Yksi askel eteen, kaksi taakse ja pilttiä päälle

Mun ensimmäinen niin sanotusti oikea laji oli baletti. Menin balettiin ennen kuin menin kouluun. En oikeastaan edes muista minkä ikäinen olin. Mentiin yhdessä isosiskon kanssa Vantaan lapsibalettiin, jonka tilat silloin olivat Louhelassa. Muistikuvat baletista ovat todella ristiriitaiset. Rakastan tanssia ja se on mun tapa rentoutua ja pitää hauskaa ystävien kanssa, mutta olihan se baletti aikamoinen koulu ja ympäristö nuorelle. Meillä nimittäin oli todella tiukka kuri ja tarkoitan sitä. Opettaja oli venäläinen menestynyt balettitanssija.  Muistan, kuinka puukepillä kolhiminen oli osa treeniä ja kuinka työnnettiin pyllystä seinään päin, että saatiin se samperin spagaatti. Taisi olla niitä hetkiä, kun mietin mielessä läpi kaiken maailman sairaudet ja rasitevammat syyksi seuraavien treenien skippaamiseen. Toisaalta sitten taas muistan teatteriesitykset parhaissa paikoissa, ihanat esiintymispuvut sekä maskeeraukset.

Tanssiminen jatkui todella pitkään, jopa kahdeksan vuotta. Pikkuhiljaa tossut vaihtuivat kärkitossuihin, esiintymisroolit vaativammiksi ja treenimäärä kasvoi. Arkisin saattoi olla monet treenit ja aina viikonloppuisin näytökset.

Yhä edelleen ihannoin tanssijoita ja sitä taitoa joka on monen vuoden harjoittelun tulos. En kumminkaan pidä tätä kovinkaan terveenä kasvuympäristönä. Tai ainakin johonkin pitäisi nuorilla vetää raja taikka tarjota neuvontaa oikeaoppisesta ravinnosta, ettei tule ongelmia. Voi olla, että tieto ei meidän nuoruudessa ollut niin hyvin saatavilla ja siksi urheilijanuori eri lajeista on kärsinyt jonkin asteen ongelmista ruoan suhteen. Se ei ole millään tapaa uusi ilmiö tänä päivänä.

Muistan kuinka kaikki tytöt ihannoivat langanlaihoja siroja ammattilaistanssijoita ja pyrkivät siihen, siis kasvuvaiheessa ja aivan väärin metodein. Vedettiin pilttiä ja tehtiin paljon aerobista. Näen tänä päivänäkin kuinka nuoret tytöt pyrkivät pysymään laihana närppien pari juustoa ja viinirypäleitä noutopöydästä. Oikeasti, todella huolestuttavaa. Todellisuudessa ammattitanssijat ovat yllättävän voimakkaita ja lihaksikkaita, vaikkakin siroja. Se ei pelkällä piltillä ja tahdonvoimalla tapahdu.

W/<3

Facebooktwittermail

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *