Unisieppari.

Unen merkitys ihmisen hyvinvoinnille on aivan käsittämättömän tärkeä ja ei ihme, että aikoinaan sitä on käytetty myös kidustuskeinona, sillä jos ihmiseltä estetään mahdollisuus uneen alkaa mieli tekemään tepposiaan. Unen, kuten monien muiden asioidenkin, merkityksen tajuaa monesti vasta sitten, kun sen kanssa alkaa esiintymään ongelmia. Kunkin unentarve on yksilöllinen, mutta 6-8 tuntia per yö voidaan pitää hyvänä nyrkkisääntönä. Omalla kohdallani huomaan, että jos unta tulee 8 tuntia vähemmän, niin se ei vaan riitä, olen väsynyt ja treeni eikä ajatuskaan kulje.

Uni on myös paras mahdollinen tapa palautua rasittavasta liikunnasta tai stressistä. Unen aikana keho korjaa itseään. Hyvin nukutun yön jälkeen pystyy paljon helpommin omaksumaan uutta tietoa ja suoriutumaan päivittäisistä haasteista ja mikä parasta, myös treeni luistaa ja loukkaantumisriski on levänneenä minimissään. En suosittele yrittämään väsyneenä esimerkiksi toistomaksimeja. Huonosti nukkuneena treenin laatu kärsii ja elimistö ei välttämättä ole vielä valmis vastaanottamaan uutta treeniä.

Vaikka tiedän, että uni poistaa stressiä, niin se toimii myös toisinpäin: stressi poistaa unta. Kun stressilevelit paukkuu, niin unen määrä ainakin omalla kohdallani vähenee, juuri silloin kun sitä tarvitsisi eniten. Monesti saatan mennä sänkyyn ajoissa sänkyyn, mutta aamulla tajuan, etten ole nukkunut silmäystäkään. Koko elämä on vilistellyt kuvina silmissä ja sydän takoo. Tästä tiedän, että nyt ollaan pahasti epätasapainossa arjen kanssa.

 

16358573_10207857048855124_1622466327_n

 

 

Miten voi itse koittaa parantaa unen laatua?

 

Liikkumalla. Liikunnan kanssa on syytä kuitenkin muistaa, että pitää riittävästi väliä kova tehoisen suorituksen ja nukkumaan menon välillä, jotta kropan endorfiinimylläys ehtii hieman tasaantua. Väliä olisi hyvä pitää ainakin pari tuntia. Tietysti, jos liikunta on rauhallista, esimerkiksi joogaa, ei sen harrastaminen juuri ennen nukkumaan menoa ole huono asia, vaan pikemminkin unen laatu saattaa parantua huomattavasti.

 

Säännöllisellä ateriarytmillä. Kun ruokailutottumukset on kunnossa, ei yöllä tarvitse herätä syömään tai nälkään. Iltapalaksi kannattaa nauttia proteiinipitoista ravintoa. koska se pitää hyvin nälkää ja auttaa myös elimistöä palautumaan ja uusiutumaan.

 

Juo vettä / muita juomia päivän mittaan, mutta vältä juomista juuri ennen nukkumaan menoa. Tämä siksi, että usein tulee tarve nousta vessaan kesken yön ja uni katkeaa, jolloin sen laatu kärsii. Monilla on tapana nauttia esimerkiksi vihreää teetä ennen nukkumaan menoa, mutta koska sillä on nestettä poistava vaikutus kannattaa sen juonti ajoittaa mieluiten alkuiltaan. Kahvi kuten teekin sisältää kofeiinia, joka voi vaikeuttaa nukahtamista. Tällöin ilta-aikaan kannattaa suosia rooibos-juomia, sillä ne ovat luontaisesti kofeiinittomia.

 

Viilennä makuuhuone. En tiedä perustuuko tämä mihinkään tieteelliseen faktaan, mutta ainakin omalla kohdallani olen huomannut, että nukun viileässä tilassa huomattavasti paremmin kuin lämpimässä.

 

Itselle sopiva tyyny ja sänky. Tätä ei voi varmasti liikaa korostaa, sillä ihminen viettää niin suuren osan elämästään nukkuen. Sängyn täytyy olla tukeva ja mukava, tämän avulla vältytään kehon virheasennoilta unen aikana ja parannetaan unta, kun nukahtamiseen sopiva asento löytyy helpommin. Nämä auttavat myös vähentämään erilaisia elimistön kiputiloja, kuten niska- ja hartiaseudun kipuja tai selkävaivoja.

 

Stressitasojen laskemisella. Jos mieli käy ylikierroksilla ei nukkumisesta tule mitään. Pyri vaikuttamaan stressin syntyperään ja, jos se on muutettavissa, tee töitä muutoksen eteen. Älä missään nimessä vain tyydy johonkin, mihin kaipaat muutosta.

 

Kauniita unia ! 🙂

 

<3: PeppiJohanna

 

 

 

Facebooktwittermail

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *