidastaa aineenvaihduntaa, mutta….. kenestäkään ei tule ylipainoista sen takia. ”Nokun mulla on tämä vajaatoiminta” niin, tämä on kuultu moneen kertaan. Ei se ole mikään syy. Tilanteisiin voi reagoida muokkaamalla omaa liikuntaa ja ruokavaliota sen mukaisesti. Jos se suklaa jää vähän hanakammin sinne pakaraan tai kylkeen, niin sen voi ottaa huomioon ja elää sen mukaisesti. On kumminkin hyvä muistaa että jatkuva diettaaminen ei ole tervettä.

Viis muista!

Ja sen jälkeen kun olet rehellinen itsellesi niin lopeta muiden ajattelu. Vaiva on todella ikävä ja vaikea etenkin naiselle, mutta kuten sanoin siitä selviää, eikä se ole este juuri mihinkään. Jokaisella on omat vahvuudet ja heikkoudet. Ne on hyvä tiedostaa, jotta niihin voi myös vaikuttaa.

Kirjoitan vielä ihan käytännön asioista.

 

<3

Facebooktwittermail

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *