Näin selätät syysväsymyksen!

Syksy on saapunut!

Vähän niin kuin huomaamatta. Ihan kuin kesä ei olisi edes alkanutkaan ja nyt on jo aika kaivaa kynttilät kaapista ja kaupat täyttyvät monenlaisista ihanista syysuutuuksista. Aika kivaa eikö?
Vaikkakin syksy on ihanaa aikaa voi se samalla tuoda mukanaan väsymystä ja hieman alakuloisuutta.
Itse pyrin syksyisin rauhoittamaan mieltäni, päästä takaisin normaaleihin rutiineihin, mutta samalla ottaa rennosti ja antaa itselle lupa levätä. Ajattelin koota hieman omia selviytymisvinkkejä syysväsymyksen välttämiseksi.

1. Syksy on parasta aikaa uuden aloittamiselle. Oli se sitten kielikurssi, uuteen liikuntamuotoon tutustuminen tai joku muu täysin uusi harrastus. Esimerkiksi kansalaisopistot ovat täynnä kaikenlaisia mielenkiintoisia kursseja ja nettiä selailemalla löytää paljon erilaisia urheilulajeja, joista valitset vain mieleisesi ja ennen kaikkea sellaisen, johon sinulla on oikeasti intoa ja mielenkiintoa. Vaikka aamu olisikin ollut vaikea heräämisen kannalta ja työpäivä uuvuttava niin jaksat silti lähteä innolla uuden harrastuksesi pariin.

2.Ruokavalio. Kesä on aikaa jolloin on kokoajan reissun päällä. Milloin menossa ja milloin tulossa. Kotona käydään nopeasti ja taas mennään. Helposti myös ruokavalio menee sen mukaisesti. Vähän sinnepäin kun ehtii jne.
Syksyllä, kun arki on astunut taas kehiin ja kotona tulee vietettyä kunnolla aikaa on myös aika rempata ruokavalio oikealle raiteelle. Muista riittävä proteiinin saanti. Proteiinipitoinen ruoka ei väsytä samalla tavalla, kuin hiilaripitoinen. Tuhdit ruuat kannattaa jättää vähemmälle, eikä kesken työpäivän kannata tankata itseään ähkyyn ravintoloiden lounasbuffeteissa. Kokoa evääksi monipuolinen ja terveellinen ruoka-annos lounaaksi jo kotona. Lisäksi on erittäin tärkeää muistaa säännöllinen ruokarytmi. N. kolmen tunnin välein on aika siirtyä seuraavan aterian pariin. Näin pidät itsesi kylläisenä koko päivän ja verensokeri pysyy tasaisena ilman ”piikkejä” jotka pistävät väsyttämään.

3. Riittävä unensaanti ja säännöllinen unirytmi. Itse pyrin nukkumaan n. 8 tuntia yössä ja pitää kiinni säännöllisestä unirytmistä. Kroppa tottuu rytmiin ja herättelee itse itseään, kun on aika nousta. Näin ollen kylmät ja pimeät aamut eivät tunnu enään niin pahoilta, kun on saanut rytmin kuntoon. Ymmärrän, että kaikille säännöllinen unirytmi ei ole mahdollista esimerkiksi vuorotyön vuoksi, mutta riittävästä unensaannista kannattaa pitää visusti kiinni! Lisäksi kaikki elektroniikka kannattaa sulkea muutamaa tuntia ennen nukkumaanmenoa (tässä minullakin petrattavaa!) Olen yrittänyt etsiä mielenkiintoisia kirjoja ja hautautua peiton alle lukemaan puoleksi tuntia ennen valojen sammuttamista. Tämä rauhoittaa kummasti mieltä, uni on selvästi levollisempaa ja aamusti on helpompi nousta sängystä ylös.

4.Ulkoile!! Raikas ulkoilma piristää aina. Tämä on takuuvarma piristäjä. Rakastan alkuillan pitkiä kävelylenkkejä musiikit korvilla. Syksyllä ilma on jotenkin niin ihanan raikas ja kirpeä. Viileys piristää ihanasti. Vaikka lenkille lähteminen voi tuntua vaikealta ja mielummin hautautuisi sohvan pohjalle katsomaan telkkaria, niin suosittelen välttämään tätä ja raahautumaan vaikka väkisin sinne ulkoilmaan. Piristää kehoa ja mieltä ihan mielettömästi <3

5.Varmista D-vitamiinin ja Omega-3 riittävä saanti. Syksyn tullen valoisat päivät lyhenevät emmekä saa aurinkoa samalla tavalla, kuin kesäisin, joten d-vitamiinin saantia kannattaa lisätä syksyn tullen. Myös muiden vitamiinien saannista kannattaa pitää kiinni!

6.Positiivisuus. Positiivinen elämänasenne auttaa selviämään vaikeistakin ajanjaksoista. Vaikka syksy voi väsyttää ja lisätä alakuloisuutta on syksyssä myös paljon ihania asioita ja nimenomaan sitä ”uuden alun” -tuntua. Keskitä siis energiasi positiivisiin ajatuksiin ja listaa elämäsi hyvät jutut. Ne jonka vuoksi on kiva nousta aamulla sängystä ylös ja suunnata kohti päivän seikkailuja.
Positiiviset ajatukset tuovat energiaa päiviin enemmän, kuin uskotkaan.
Muista olla itsellesi armollinen. Aina ei voi olla tehopakkaus ja joskus on ihan ok vain olla tekemättä mitään. Kuitenkin joka aamu kannattaa katsoa peiliin, tuoda hymy kasvoille ja sanoa ääneen; tästä tulee mahtava päivä!

Ihanaa syksyä kaikille <3

Saat kuvan vaatteista ja muista Yveten ihanista sporttikuteista -15% alennuksen koodilla YASMIN15 sivulta: www.yvette.fi

<3: Yasmin

Facebooktwittermail

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *