Keittobanaani on herkkua

Oletko koskaan kokeillut ottaa mukaan keittobanaania ruuanlaittoosi? Kyse on banaanin sukulaisesta, mutta oikeastaan täysin erilainen maultaan. Keittobanaania käytetään paljon muun muassa Etelä-Amerikassa ja Afrikassa. Mulle se on tullut tutuksi äitini kautta, sillä keittobanaania löytyy monesta tyypillisestä kolumbialaisesta ruuasta.

Keittobanaani on huomattavasti isompi kuin perus banaani. Jos keittobanaania valmistaa sen ollessa raaka (vihreä väritykseltään), sen maku on suolainen. Kun keittobanaani on päässyt kypsymään (tummempi lähes musta väritykseltään, platano maduro) maku on taas huomattavasti makeampi. San Andresissa on myös tosi herkullinen jälkiruoka, johon on käytetty tätä kypsää keittobanaania. Olen kauan halunnut lisätä keittobanaania ruokiini, mutta vasta nyt saanut sen aikaiseksi. Vieläkin siis opettelen ja haen oikeanlaisia valmistustapoja. Keittobanaania pitää myös Suomessa vähän ’metsästää’, sillä sitä ei helposti vaan löydy joka marketin hyllyltä. Useimmiten ostamme äitini kanssa arabikaupasta, mutta toisinaan keittobanaania löytyy myös suurimmista ruokakaupoista.

Keittobanaani on hyvä hiilihydraattien lähde, sillä siinä on 32 grammaa hiilareita per 100 grammaa keittobanaania. Keittobanaanista löytyy myös muun muassa runsaasti A-vitamiinia, C-vitamiinia ja kalsiumia. Valmistustavoilla voi vaikuttaa sen makuun ja terveellisyyteen kokonaisuudessa.

Tästäkin löytyy friteerattuna pari viipaletta keittobanaania kookosriisin vierestä!

Valmistustapoja on useita. Paistaminen pienemmässä rasvamäärässä, keittäminen, friteeraaminen taikka uunissa paistettuna. Kolumbiassa usein keittobanaania friteerataan suuressa määrässä rasvaa, joten sen vuoksi sitä ei pidetä kovin terveellisenä. Olen itse kiinnostunutkin hakemaan terveellisiä tapoja valmistaa keittobanaania. Olen keittänyt vihreää keittobanaania vedessä sekä suolassa ja myös kokeillut paistaa kookosöljyssä. Uunissa saa myös valmistettua kätevästi keittobanaani-sipsejä, kun leikkaa banaanit ohuiksi siivuiksi. Kypsää keittobanaania olen valmistanut uunissa fetajuuston kera ja lopputulos oli kyllä taivaallinen!

Ohje kypsän keittobanaanin valmistukseen uunissa:

  1. Leikkaa tummuneen keittobanaanin päät pois ja sitten vedä iso viilto pystyviivaisesti koko banaanin halki. Ota kuoret pois ja viipaloi banaani keskikokoisiin osiin. Voitele viipaleet esimerkiksi kookosöljyllä.
  2. Nyt, tee viilto viipaloiden keskiosaan ja täytä tämä viilto haluamallasi juustolla. Mozzarella tai fetajuusto sopii hyvin! Mozzarella tosin kannattaa lisätä vasta paistoajan lopulla.
  3. Lopuksi vuoka uuniin ja paistetaan 200 asteessa n. 40 minuuttia tai niin kauan, että pinta ruskistuu hyvin.

Innostuitko kokeilemaan?

♥ Isabella

 

Plantains are delicious

Have you ever tried to incorporate plantain into your cooking? Plantain is related to banana but it tastes quite different. Plantains are used a lot for example in South-America and Africa. I got familiar with it from my mother since many Colombian dishes have plantain in them.

Plantain is a lot bigger than the normal banana. If you prepare the plantain while it is green, it has a saltier taste to it. When the plantain has gotten ripe and is a shade darker, the taste is a lot sweeter. Oh and in San Andres there is this really delicious dessert in which they have used the ripe plantain. I have wanted to add plantain in to my foods for a long time, but just now I have been able to do it. So, I am still learning how to prepare it in a good way. In Finland, you may need to ’hunt’ for the plantain since it isn’t available in every store. Usually, we buy it with my mother from Arab stores but sometimes can find plantain from the biggest grocery stores.

Plantain is a great source of carbohydrates since every 100 grams of plantain has 32 grams of carbohydrates. Plantain is also a great source of A-vitamin, C-vitamin and Calcium. With the preparing method, you can affect to its taste and healthiness.

Here you can see a couple of slices of plantain next to the coconut rice!

There are several ways to prepare plantain. Grill on the pan with less oil, boiling it, frying it or bake it in the oven. In Colombia plantain is mostly fried so therefore, many see it as an unhealthy food. I am very interested in finding healthy ways to prepare plantain. I have boiled green plantain in water and salt, and tried to grill it with some coconut-oil. You can also prepare some plantain-chips from the green plantain on the oven when you cut it into thin pieces. The ripe plantain, I have prepared on the oven with some feta-cheese and the result was heavenly!

Recipe to prepare the ripe plantain on the oven:

  1.  Cut the ends of the darkened plantain and then make a long cut in the middle of the plantain. Take the skin out and cut the plantain into medium sized pieces. Spread for example some coconut oil on the plantain pieces.
  2. Now, make a cut on the middle of the pieces and stuff it with feta-cheese. You can also try some different cheese, like mozzarella. But if you use mozzarella, add it just in the end of the baking time.
  3. At last, put the tray on the oven for about 40 minutes or at least as long as the plantain gets a nice brown color, in 200 degrees.

Do you want to try it?

♥ Isabella

 

 

 

Facebooktwittermail

4 kommenttia “Keittobanaani on herkkua

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.